fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Status trekker-APK: 2.500 trekkers, 300 keurmeesters

Bij de RDW zijn inmiddels 2.500 trekkers aangemeld die sneller kunnen dan 40 km/uur. Een gedeelte hiervan zal een Algemene Periodieke Keuring (APK-3) ondergaan.

 

Het afgeven van kentekens op trekkers is in volle gang. En vanaf 1 mei komt ook de Europese APK plicht voor trekkers met een constructiesnelheid boven 40 kilometer per uur in zicht. Voor landbouwtrekkers geldt APK3.

Bij de RDW zijn op dit moment 2.500 trekkers aangemeld met een constructiesnelheid boven 40 kilometer per uur. De branche verwacht dat er totaal zo’n 7.000 aangemeld zullen worden. Hoeveel daarvan ook werkelijk keuringsplichtig zijn is nog afwachten omdat er vele uitzonderingsregels zijn, één ervan is dat trekkers van een gewoon boerenbedrijf uitgezonderd zijn.

Om de twee jaar

Een trekker is 4 jaar na de eerste toelating keuringsplichtig en daarna steeds iedere 2 jaar. Toch zou de RDW in theorie al op 1 juli van dit jaar de eerste melding van een APK3 keuring kunnen verwachten. Dat is dan een trekker van bouwjaar 1971 of 1972. Vanaf die datum loopt er een staffel die bepaalt wanneer die oudere trekkers, die immers pas in 2021 voor het eerst wordt geregistreerd, voor het eerst aan de beurt is. Bijvoorbeeld een trekker uit 2017 (vóór 1 mei) is op 1 juli 2022 voor het eerst aan de beurt. De tabel is gepubliceerd in het staatsblad 505 van 2020.

250 monteurs aangemeld

De opleiding voor APK3 keurmeester wordt uitgevoerd door Aeres Tech in Ede en die meldt dat er inmiddels 40 RDW keurmeesters zijn opgeleid. Dat zijn de mensen die steekproefsgewijs de keuringen controleren. De feitelijke keuring wordt bij mechanisatiebedrijven uitgevoerd en die hebben inmiddels zo’n 250 monteurs voor de cursus aangemeld. Dat is in totaal dus bijna 300 keurmeesters. Helaas loopt die opleiding door corona op dit moment vertraging op.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de keurmeesters het niet druk krijgen met 300 keurmeesters op enkele duizenden trekkers.

 

Remmentestbank voor trekkers
Remmentestbank voor trekkers

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Stand van zaken uitgifte landbouwkentekenbewijzen

De RDW meldt volop bezig te zijn met het verwerken van de vele registratie aanvragen die gedaan zijn aan het einde...
Afbeelding artikel

Aantal geregistreerde trekkers overtreft verwachtingen

Er zijn heel veel (land)bouwvoertuigen in Nederland, zelfs meer trekkers dan vrachtwagens. Het aantal geregistreerde voertuigen heeft alle verwachtingen overtroffen. TREKKER...
Afbeelding artikel

Nog geen boetes voor niet geregistreerde voertuigen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft bekend gemaakt dat de politie tot 1 juli 2022 geen boetes zal uitdelen voor...
Beheer
WP Admin