fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

BLOG | ‘De ‘boerenmachine’ en ‘loonwerkersmachine’ bestaan niet meer’

Een opraapwagen van Krone. In 2023 en 2024 lijkt het erop dat de grotere veehouders sneller dan ooit zijn overgegaan tot het kopen van de grotere opraapwagens, maaiers en harken. Vaak zelfs grotere machines dan je bij de gemiddelde loonwerker in de schuur aantreft, schrijft TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum in zijn blog. – Foto: Michel Velderman

Ooit spraken we nog over ‘de boerenmachine’ en ‘de loonwerkersmachine’. Maar in 2024 kunnen we niet langer spreken over typische boeren- of loonwerkersmachines. Althans, daar kwamen we als redactie achter bij het samenstellen van het thema Gras voor TREKKER magazine nr. 429.

De trend dat (melk)veehouders steeds grotere machines kopen, is al jaren aan de gang. Niks nieuws onder de zon. Maar in 2023 en 2024 lijkt het erop dat de grotere veehouders sneller dan ooit zijn overgegaan tot het kopen van de grotere opraapwagens, maaiers en harken. Vaak zelfs grotere machines dan je bij de gemiddelde loonwerker in de schuur aantreft.

Oorzaak niet alleen schaalvergroting

De oorzaak is niet enkel schaalvergroting. Een tweede – veelal logische – reden is dat (heel) grote melkveehouders niet altijd even makkelijk in de planning van een doorsnee loonwerker passen. Een grote boer slokt zomaar de hakselploeg op voor een dag of twee. En als je maar twee dagen mooi weer hebt, kan die loonwerker niet bij al zijn andere (grote) klanten terecht met die hakselaar.

Een derde oorzaak is dat in 2024 al veel loonwerkers zijn gestopt. Daarbovenop willen grote boeren het juiste moment graag aangrijpen om het gras in te kuilen.

Grote boer zoekt bewust grotere loonwerker

Oftewel: de grote boer zoekt bewust de grotere loonwerker op, of gaat het werk weer zelf oppakken. Dat laatste heeft – als we onze bronnen mogen geloven – versneld plaatsgevonden. Met name in de handel van tweedehands machines merken ze dat. Grote tweedehands harken en opraapwagens gaan bijna linea recta naar grote (melk)veehouders, meestal in het noorden van Nederland.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kiest de markt voor een opraapwagen of hakselaar?

Zowel de opraapwagen als de hakselaar heeft zijn plaats in de markt. De laatste jaren liet die markt wel verschuivingen zien....
Afbeelding artikel

McHale Propel M6-770: Ier zet De tanden in het gras

McHale heeft zijn programma uitgebreid met schudders. De Ierse machinefabrikant koos daarbij voor de haaktand van Lely. TREKKER zag een van...
Afbeelding artikel

Hakselaar, opraapwagen, balenpers: welke inkuiltechniek wint?

Wat is de beste manier van inkuilen? Met de opraapwagen, de hakselaar of de balenpers? TREKKER test drie inkuiltechnieken.
Beheer
WP Admin