fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Yanmar start met verkoop autonome veldrobot YV01 in Frankrijk

Veldrobot YV01 van Yanmar weegt 1 ton. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant. - Foto: Yanmar

De Japanse motoren- en trekkerfabrikant Yanmar start met de verkoop van zijn autonome veldrobot YV01 in Frankrijk. Zeven robots zijn inmiddels verkocht.

De YV01 weegt 1 ton. Volgens Yanmar is dat ‘extreem licht in vergelijking met andere landbouwrobots’. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant.

De robot maakt gebruik van gps-RTK-navigatietechnologie en werkt zonder bestuurder. Hij wordt aangedreven door een Honda IGX 800 luchtgekoelde gasmotor die 27 pk levert. De rijsnelheid is 4 km per uur. De spuittank heeft een capaciteit van 200 liter.

Afdalen van hellingen tot 45%

De autonome veldrobot YV01 is ontwikkeld in samenwerking met Europese wijngaarden. De robot is zo ontworpen at hij hellingen tot 45% kan beklimmen en afdalen. Volgens Yanmar is dit een groot voordeel voor telers op heuvelachtige terreinen. De YV01 is specifiek ontworpen voor gebruik in wijngaarden met smalle paden en kleinere wijnstokken.

Auteur: Ed Asscheman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Primeur: Andela Electro Weeder is marktrijp

We hebben weer een primeur! De onkruidelektrocuteerder van Andela Techniek & Innovatie in Nagele (Fl.) is na drie jaar testen rijp...
Afbeelding artikel

Amerikaanse Monarch Tractor wil Europese markt veroveren

Het Amerikaanse Monarch Tractor, pionier op het gebied van zelfrijdende elektrische trekkers, haalt €122 miljoen op bij Belgische investeerders.
Afbeelding artikel

Is veldrobot Farmdroid het aanschaffen waard?

Hoe zit het met de terugverdientijd van de Farmdroid? In de cichoreiteelt wordt het verdienmodel mede bepaald door de premie van...
Beheer
WP Admin