fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ronnie Smits (Aeres): ‘Unieke studie landbouw én techniek’

Ronnie Smits, studieleider van Aeres Hogeschool: “Agrotechniek & Engineering combineert landbouwkennis én het ontwikkelen van nieuwe of het aanpassen van machines en robots (voor de landbouw) in één studie. Dat is uniek.” – Foto: Koos Groenewold

​Aeres Hogeschool start met de studie AgroTechniek en Engineering, vooral omdat de markt vraagt naar afgestudeerden van deze studie, zo stelt Ronnie Smits, studieleider Agrotechniek & Engineering. Hij legt uit waarom dit een unieke en kansrijke studie is in Nederland.

Waarom deze nieuwe studie?

“Wat we eigenlijk doen is landbouwkennis én het ontwikkelen van nieuwe of het aanpassen van machines en robots voor de landbouw in één studie combineren. Dat is uniek, een studie als Agrotechniek & Engineering bestaat nog niet.”

Is daaraan behoefte dan?

“Natuurlijk is er eerst geïnventariseerd in de markt en hebben we vooraf een aantal interviews afgenomen bij de grotere fabrikanten van landbouwmachines en robots in Nederland. En ja, die behoefte is er. Op de achtergrond waren we al zes jaar bezig met de opzet van deze studie. Afgelopen jaar hebben we doorgepakt en nu is-ie er. De studie is echt uniek, een combinatie van landbouw én het ontwikkelen van landbouwmachines was er niet eerder.”

Op welke wijze wijkt deze studie af van bestaande studies?

“Er zijn genoeg engineerings-opleidingen in Nederland, maar die richten zich vooral op de zogenoemde grijze statische techniek. Dus machines die in geconditioneerde fabriekshallen of op bouwlocaties staan. De landbouwtechniek heeft een hele andere dynamiek. Die moet rekening houden met het klimaat, de grondsoort, de gewassen in allerlei stadia en natuurlijk verschillende mensen. Dat is heel anders.”

Wat maakt Aeres in Dronten de juiste plek voor deze studie?

“Ten eerste hebben we hier de juiste faciliteiten, zoals het Agri Innovatiecentrum bij de proefboerderij. Bovendien hebben we natuurlijk al een aantal jaren ervaring met de studie AgroTechniek en Management. Dit is de ideale plek om techniek én landbouwkennis te combineren.”

Studenten die deze richting afronden, waar gaan die werken?

“Ik denk toch vooral op een engineeringsafdeling bij een fabrikant die machines maakt die gerelateerd zijn aan de open teelt (akkerbouw). Wij leveren mensen af die echt de vertaalslag kunnen maken tussen wat er gebeurt op het land én waar een vraagstuk ligt voor of bij de (door)ontwikkeling van een machine of robot. Wij leiden niet zozeer managers op, maar vooral techneuten.”

Hoe lang duurt zo’n opleiding?

“Vier jaar. Een boeiende combinatie van het leren van allerlei technieken en systemen afgewisseld met de nodige projecten en stages, zowel intern als extern bij fabrikanten. We pakken daarbij telkens praktische zaken aan die vooral toepasbaar zijn binnen de akkerbouw, zoals machines voor bemesting, spuiten en schoffels, grondbewerking, oogstmachines en bewaartechniek. Het derde en vierde jaar bestaat uit stages lopen en opdrachten doen bij bedrijven. De student leert echt methodisch ontwerpen, we willen een student breder laten kijken en onderzoek laten doen naar oplossingen. Dus niet meteen enkel en alleen technische oplossingen bedenken.”

Welke student kiest hiervoor?

“We verwachten grofweg een gezonde mix van studenten afkomstig van havo/vwo en mbo. Vooral voor de mbo’ers die het gevoel hebben dat ze nog meer uit de combinatie van techniek en landbouw willen halen, is dit een mooie richting.”

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Afbeelding artikel

Keert trekkerfabrikant Ursus terug?

De Poolse trekkerfabrikant Ursus lijkt terug te komen. Ursus bouwt volgens een Poolse website aan een 25-pk sterke trekker, de Ursus...
Beheer
WP Admin