Noorse loonwerker pioniert met zijn machinepark in de Noorse bergen
Het machinepark van de Noorse loonwerker Håvard Nørstegård is toegesneden op voederwinning en mest rijden. In Noorwegen is de rondebalenpers de koning van het grasland. Echter niet bij Nørstegård, die een eigen visie heeft op graswinning. Een blik in de schuur van deze Noorse loonwerker in de Noorse bergen.
We treffen Håvard Nørstegård in de schuur, waar hij aardappels sorteert van het Noorse ras Mandelpotet voor lokale afzet. Onbespoten aardappels, mensen staan er voor in de rij, vertelt Nørstegård. Het aardappelproject is leuk, maar hij is geen akkerbouwer.
De Noor is vleesveehouder en loonwerker. In 1997 nam hij het melkveebedrijf van zijn ouders over. Het melkvee en het quotum verkocht hij. Met de opbrengst investeerde de ondernemer in een nieuwe stal voor zoogkoeien. Een minder intensieve vorm van veehouderij paste goed bij de visie van Nørstegård, die lokaal geproduceerd voer omarmt. In de periode die volgde, is ook flink geïnvesteerd in het machinepark, dat hij grotendeels voor loonwerk inzet.
Lees verder onder de foto’s

Gerestaureerde Maxxum 5140 naast een MF 675
Buiten op het erf komt een trekker met een diepe grom omhoogrijden. Henrik Nørstegård parkeert zijn pas gerestaureerde Case IH Maxxum 5140 naast een MF 675. Voorliefde voor de Cummins-motor leidde tot aankoop van de Duitse trekker met Amerikaans bloed. De zescilinder dieselmotor is afkomstig van CDC (Consolidated Diesel Corporation) een zusterbedrijf van Cummins.
De trekker is gespoten in een kleur rood die afwijkt van het origineel, maar wel gebruikt werd op demomodellen van Case, vertelt Henrik. De Maxxum ademt volop Amerikaanse sfeer uit, maar is grotendeels een Europees product.

Niet merkentrouw
Zoals op veel Noorse veebedrijven begon de mechanisatie met een grijze Ferguson of één van zijn nakomelingen. De eerste trekker op het bedrijf was een Massey Ferguson 135 die in 1966 is aangeschaft. Een tweede 135 kochten ze in 1971 gloednieuw, deze trekker is nog steeds een trotse verschijning op het bedrijf.
Hoewel de herinneringen aan de 135 goed zijn, is Nørstegård niet merkentrouw. Het huidige machinepark is rationeel gekozen op basis van betrouwbaarheid en de dealerrelatie. De meest recente aanwinst is een Claas Axion die in 2023 splinternieuw het bedrijf kwam versterken. Nog geen jaar later tikte de teller de 1.000 uren al aan. Vooral in combinatie met een 12.000 liter Joskin-tank zijn heel wat uren weggeklokt.

Claas goede score in trekkertest
Vader en zoon waren niet bekend met Claas-trekkers. Maar de ervaringen met de dealer, die ontstonden door het bezit van de Claas Jaguar 850, droegen bij aan de beslissing om de Axion aan te schaffen. Daarnaast had de trekker een goede score in een trekkertest. Ook de FPT-motor van de Claas sprak de Noor aan.
Nu, bijna een jaar later en ruim 1.000 uren verder, kan hij niet anders concluderen dan dat de aanschaf van de Axion een goede keuze is gebleken. Zoon Henrik roemt de eenvoudige bediening en de overvloedige pk’s, die bergopwaarts met een geladen mesttank onontbeerlijk zijn.
Echte werkpaarden
Voor het boerenwerk – alle voorkomende klussen zoals voeren en voorladerwerk – prijst de loonwerker zijn Massey Ferguson 6255. Al zou de motor een revisie kunnen gebruiken. De trekker is superhandig en gebruiksvriendelijk met zijn lage neus. Een perfecte combinatie met de voorlader. Het is een trekker die je overal in Noorwegen tegen kunt komen.
Een andere favoriet voor hetzelfde doel is de Fendt 412 uit 2004 met 9.600 uren op de klok. Zowel de motor als de bak zijn nooit uit elkaar geweest. Het is een eenvoudige en betrouwbare trekker, die vandaag de dag nog steeds op zijn originele banden staat.
De meer recente Fendt 716 wordt behalve voor mest rijden ingezet bij het sneeuwruimen. Nørstegård houdt de lokale wegen in de winter begaanbaar in opdracht van Lesja Kommune, de gemeente. Henrik verwacht dat de Fendt voorlopig ook de eerste keuze blijft voor winterwerk. De Claas besparen ze liever de grote hoeveelheden zout die op de doorgaande wegen worden gestrooid.
Tot voor een jaar terug was er nog een derde Fendt op het bedrijf, een 724 Vario Gen 6. Prachtige trekker, verklaart Nørstegård, maar helaas was het een maandagochtendproductie. De trekker had doorlopend last van storingen die moeilijk te verhelpen waren. Zo bleek de airco hardnekkig dienst te weigeren, en waren magneetventielen de oorzaak van veel problemen. De 724 bracht een goede inruilprijs op en verdween ten gunste van de Claas Axion 850. De 724 wordt niet gemist, het was een goede deal, zegt Håvard. Hij heeft nog wel even overwogen een nieuwe Fendt aan te schaffen. Een rekensom maakte duidelijk dat de Claas een betere keuze zou zijn die maar liefst 1 miljoen Noorse kronen (ruim € 85.000) voordeliger was geprijsd.

Eerste met een hakselaar
Håvard doet de dingen graag op een iets andere manier dan gebruikelijk in Noorwegen. Zo heeft hij al sinds 2008 een rijkuil, zoals we die ook in Nederland kennen. Hij maakte tevens naburige bedrijven enthousiast, die vervolgens ook overstag gingen. De eerste jaren huurden ze gezamenlijk een hakselaar uit een noordelijke regio. Groot nadeel was de planning en de afstand. Een eigen machine zou duidelijk de beste keuze zijn.
Aanvankelijk wilde de Noor inzetten op een getrokken hakselaar van Lely. Twee seizoenen draaide hij met de Lely Storm, maar hij stuitte op veel technische problemen. Een alternatief zou de JF 1360 zijn met een nieuwe silagewagen. Dit bleek een dure oplossing.
Håvard ging uiteindelijk voor een gebruikte Claas Jaguar 850-hakselaar uit 2002 met zijn enorme capaciteit en goede restwaarde. De JF-set met silagewagen kostte evenveel als de gebruikte Jaguar, met daarnaast als voordeel dat je niet nog een trekker in gebruik hoeft te hebben. De grote Claas is in het gebied een baanbrekende machine. Toch was dit een bewuste keuze van Håvard. Hij voorziet in de toekomst strengere regels voor het gebruik van plastic. Hij kan nu al vrijwillig voorsorteren op zulke nieuwe regelgeving.
Lesja is een uniek gebied in Noorwegen. De brede, lange en vruchtbare vallei biedt veel vlakke graslanden waar het prima werken is met groot materieel. Ook op hellingen komt de Claas Jaguar 850 goed weg. De machine voldoet uitstekend, maar toonde zich in 2023 van een minder goede kant. Een omvattende revisie van zowel motor als invoerlijn was noodzakelijk. De kosten liepen al snel op naar ruim € 50.000. Onder andere stoterstangen, nokkenas, cilinders en voeringen zijn vervangen.
Terugkijkend zijn Håvard en zoon Henrik tevreden over de richting die ze hebben ingezet. De Claas Axion blijkt toch wel de lieveling in hun machinepark.
Auteur: Mark Pasveer
Lees ook: IJslandse loonwerker met trekkers die ‘nét anders’ zijn
Gerelateerde tags: Grasoogst, Machinepark, Voederwinning, Voertechniek