fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

ARA-spotsprayer van Ecorobotix nu ook SKL-gekeurd

Bestrijding van opslagplanten is een van de toepassingen van de ARA-spotsprayer Exorobics. De spuitrobot zal dit jaar volop worden ingezet in Nederland.- Foto: Jan Willem Schouten

De ARA-spotsprayer van Ecorobotix is een machine met een bijzondere spuittechniek die tot voor kort niet helemaal paste in de bestaande protocollen voor spuitmachinetesten. Inmiddels is dat opgelost. De ARA-spotsprayer is SKL-gekeurd.

De ARA-spotsprayer van Ecorobotix is net als iedere spuitmachine SKL-keuringsplichtig. Tot voor kort was er nog geen specifieke keuring voor de spotsprayer. Deze spuitmachine – die niet in alle opzichten vergelijkbaar is met een veldspuit – werd wettelijk gezien gedoogd.

Inmiddels heeft Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek (SKL) in Wageningen ook voor de ARA-spotsprayer een protocol opgesteld. Daardoor voldoet de cameragestuurde spuitmachine aan alle wettelijke eisen.

Keuringsprotocol rijenspuit

Waar het op neer komt is dat de ARA-spotsprayer valt onder het keuringsprotocol voor een rijenspuit. Als aanvulling wordt er een test gedaan om vast te stellen of de camera die de planten detecteert goed functioneert. Dat wordt getest aan de hand van het herkennen van een QR-code.

Meer dan 90 ARA-spotsprayers aan het werk

Ecorobotix is een Zwitsers bedrijf. Ecorobotix-importeur Abemec meldt dat dat er dit jaar meer dan 90 ARA-spotsprayers aan de slag gaan in Nederland. Vooral de bestrijding van aardappelopslag wordt dit jaar een belangrijke taak van de spotsprayer.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Deze 20 veldrobots zijn te koop in Nederland​​​​​​

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische akkerbouwer in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Zo werkt je gps-systeem streeploos: 8 tips

Controlepunten nalopen zorgt dat een gps-systeem doet waarvoor het is bedoeld: nauwkeurig werken. TREKKER geeft je 8 tips.
Afbeelding artikel

Monosem ValoTerra zaait variabel met QuadRate Pro

Software-uitbreiding QuadRate Pro maakt het mogelijk variabel te zaaien met de elektrisch aangedreven precisiezaaier Monosem ValoTerra.
Beheer
WP Admin