fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Japanse Yanmar presenteert elektrische veldrobot op rupsen

Machinefabrikant Yanmar deelt beelden van een prototype van een veldrobot. Yanmar noemt de robot e-X1. - Foto’s: Yanmar Group

De Japanse trekkerfabrikant Yanmar presenteert een elektrische veldrobot op rupsen. Yanmar noemt deze robot e-X1. De machine heeft geen ruimte voor een bestuurder en wordt elektrisch aangedreven.

Yanmar Agribusiness, de agrarische tak van de Japanse machinefabrikant Yanmar Group, toont een concept voor een elektrische veldrobot op rupsen: de e-X1. De e-X1-robot staat op twee rupsen en is aan de voor- en achterkant voorzien van een hefinrichting en aftakas.

Rupsonderstel

Yanmar heeft de veldrobot ontwikkeld voor onder meer grondbewerking, sneeuwruimen en grasmaaien. De machinefabrikant kiest voor een rupsonderstel, zodat de robot relatief stabiel is voor werk op hellingen of oneven terrein.

Met afstandsbediening

Yanmar zet in op elektrische aandrijving, omdat dit volgens de fabrikant schoon en stil is. Daarbij refereert de fabrikant aan werk in stedelijk gebied en in de nacht. De veldrobot navigeert op basis van een afstandsbediening en overweegt om ook autonome functies in te bouwen.

De elektrische veldrobot E-X1 is vooralsnog een prototype. Yanmar zegt in 2025 te starten met marktonderzoek.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Yanmar start met verkoop autonome veldrobot YV01 in Frankrijk

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Gerobotiseerde snoeiarm van Robotic Perception snoeit in boom- en wijngaarden

Start-up Robotic Perception demonstreerde een prototype van een gerobotiseerde snoeiarm op robotbeurs World Fira in Toulouse (Fr.).
Afbeelding artikel

Tsjechische SMS levert Talon Green-graslandwoeler

De Tsjechische machinefabrikant SMS heeft diepwoeler Talon Green gebouwd om verdichte graslandbodems weer los te maken.
Afbeelding artikel

Robotkatoenplukker van Afara verzamelt overgebleven katoen

De nieuwe robotkatoenplukker van Afara is bedoeld om medewerkers te ontlasten die de katoenresten plukken die zelfrijdende oogstmachines achterlaten in katoenvelden.
Beheer
WP Admin