fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Homburg wordt eigenaar van Zweedse Ekobot

Homburg neemt het Zweedse Ekobot over. Het wil in de toekomst landbouwrobots voor onkruid gaan bouwen. – Foto: Koos Groenewold

Importeur en machinebouwer Homburg in Stiens (Fr.) heeft het Zweedse Ekobot overgenomen. De software wordt in Zweden gebouwd, de frames en overige onderdelen voor de landbouwrobot in Stiens.

Opmerkelijke stap

Het is een opmerkelijke stap dat een handelsbedrijf als Homburg ook landbouwrobots voor onkruidbestrijding gaat bouwen. Ekobot is gespecialiseerd in AI-, camera- en gps-technieken. Een product dat het bedrijf heeft ontwikkeld is de WEAI-robot, die schoffelt tussen planten. De camera herkent niet alleen onkruid maar ook schimmels, insecten of plantenstress.

Start-up fase ontgroeid

Jack Thibaudier (directeur Homburg) stelt dat Ekobot de startup-fase is ontgroeid. “Ekobot had voor het doorgroeien een financiële injectie nodig. Dat hebben wij samen met een investeerder die medeaandeelhouder van Homburg is gedaan. Nu wij Ekobot overnemen, biedt dat voor ons kansen om boeren te helpen onkruid te bestrijden met data-gestuurde machines zoals een robot of spotsprayer. Het verzamelen van data in het veld is belangrijk voor de boer. De boer kan op zijn iPad zien waar bijvoorbeeld een schimmel zich ontwikkelt of waar verlies van opbrengsten zit.

Bij het Zweedse bedrijf werken 12 mensen.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Deutz AG neemt Amerikaanse Blue Star Power Systems over

De Duitse motorenfabrikant Deutz neemt Blue Star Power Systems over, een grote speler op de Amerikaanse markt voor stroomaggregaten.
Afbeelding artikel

Leasemaatschappij DLL koopt het Duitse elf Leasing

Leasemaatschappij DLL (De Lage Landen) is van plan om eind 2024 de Duitse leasemaatschappij elf Leasing over te nemen.
Afbeelding artikel

Amazone neemt Braziliaanse strooierfabrikant MP Agro over

De Duitse werktuigenfabrikant Amazone neemt MP Agro over. Deze Braziliaanse fabrikant produceert voornamelijk kunstmeststrooiers.
Beheer
WP Admin