fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

BLOG | ‘De ‘boerenmachine’ en ‘loonwerkersmachine’ bestaan niet meer’

Een opraapwagen van Krone. In 2023 en 2024 lijkt het erop dat de grotere veehouders sneller dan ooit zijn overgegaan tot het kopen van de grotere opraapwagens, maaiers en harken. Vaak zelfs grotere machines dan je bij de gemiddelde loonwerker in de schuur aantreft, schrijft TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum in zijn blog. – Foto: Michel Velderman

Ooit spraken we nog over ‘de boerenmachine’ en ‘de loonwerkersmachine’. Maar in 2024 kunnen we niet langer spreken over typische boeren- of loonwerkersmachines. Althans, daar kwamen we als redactie achter bij het samenstellen van het thema Gras voor TREKKER magazine nr. 429.

De trend dat (melk)veehouders steeds grotere machines kopen, is al jaren aan de gang. Niks nieuws onder de zon. Maar in 2023 en 2024 lijkt het erop dat de grotere veehouders sneller dan ooit zijn overgegaan tot het kopen van de grotere opraapwagens, maaiers en harken. Vaak zelfs grotere machines dan je bij de gemiddelde loonwerker in de schuur aantreft.

Oorzaak niet alleen schaalvergroting

De oorzaak is niet enkel schaalvergroting. Een tweede – veelal logische – reden is dat (heel) grote melkveehouders niet altijd even makkelijk in de planning van een doorsnee loonwerker passen. Een grote boer slokt zomaar de hakselploeg op voor een dag of twee. En als je maar twee dagen mooi weer hebt, kan die loonwerker niet bij al zijn andere (grote) klanten terecht met die hakselaar.

Een derde oorzaak is dat in 2024 al veel loonwerkers zijn gestopt. Daarbovenop willen grote boeren het juiste moment graag aangrijpen om het gras in te kuilen.

Grote boer zoekt bewust grotere loonwerker

Oftewel: de grote boer zoekt bewust de grotere loonwerker op, of gaat het werk weer zelf oppakken. Dat laatste heeft – als we onze bronnen mogen geloven – versneld plaatsgevonden. Met name in de handel van tweedehands machines merken ze dat. Grote tweedehands harken en opraapwagens gaan bijna linea recta naar grote (melk)veehouders, meestal in het noorden van Nederland.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Bijzonder: super grote zelfrijdende Sgariboldi-voermengwagen in Benelux

De zelfrijdende Sgariboldi-voermengwagen is 14 m lang en 3,87 m hoog. Deze afmetingen zijn uniek in Nederland. Bekijk de wagen op...
Afbeelding artikel

Wild signaleren tijdens maaien met drone-interface Claas/AgXeed

Claas en AgXeed hebben samen met thermal Drones een drone-interface voor autonoom maaien ontwikkeld. Een drone signaleert locaties van wild tijdens...
Afbeelding artikel

Video | 8 machineprimeurs aan het werk op Grasdag 2024

Maaien, schudden, harken, oprapen, persen, hakselen en bemesten op Grasdag 2024 in Dronten. Dit zijn de 8 machineprimeurs.
Beheer
WP Admin