fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Lemken onthult 12 meter brede Thulit-wiedeg tijdens fabrieksopening

Dit is de 12 meter brede nieuwe Thulit-wiedeg van machinefabrikant Lemken. De fabrikant toonde de eerste versie van deze 12 meter brede wiedeg tijdens de opening van zijn nieuwe machinefabriek in Dinteloord (N.-Br.). – Foto’s: Bas van Hattum

De Duitse machinefabrikant Lemken opende woensdag 2 oktober zijn splinternieuwe fabriek in Dinteloord (N.-Br.) voor genodigden en de pers. Tegelijkertijd toonde Lemken een eerste versie van de 12 meter brede Thulit-wiedeg. Richtprijs € 39.750.

Onder een groot grijs doek stond de machine te wachten op de onthulling: de Lemken Thulit-wiedeg. Deze nieuwe 12 meter brede wiedeg komt als aanvulling op de in september 2023 geïntroduceerde 6 en 9 meter brede versie. Van de 12 meterversie worden vooreerst zes stuks gebouwd. Omstreeks maart 2025 start de serieproductie. De richtprijs van de 12 meterversie is € 39.750.

Elke tand eigen cilinder

Lemken noemt de Thulit-wiedeg ook wel de ‘precisie-wiedeg’, omdat de machine in alle omstandigheden een constante tanddruk zou hebben. Zowel op de egale bodem als op ruggen. Dit komt volgens de fabrikant doordat elke tand zijn eigen cilinder heeft. Iedere tand staat op een afstand van 3,125 cm, omgerekend 32 tanden per meter werkbreedte, verdeeld over acht rijen.

Lemken Thulit-wiedeg beschikt over 390 tanden. Elke tand heeft z’n eigen cilinder.
De Thulit-wiedeg van Lemken beschikt over 390 tanden. Elke tand heeft z’n eigen cilinder.

390 tanden

In normale omstandigheden maakt elke wiedegtand een hoek van 118 graden met de grond. Volgens Lemken staan de tanden in een optimale, asymmetrische opstelling zodat organische gewasresten makkelijker dóór de machine gaan en dus minder makkelijk – meestal in het midden – opstroppen.

In totaal heeft de 12 meter brede machine 390 tanden aan boord. Per tand is een maximale druk te zetten van 5 kilo. Dat betekent dat de machine omgerekend een kleine 2 ton aan gewicht moet hebben om die druk uit te oefenen.

Een aardig en handig detail: aangezien elke tand zijn eigen cilindertje heeft, kun je in de opgeklapte transportstand de wiedegtanden die uitsteken hydraulisch naar binnen klappen. Tot slot: in uitgeklapte werkstand klapt de Thulit-wiedeg zich op de kopakker iets in. Zo raakt de machine de grond of het gewas niet tijden het omdraaien.

De Lemken VTE autonome trekker stond opgesteld voor de nieuwe fabriek in Dinteloord (N.-Br.), de plaats waar Lemken zijn schoffels en wiedeggen bouwt en verder doorontwikkelt.
De Lemken VTE autonome trekker stond opgesteld voor de nieuwe fabriek in Dinteloord (N.-Br.), de plaats waar Lemken zijn schoffels en wiedeggen bouwt en verder doorontwikkelt.

Lemken Dinteloord officieel geopend

De Thulit-wiedeg werd onthuld tijdens de officiële opening van het nieuwe fabriekspand van Lemken in Dinteloord, pal achter de Cosun-bietenfabriek. In februari 2023 werd gestart met de bouw en minder dan een jaar later werd de productie al mondjesmaat opgestart. Nu is alles klaar, inclusief een scholings- en ontvangstruimte, een fraaie kantine en de nodige kantoren voor alle medewerkers. Hier zijn eveneens de ontwikkelaars gehuisvest die verantwoordelijk zijn voor de doorontwikkeling van de schoffels en wiedeggen van Lemken.

Anthony van der Ley, CEO van Lemken, wil van de locatie in Dinteloord het specialistische centrum maken voor de divisie Crop Care, oftewel in dit geval de mechanische onkruidbestrijding. Lemken, met een jaaromzet van ongeveer €600 miljoen, investeerde de laatste jaren fors in nieuwe fabrieken en het vernieuwen ervan.

De vestiging in Dinteloord is de zevende nieuwe fabriek die eigenaar Nicola Lemken opent in haar carrière. Tot slot, een detail: het dak van de fabriekshal heeft de vorm van ploegsnedes en het dak ligt vol met 654 zonnepanelen.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Ploegwedstrijden met oldtimers en klassiekers

Op een zonovergoten zaterdag in september organiseerde de Oude Trekker en Motoren Vereniging (OTMV) haar jaarlijkse ploegwedstrijden.
Afbeelding artikel

VIDEO | Hakselen, ploegen en cultiveren op Youngtimer Feldtag

Bekijk het enorme aanbod hakselaars, grondbewerkingsmachines en trekkers op de Youngtimer Feldtag onlangs gehouden in Nordhorn (D.).
Afbeelding artikel

Lemken vernieuwt compacte schijveneggen Rubin 10

Volgend jaar levert Lemken de compacte schijveneggen Rubin 10 in een starre driepunts uitvoering en een halfgedragen opklapbare versie.
Beheer
WP Admin