fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Gangbare trekker is nog lang niet uit beeld

Voorlopig is de gangbare trekker nog niet weg te denken van het boerenbedrijf. Regelgeving omtrent onbemande autonome machines staat de ontwikkeling ervan in de weg. – Foto: Michel Velderman

Onbemande autonome machines kunnen in de toekomst van groot belang zijn voor de land- en tuinbouw, maar voorlopig is de gangbare trekker nog niet weg te denken van het boerenbedrijf. Dat schrijft RaboResearch in een analyse over het gebruik van robots in de landbouw.

Belangrijke drempel die de invoering van onbemande autonome machines in de weg staat, is de onzekerheid over de veiligheidsregels. Dat geldt zowel voor de de machines als voor databescherming.

Veldrobots en zelfsturende trekkers die autonoom werken, kunnen een belangrijke verandering in de landbouw teweeg brengen bij de oogst, bij precisietoepassingen op het veld, bij het verlichten van het werk en bij een vergroting van de productiviteit. Maar voordat het zover is, is nog een lange weg te gaan, aldus de analyse van RaboResearch.

Inzet van autonome machines

Om een autonoom rijdende trekker winstgevend te maken, moet duidelijk zijn dat deze beter schoffelt, beter zaait, het gewas beter behandelt en beter oogst dan gangbare machines. Als er geen duidelijke voordelen zijn ten opzichte van gangbare systemen, stappen boeren en loonwerkers niet snel over naar de zelfsturende autonome machines.

In een markt waar gespecialiseerde en ervaren trekkerchauffeurs schaars worden, kunnen onbemande autonoom rijdende trekkers worden ingezet. Deze werken vaak ook langer achtereen dan een gangbare trekker. In principe kan een autonoom rijdend voertuig doorgaan tot de tank of de batterij leeg is.

De inzet van een onbemande autonome trekker kan op twee manieren winst opleveren. Door lagere kosten voor de bediening van de machine en door hogere opbrengsten.

Regelgeving staat ontwikkeling in de weg

Regelgeving omtrent zelfsturende autonome machines staat de ontwikkeling ervan in de weg. Net als het feit dat veel start-ups met weinig financiën bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe machines.

De verwachting is dat in de komende jaren meer uniforme standaarden komen. Hierdoor krijgt de ontwikkeling van nieuwe machines mogelijk een stimulans. In de Europese Unie zal niet voor 2027 sprake zijn van een regulerend raamwerk voor industriestandaards, aldus de analyse.

In de markt zijn grote bedrijven actyief op het gebied van zelfrijdende machines. John Deere, Case IH, New Holland, Kubota, Yanmar, Claas en Monarch Tractor worden genoemd in de Rabo-analyse.

Auteur: Jan Braakman

Lees ook: Australische teler: ‘Van 360 pk autonome trekker naar veldrobot van 152 pk’

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

TREKKER test Finse Valtra Q285; dit zeggen gebruikers

Voor wie een trekker zoekt in de klasse van 250 tot 300 pk, levert Valtra de Q285. TREKKER test de...
Afbeelding artikel

BEURSPRIMEUR | Mechan onthult elektrische MF-trekker op ATH

Mechan presenteert binnenkort op vakbeurs ATH een elektrische MF-trekker, die enigszins lijkt op een compacte trekker uit de MF 1700-serie.
Afbeelding artikel

Kramp levert draadloze Twin-ledzwaailampen met instelbare flitspatronen

Onderdelenleverancier Kramp brengt de draadloze Twin-ledzwaailampen op de markt die synchroon of om-en-om kunnen knipperen.
Beheer
WP Admin