fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Het succes van de Ecorobotix ARA-spotsprayer is bijzonder. Zelden vestigde een nieuwkomer zich zó snel met een nieuwe machine op de Nederlandse markt. "De businesscase klopt gewoon. Kopers kunnen de machine terugverdienen", zegt Luuk Banken, verkoper Smart Farming & Akkerbouw van mechanisatiebedrijf Abemec. - Foto: Jan Willem Schouten

Een machinefabrikant buiten de gevestigde orde, die met een nieuwe machine in korte tijd groeit tot een miljoenenomzet. Dat is uiterst zeldzaam. Ecorobotix doet het met zijn ARA-spotsprayer op basis van AI-onkruidherkenning. Met zo’n 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede precisiespuit een ongekend succes in Nederland.

Twee jaar geleden werd de eerste ARA-spotsprayer van Ecorobotix in Nederland afgeleverd. Vorig jaar waren dat er al 12 en dit voorjaar gaan er nog eens 90 nieuwe ARA-precisiespuitmachines van Ecorobotix naar kopers. De markt blijkt de 6 meter brede supernauwkeurige spuit van net boven de €100.000 te omarmen.

De opklapbare Ecorobotix ARA-spotsprayer van slechts 1.100 kilo hangt in de achterhef. Vooraan, onder de kap, scannen zes camera’s het perceel. Achteraan zit een rij van 156 individueel geschakelde spuitdoppen op een onderlinge afstand van slechts 4 centimeter. De kap dient vooral om het zonlicht bij de camera’s weg te houden.

Lees verder onder de video

Slimme software analyseert camerabeelden

De kracht zit ’m in de intelligentie. Bij een maximale rijsnelheid van 7 km/u analyseert slimme software de camerabeelden, onderscheidt de gewasplantjes van onkruid en aardappelopslag, en stuurt direct de spuitdoppen aan.

De computer kijkt in vakjes van 6×6 centimeter. Dat maakt de ARA-spotsprayer super precies. Je kunt zelfs onkruid of opslag ín de rij aanpakken. Door alleen opslag of onkruid te spuiten groeit het gewas – anders dan bij volvelds spuiten – lekker door zonder een ‘tik’, oftewel groeistilstand, te krijgen.

Lees verder onder de foto’s

Onder de kap van de ARA-spotsprayer scannen zes camera’s het perceel. Achteraan zit een rij van 156 individueel geschakelde spuitdoppen op een onderlinge afstand van slechts 4 centimeter.- Foto: Wout van Assendelft

Onder de kap van de ARA-spotsprayer scannen zes camera’s het perceel. Achteraan zit een rij van 156 individueel geschakelde spuitdoppen op een onderlinge afstand van slechts 4 centimeter.- Foto: Wout van Assendelft

Per gewas een algoritme

De ARA-spotsprayer wordt toegepast in het precisiespuiten van aardappelopslag in akkerbouwgewassen, met name in bieten en uien, en ridderzuring en distels in grasland. De potentie is enorm. Dankzij kunstmatige intelligentie (AI) leert de machine nog oneindig bij.

Het Ecorobotix-hoofdkantoor in Zwitserland ontvangt veel data en verbetert daarmee het computersysteem. Die software, het algoritme, is per gewas anders. De algoritmes tegen onkruid en aardappelopslag in uien en bieten werken goed, voor peen en cichorei zijn de ontwikkelaars nog aan het bijschaven. Dat vergt ontwikkeling en onderhoud. Als koper betaal je daarvoor jaarlijks terugkerende abonnementskosten van €9.500.

De 6 meter brede spuitboom van de ARA-spotsprayer is feitelijk een aaneenschakeling van doppen. Die sturen de precisiespuit individueel aan om exact en alleen het waargenomen onkruid of de opslag te bestrijden - Foto: Jan Willem Schouten

De 6 meter brede spuitboom van de ARA-spotsprayer is feitelijk een aaneenschakeling van doppen. Die sturen de precisiespuit individueel aan om exact en alleen het waargenomen onkruid of de opslag te bestrijden – Foto: Jan Willem Schouten

Precisie en slimheid onderscheidend

Spotsprayen, het pleksgewijs in plaats van volvelds spuiten, is geen nieuwe techniek. Tot een echte doorbraak kwam het niet in Nederland. De kracht van de ARA-spotsprayer lijkt te zitten in de precisie, de slimheid van het zelf herkennen van onkruiden en het feit dat je met één machine in één werkgang klaar bent. Losse taakkaarten maken is niet nodig.

Het verkoopsucces bewijst dat de praktijk de machine omarmt. “De businesscase, die klopt gewoon. Kopers kunnen de machine terugverdienen”, zegt Luuk Banken, verkoper Smart Farming & Akkerbouw van mechanisatiebedrijf Abemec, dat de machines verkoopt en zich ontfermt over de hardware. Kennisleverancier Doorgrond.nl gaat over de software en staat de gebruikers bij.

Gebruikerservaringen

Volautomatisch wil niet zeggen dat het een kwestie van aankoppelen en rijden is. De chauffeur moet best wat kennis en inzicht hebben van weer, dosering en afstelling. “Er komt meer bij kijken dan bij een zelfrijdende veldspuit”, zegt een loonwerker. De importeur geeft een capaciteit van 4 hectare per uur aan. Gebruikers halen in de praktijk, inclusief het vullen van de fronttank en transport, zo’n 2 hectare per uur. Voor een robottoepassing is dat nog best fors.

Goed kunnen inschatten hoeveel liter middel je nodig hebt op een bepaald perceel, komt aan op het vakmanschap van de chauffeur. - Foto: Jan Willem Schouten

Goed kunnen inschatten hoeveel liter middel je nodig hebt op een bepaald perceel, komt aan op het vakmanschap van de chauffeur. – Foto: Jan Willem Schouten

Gebruikers zijn lovend over de werking en de bediening via de tablet. Deze slaat ook op wáár gespoten is. Zo krijgt de teler een beeld van de onkruiddruk en probleemplekken wat betreft aardappelopslag. De afwerking kan nét iets beter. “Het zijn meer computermensen bij Robotix, geen machinebouwers. Op de nieuwe machines is dat wel verbeterd”, zegt een gebruiker.

Win-winmachine

Ecorobotix groeit intussen hard door en haalde recent tientallen miljoenen aan nieuwe investeringen binnen, onder andere van chemiereuzen BASF en Yara. Ook zij zien het belang om zuinig met gewasbeschermingsmiddelen om te springen, om zo de toelating in de toekomst te behouden.

De ARA-spotsprayer kan 80 tot 95% middel besparen. Om die reden is de precisiespuitmachine niet alleen economisch rendabel, maar draagt ook bij aan een lagere milieudruk. Een win-winmachine dus.

Auteur: Matthijs Verhagen

Lees ook: ARA-spotsprayer van Ecorobotix nu ook SKL-gekeurd

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

BLOG | Craig Rupp (Sabanto): ‘Kleinere autonome trekkers kostenefficiëntere keuze’

Craig Rupp is ervan overtuigd dat grote trekkers met veel pk’s worden ingehaald door autonomie. "Autonomie maakt nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk."
Afbeelding artikel

KWH-spuitmachine voor enkele rij nu met 99% driftreductie

Spuitmachinefabrikant KWH Holland levert vanaf volgend jaar spuitmachine Mistral voor de enkele rij met 99% driftreductie.
Afbeelding artikel

Test een robot op je eigen bedrijf

NPPL zoekt voor teeltseizoen 2025 boeren en tuinders die veldrobots en robottechnieken willen testen op hun bedrijf.