Terug naar nieuwsoverzicht

Zeven 120 pk-trekkers getest: Claas wint nipt

Afgelopen najaar testten we zeven 120 pk sterke trekkers mét voorladers in één grote multi-trekkertest. Conclusie: als we kijken naar de gemiddelde eindscore van álle testresultaten, blijkt dat Claas wint, nipt.

In het najaar van 2020 testte we samen drie met Scandinavische collega-vakbladen zeven boerentrekkers mét voorladers, in Finland. In deze multi-trekkertest participeerde zeven trekkers van verschillende merken, maar uit dezelfde vermogensklasse (120 pk), met hetzelfde transmissietype (net niet traploos) en een gelijk uitrustingsniveau (sobere elektronica).

Deze trekkers deden mee: (in alfabetische volgorde)

Claas Arion 440 Hexashift CIS

John Deere 6120M CommandQuad

Massey Ferguson 5712S Dyna-6 Efficient

McCormick X6.420 Power Plus

New Holland T5.120 Dynamic Command

Valtra G115 Active

Zetor Forterra HSX 120

De trekkers zijn volledig doorgemeten op hun technische kunnen, en daarnaast zijn deze allrounders ook ingezet op allerhande klussen op een akkerbouw- en melkveebedrijf. Conclusie: als het puur en alleen gaat om technische prestaties – waaronder dieselverbruik –, dan excelleren New Holland en McCormick. Als het gaat om algehele bedieningswijze en praktisch gebruik, dan winnen Claas en Valtra. En als we vervolgens kijken naar het gemiddelde van álle testresultaten, dan blijkt dat Claas wint, nipt.

Lees verder onder de video

Lees ook online

Alle details weten over deze test, en hoe de exact puntenscore in elkaar steekt? Check dan uitgave nummer 389 (februari) en nummer 390 (maart). In deel 1 leggen we alle meetresultaten naast elkaar. Je leest hier bijvoorbeeld dat de McCormick-trekker het zuinigste is, dat de Valtra G-serie het meeste van z’n pk’s daadwerkelijk op de grond overbrengt en dat Zetor (verreweg) het meeste kilo’s van de grond tilt met z’n hefinrichting.

In deel 2 gaan we dieper in op het praktische gebruik van de trekker. Per merk, publiceren we in de komende weken wat opvalt tijdens dagelijkse bezigheden, denk aan: vlug het oliepeil checken, hoe trekker zich gedraagt tijdens transportwerk en welke het handigste is bij voorladerwerk.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Proefrit - Panoramisch uitzicht in MF 8S

Massey Ferguson vervangt de 7700-serie door deze nieuwe 8S. De cabine is groot en biedt een panoramisch uitzicht. Duidelijke beeldschermen maken...
Afbeelding artikel

Gebruikerservaringen Massey Ferguson 7718

In TREKKER 381 testten we de Massey Ferguson 7718. Maar wat is het oordeel van de gebruiker? Erik van der Veen...
Afbeelding artikel

Massey Ferguson 7718: Nauwelijks stilstand, wel kleinigheidjes

Deze 7718 was ooit het sterkste zescilindermodel met korte wielbasis. In deze duurtest volgen we samen met collega’s van het Duitse...