fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Yanmar start met verkoop autonome veldrobot YV01 in Frankrijk

Veldrobot YV01 van Yanmar weegt 1 ton. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant. - Foto: Yanmar

De Japanse motoren- en trekkerfabrikant Yanmar start met de verkoop van zijn autonome veldrobot YV01 in Frankrijk. Zeven robots zijn inmiddels verkocht.

De YV01 weegt 1 ton. Volgens Yanmar is dat ‘extreem licht in vergelijking met andere landbouwrobots’. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant.

De robot maakt gebruik van gps-RTK-navigatietechnologie en werkt zonder bestuurder. Hij wordt aangedreven door een Honda IGX 800 luchtgekoelde gasmotor die 27 pk levert. De rijsnelheid is 4 km per uur. De spuittank heeft een capaciteit van 200 liter.

Afdalen van hellingen tot 45%

De autonome veldrobot YV01 is ontwikkeld in samenwerking met Europese wijngaarden. De robot is zo ontworpen at hij hellingen tot 45% kan beklimmen en afdalen. Volgens Yanmar is dit een groot voordeel voor telers op heuvelachtige terreinen. De YV01 is specifiek ontworpen voor gebruik in wijngaarden met smalle paden en kleinere wijnstokken.

Auteur: Ed Asscheman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Beheer
WP Admin