fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Yanmar start met verkoop autonome veldrobot YV01 in Frankrijk

Veldrobot YV01 van Yanmar weegt 1 ton. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant. - Foto: Yanmar

De Japanse motoren- en trekkerfabrikant Yanmar start met de verkoop van zijn autonome veldrobot YV01 in Frankrijk. Zeven robots zijn inmiddels verkocht.

De YV01 weegt 1 ton. Volgens Yanmar is dat ‘extreem licht in vergelijking met andere landbouwrobots’. Bodemverdichting wordt daardoor tot een minimum beperkt, aldus de fabrikant.

De robot maakt gebruik van gps-RTK-navigatietechnologie en werkt zonder bestuurder. Hij wordt aangedreven door een Honda IGX 800 luchtgekoelde gasmotor die 27 pk levert. De rijsnelheid is 4 km per uur. De spuittank heeft een capaciteit van 200 liter.

Afdalen van hellingen tot 45%

De autonome veldrobot YV01 is ontwikkeld in samenwerking met Europese wijngaarden. De robot is zo ontworpen at hij hellingen tot 45% kan beklimmen en afdalen. Volgens Yanmar is dit een groot voordeel voor telers op heuvelachtige terreinen. De YV01 is specifiek ontworpen voor gebruik in wijngaarden met smalle paden en kleinere wijnstokken.

Auteur: Ed Asscheman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Beheer
WP Admin