fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ron Smit (Homburg): ‘Rabe-machines vullen ons programma mooi aan’

Ron Smit (52) is productspecialist bij Homburg Holland. Hij legt uit waarom Homburg nu ook ploegen en rotorkopeggen van Rabe gaat importeren naast de niet-kerende grondbewerkingsmachines van Väderstad.

Homburg-Holland gaat de ploegen en rotorkopeggen van Rabe importeren. De machines zijn een aanvulling naast de niet-kerende grondbewerkingsmachines van Väderstad, waarvan Homburg al importeur is. We vragen productspecialist Ron Smit naar de toekomstplannen.

Homburg Holland in Stiens (Fr.) importeert onder meer niet-kerende grondbewerkingsmachines van Väderstad. Productspecialist Ron Smit legt uit waarom Homburg nu ook ploegen en rotorkopeggen van Rabe gaat importeren.

Waarom kiest Homburg Holland voor Rabe?

“Met Väderstad hebben we een mooi basisaanbod. Op het gebied van kunstmeststrooiers vullen wij dat aan met het Deense Bogballe. Bij kopeggen, woelers, cultivators en ploegen misten we nog wat. Het gevolg: dealers kozen voor een ander merk en een andere importeur. Eigenlijk is dat niet nodig. Ook dat willen wij aanbieden.”

Was Rabe niet failliet?

“Klopt. Sinds 2000 zat Rabe een aantal keren in zwaar weer. Op de achtergrond speelden vreemde dingen. Maar hun producten zijn goed. Het waren de tegenvallende exportcijfers en de ondersteuning richting de dealers waar het nog wel eens misging.”

Valt Homburg nu af van het Väderstad-geloof van niet-kerende grondbewerking?

“Nee. Woelers en kopeggen worden gezien als niet-kerend. Het hoeft elkaar niet in de weg te staan. Het is meer dat je een breder productprogramma kunt leveren zonder dat je fabrikanten elkaar in het vaarwater zitten. Het wil ook niet zeggen dat elke Väderstad-dealer een Rabe-dealer wordt.”

In hoeverre past Rabe bij Homburg-dealers? Zij hebben toch al grondbewerkingsmachines?

“Door de veranderingen in de markt is er ruimte voor een goede ploeg. Vooral Homburg België kan het merk Rabe goed gebruiken om zijn netwerk uit te bouwen.”

Rabe is sinds 2020 in handen van Zoomlion; is het Chinese kwaliteit?

“Deze grote Chinese firma is bekend van onder meer bouwmachines en zocht een product voor grondbewerking om dat ook in China te kunnen introduceren. De kwaliteit zal eerder omhoog gaan dan naar beneden, verwacht ik. Kwaliteit was ook onder de laatste eigenaar geen probleem. Maar het ontbrak Rabe aan een stabiele partner en aan verkooppunten. Het zal niet de duurste of goedkoopste machine zijn. Het is een product met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Heeft Zoomlion het ontwerp gewijzigd?

“Nee, dat deden ze niet. Wat moet je nog veranderen aan een ploeg als-ie goed is? Het enige wat we als Homburg hebben toegevoegd is Isobus-ploegbesturing. In de toekomst kan dat af fabriek worden opgebouwd, is het plan. Een dealer hoeft dan alleen een kit te bestellen. Dat is een optie die ze niet eerder hadden.”

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Homburg Holland gaat Zweedse Ekobot verkopen in Nederland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Toegang tot internet via CNH en Intelsat

CNH Industrial wil ook in de meest afgelegen landbouwgebieden toegang tot snel internet en gaat samenwerken met satellietbedrijf Intelsat.
Afbeelding artikel

Tolsma-Grisnich en Schouten sorteren samen

Invaro Group - waaronder Schouten Agri Solutions valt - en Tolsma-Grisnich zijn actief in de sorteertechniek en werken vanaf 1 mei...
Afbeelding artikel

Forse uitbreiding productieruimte Dewulf in Winsum

Dewulf breidt de productieruimte in Winsum (Fr.) fors uit. De bouw van een nieuwe productiehal ter grootte van 6.000 m2 start...
Beheer
WP Admin