fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Gezocht: geen trekkerchauffeur maar trekkeroperator

Een trekkeroperator bij Sabanto beheert op zjin schermen tien autonome trekkers tegelijk. Daarbij bestrijkt hij in één dag meer hectares dan een traditionele trekkerchauffeur. Elke post-it vertegenwoordigt overigens één trekker in het veld. – Foto’s: Sabanto

Het Amerikaanse loonbedrijf Sabanto zoekt geen trekkerchauffeurs maar trekkeroperators die op afstand een vloot autonome trekkers monitoren. Dus in plaats van het traditioneel besturen van trekkers naar het virtueel bedienen ervan, vergelijkbaar met het spelen van een online spel. Volgens Craig Rupp, CEO van Sabanto, worden nieuwe vaardigheden, zoals ervaring met computerspel Farming Simulator, belangrijker.

Het Amerikaanse Sabanto is een nieuw type loonwerker en koploper in autonome landbouwtechnologie. Het bedrijf zoekt een Autonomy System Operator in Ames, Iowa. Deze instapfunctie houdt in dat de operator op afstand de autonome trekkers van Sabanto bedient en monitort en daarnaast lichte technische ondersteuning biedt.

“Sabanto bouwt een vloot van autonome landbouwmachines om sneller, goedkoper en efficiënter te kunnen boeren – 24/7 en wereldwijd”, zegt Craig Rupp, CEO van Sabanto. “Daarom zoeken we nieuwe medewerkers, zoals trekkeroperators.”

Ervaring met trekker besturen niet langer relevant

De nieuwe generatie trekkeroperators brengt niet langer de dagen door op afgelegen akkers, zittend in de trekkercabine om werktuigen te besturen. In plaats daarvan gebruiken de operators computerapplicaties om autonome werkzaamheden voor Sabanto’s klanten in te stellen, uit te voeren en te monitoren. Deze rol legt de nadruk op het op afstand beheren van meerdere trekkers vanaf een centrale locatie, allemaal via een computerscherm.

Autonome onbemande Kubota-trekkers, uitgerust met een autonomiekit van Sabanto, bezig met zaaien in het Amerikaanse Midwesten.
Een autonome onbemande Kubota-trekker, uitgerust met een ombouwkit van Sabanto, bezig met zaaien in het Amerikaanse Midwesten. Een trekkeroperator monitort de trekker op afstand.

‘Verslaafd aan Farming Simulator’

De belangrijkste kwalificaties van trekkeroperators waarnaar Sabanto op zoek is, zijn een afgeronde mbo 4-opleiding of hbo-bachelor en ervaring met Farming Simulator 19 of 22. Zijn traditionele chauffeursvaardigheden dan nog relevant? Rupp antwoordt resoluut: “Ik heb nooit een vliegtuig gevlogen, maar ik heb wel een drone bestuurd.”

Volgens Rupp passen landbouwopleidingen zich goed aan de veranderingen aan: “We werken samen met lokale ag-tech hogescholen. Ze hebben een groep studenten die verstand hebben van landbouw en verslaafd zijn aan Farming Simulator. Wij brengen hun vaardigheden zo snel mogelijk naar een hoger plan.”

Werkdag van een trekkeroperator

Craig Rupp beschrijft een gemiddelde werkdag van een Sabanto-trekkeroperator: “In de ochtend ontvangt onze zogenoemde virtuele VeldOperator (vVO) instructies van zijn landbouwmanager over de veldwerkzaamheden voor die dag. Lokaal personeel plaatst het autonome systeem in het eerste veld. De vVO zet vervolgens de werkzaamheden uit en monitort deze op afstand. De vVO is verantwoordelijk voor het informeren van de lokale landbouwmanager wanneer bijtanken nodig is.”

De autonome machines werken volcontinu door, 24/7. Kan de trekkeroperator dan nog wel pauzeren? Rupp benadrukt dat een operator zich geen zorgen hoeft te maken over het nemen van een pauze tijdens de werkdag: “We hebben techniek ingebouwd om het systeem te monitoren, zelfs wanneer de operator pauzeert. Zodra het systeem bijvoorbeeld wielslip detecteert, stopt de machine automatisch. Bovendien monitoren onze operators de lokale weersomstandigheden en onderhouden ze direct contact met de landbouwmanager. We kunnen dynamisch niet-navigeerbare obstakels als natte plekken in- of uitschakelen.”

Hoger loon?

De functie vereist werken van maandag tot en met vrijdag, van 8.00 uur tot 18.00 uur, met af en toe een weekenddienst. Operators verdelen hun tijd tussen Sabanto’s kantoor in Ames, Iowa, en thuiswerken. Dat biedt hen flexibiliteit in hun werkomgeving.

Op de vraag of een trekkeroperator meer verdient dan een trekkerchauffeur, antwoordt Rupp cryptisch: “De trekkeroperator monitort meer systemen en bestrijkt meer hectares dan de traditionele trekkerchauffeur.” Over de toekomst van trekkerchauffeurs is Rupp duidelijk: “Ik zie een toekomst waarin al het veldwerk wordt uitbesteed en autonoom wordt uitgevoerd. Je kunt je maar beter voorbereiden.”

Auteur: Geert Hekkert

Lees ook: Welke autonome trekkers zijn inmiddels marktrijp?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Tafe 7515: degelijke trekker zonder opsmuk

De Indiase trekkerfabrikant Tafe is al op diverse continenten een grote speler en wil nu ook zijn vleugels uitslaan in Europa....
Afbeelding artikel

New Holland presenteert nieuwe T5-serie in Biddinghuizen

Machinefabrikant New Holland grijpt de AgroTechniek Holland-beurs in Biddinghuizen (Fl.) aan om een vernieuwde T5 Dual Command te presenteren. Belangrijkste nieuws:...
Afbeelding artikel

BLOG | ‘Werken met dikke trekkers op de Canadese prairie’

Als Europese trekkerliefhebber blijft het een geweldige ervaring te werken met dikke trekkers en machines op de Canadese prairie, blogt Erwin...
Beheer
WP Admin