fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ron Smit (Homburg): ‘Rabe-machines vullen ons programma mooi aan’

Ron Smit (52) is productspecialist bij Homburg Holland. Hij legt uit waarom Homburg nu ook ploegen en rotorkopeggen van Rabe gaat importeren naast de niet-kerende grondbewerkingsmachines van Väderstad.

Homburg-Holland gaat de ploegen en rotorkopeggen van Rabe importeren. De machines zijn een aanvulling naast de niet-kerende grondbewerkingsmachines van Väderstad, waarvan Homburg al importeur is. We vragen productspecialist Ron Smit naar de toekomstplannen.

Homburg Holland in Stiens (Fr.) importeert onder meer niet-kerende grondbewerkingsmachines van Väderstad. Productspecialist Ron Smit legt uit waarom Homburg nu ook ploegen en rotorkopeggen van Rabe gaat importeren.

Waarom kiest Homburg Holland voor Rabe?

“Met Väderstad hebben we een mooi basisaanbod. Op het gebied van kunstmeststrooiers vullen wij dat aan met het Deense Bogballe. Bij kopeggen, woelers, cultivators en ploegen misten we nog wat. Het gevolg: dealers kozen voor een ander merk en een andere importeur. Eigenlijk is dat niet nodig. Ook dat willen wij aanbieden.”

Was Rabe niet failliet?

“Klopt. Sinds 2000 zat Rabe een aantal keren in zwaar weer. Op de achtergrond speelden vreemde dingen. Maar hun producten zijn goed. Het waren de tegenvallende exportcijfers en de ondersteuning richting de dealers waar het nog wel eens misging.”

Valt Homburg nu af van het Väderstad-geloof van niet-kerende grondbewerking?

“Nee. Woelers en kopeggen worden gezien als niet-kerend. Het hoeft elkaar niet in de weg te staan. Het is meer dat je een breder productprogramma kunt leveren zonder dat je fabrikanten elkaar in het vaarwater zitten. Het wil ook niet zeggen dat elke Väderstad-dealer een Rabe-dealer wordt.”

In hoeverre past Rabe bij Homburg-dealers? Zij hebben toch al grondbewerkingsmachines?

“Door de veranderingen in de markt is er ruimte voor een goede ploeg. Vooral Homburg België kan het merk Rabe goed gebruiken om zijn netwerk uit te bouwen.”

Rabe is sinds 2020 in handen van Zoomlion; is het Chinese kwaliteit?

“Deze grote Chinese firma is bekend van onder meer bouwmachines en zocht een product voor grondbewerking om dat ook in China te kunnen introduceren. De kwaliteit zal eerder omhoog gaan dan naar beneden, verwacht ik. Kwaliteit was ook onder de laatste eigenaar geen probleem. Maar het ontbrak Rabe aan een stabiele partner en aan verkooppunten. Het zal niet de duurste of goedkoopste machine zijn. Het is een product met een goede prijs-kwaliteitverhouding.”

Heeft Zoomlion het ontwerp gewijzigd?

“Nee, dat deden ze niet. Wat moet je nog veranderen aan een ploeg als-ie goed is? Het enige wat we als Homburg hebben toegevoegd is Isobus-ploegbesturing. In de toekomst kan dat af fabriek worden opgebouwd, is het plan. Een dealer hoeft dan alleen een kit te bestellen. Dat is een optie die ze niet eerder hadden.”

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Homburg Holland gaat Zweedse Ekobot verkopen in Nederland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

EM Benelux start import en verkoop Poolse EM-machines

EM Benelux is sinds mei 2024 gestart met het importeren en verkopen van EM-machines uit Polen.
Afbeelding artikel

Frans autobedrijf koopt opnieuw CNH-dealers

De Franse tak van de Zwitserse Emil Frey-groep is de nieuwe eigenaar van Gabagri, een dealerbedrijf dat onder meer Case IH...
Afbeelding artikel

Opening Lemken-fabriek in Dinteloord uitgesteld door cyberaanval

Lemken is op 11 mei aangevallen door hackers. De fabrikant heeft de opening van de nieuwe schoffelmachinefabriek in Dinteloord uitgesteld.
Beheer
WP Admin