Terug naar nieuwsoverzicht

Yanmar start met verkoop autonome veldrobot YV01 in Frankrijk

Veldrobot YV01 van Yanmar weegt 1 ton. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant. - Foto: Yanmar

De Japanse motoren- en trekkerfabrikant Yanmar start met de verkoop van zijn autonome veldrobot YV01 in Frankrijk. Zeven robots zijn inmiddels verkocht.

De YV01 weegt 1 ton. Volgens Yanmar is dat ‘extreem licht in vergelijking met andere landbouwrobots’. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant.

De robot maakt gebruik van gps-RTK-navigatietechnologie en werkt zonder bestuurder. Hij wordt aangedreven door een Honda IGX 800 luchtgekoelde gasmotor die 27 pk levert. De rijsnelheid is 4 km per uur. De spuittank heeft een capaciteit van 200 liter.

Afdalen van hellingen tot 45%

De autonome veldrobot YV01 is ontwikkeld in samenwerking met Europese wijngaarden. De robot is zo ontworpen at hij hellingen tot 45% kan beklimmen en afdalen. Volgens Yanmar is dit een groot voordeel voor telers op heuvelachtige terreinen. De YV01 is specifiek ontworpen voor gebruik in wijngaarden met smalle paden en kleinere wijnstokken.

Auteur: Ed Asscheman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | Autonoom zomerstalvoeren met maairobot Lely Exos

De autonome maairobot Lely Exos kan zelf groen gras in de wei maaien, opladen en vervolgens in de stal aan het...
Afbeelding artikel

​Ekobot WEAI toont nieuwe wiedkunsten op Future Farming & Food Experience

Wiedrobot Ekobot WEAI toonde tijdens de Future Farming & Food Experience voor de tweede keer zijn onkruidbestrijdingskunsten in uien.
Afbeelding artikel

Australische teler: ‘Van 360 pk autonome trekker naar veldrobot van 152 pk’

Gerrit Kurstjens in Australië koos voor de 112 kW sterke autonome veldrobot Agbot van AgXeed. Hoe bevalt de Agbot 5.115T2 hem?
Beheer
WP Admin