fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Japanse Yanmar presenteert elektrische veldrobot op rupsen

Machinefabrikant Yanmar deelt beelden van een prototype van een veldrobot. Yanmar noemt de robot e-X1. - Foto’s: Yanmar Group

De Japanse trekkerfabrikant Yanmar presenteert een elektrische veldrobot op rupsen. Yanmar noemt deze robot e-X1. De machine heeft geen ruimte voor een bestuurder en wordt elektrisch aangedreven.

Yanmar Agribusiness, de agrarische tak van de Japanse machinefabrikant Yanmar Group, toont een concept voor een elektrische veldrobot op rupsen: de e-X1. De e-X1-robot staat op twee rupsen en is aan de voor- en achterkant voorzien van een hefinrichting en aftakas.

Rupsonderstel

Yanmar heeft de veldrobot ontwikkeld voor onder meer grondbewerking, sneeuwruimen en grasmaaien. De machinefabrikant kiest voor een rupsonderstel, zodat de robot relatief stabiel is voor werk op hellingen of oneven terrein.

Met afstandsbediening

Yanmar zet in op elektrische aandrijving, omdat dit volgens de fabrikant schoon en stil is. Daarbij refereert de fabrikant aan werk in stedelijk gebied en in de nacht. De veldrobot navigeert op basis van een afstandsbediening en overweegt om ook autonome functies in te bouwen.

De elektrische veldrobot E-X1 is vooralsnog een prototype. Yanmar zegt in 2025 te starten met marktonderzoek.

Auteur: Bob Karsten

Lees ook: Yanmar start met verkoop autonome veldrobot YV01 in Frankrijk

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage

DLG Feldtage presenteert het FarmRobotix-programma: praktijkrijpe robot- en precisielandbouwoplossingen voor biologische en gangbare akkerbouw.
Afbeelding artikel

De toekomst is nu: AgXeed-robot harkt gras tijdens Grasdag 2024

Een robot die het gras harkt, is dat de toekomst? Kom het bekijken tijdens de Grasdag in Dronten, waar de AgXeed-robot...
Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Claas Xerion 5000 met Imants 38FSX

Met 530 pk trekt de Claas Xerion 5000 een Imants 38FSX-spitter/woeler en een Horsch-zaaimachine. Met groot gemak gaan grondbewerking, zaaibedbereiding en...
Beheer
WP Admin