fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Elektrificatietrend bij verreikers en shovels? Vergeet diesel niet’

Een elektrische verreiker voor de landbouw op de beursvloer: de Merlo Tfe 43/7. De meeste veehouders, akkerbouwers en loonwerkers zetten nog gewoon in op de betaalbare dieselvariant, schrijft TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum in zijn blog. - Foto: Mark Pasveer

Hoe zit het met elektrische varianten van shovels, verreikers en voorladers? Moeten we ons hier op focussen en de dieselversies maar vergeten?

Het thema dat de redactie je in TREKKER magazine, nr. 426 (maart 2024) voorschotelt, heeft als onderwerp: shovels, verreikers en voorladers. Ondertussen bereidt de redactie achter de schermen een grote multitest voor waarin we verschillende minishovels testen en vergelijken. Daarover later dit jaar meer.

De eerste vraag die dit thema bij ons oproept is: hoe zit het nu met elektrische verreiker en shovels? Moeten we ons hier juist op focussen en de dieselversies maar vergeten?

Compacte wielladers: 10% elektrisch, 90% diesel

Navraag bij de marktleider van compacte wielladers in Nederland leert dat van bepaalde modellen 10% elektrisch wordt gebouwd, 90 % is dus gewoon een (heel schone) diesel. Van die 10% gaat het gros (zo’n 80%) de bouw in, naar stratenmakers, gemeentes, cultuurtechnische en bouwbedrijven. Voor de primaire landbouw resteert 1 of 2%.

Met deze kennis in onze broekzak is het voor mij helder; vergeet de diesels niet. De meeste veehouders, akkerbouwers en loonwerkers zetten nog gewoon in op die betaalbare variant. Wij dus ook. Vandaar dat we wel iets melden over de elektrificatietrend bij de verreikers en shovels, maar daar ligt – nog – niet de nadruk op.

Elektrisch gaat zeker toenemen

Waarom ligt de nadruk nog niet op elektrisch? Ook dat ligt voor de hand. Fossiele brandstoffen zijn eindig, elektrisch gaat zeker toenemen. De marktleider heeft als doel om in 2030 van alle modellen die hij bouwt, zowel een elektrische als dieselvariant klaar te hebben voor de verkoop.

Dus ook de landbouw gaat volgen en – zeker weten – meer elektrisch voertuigen kopen. Hoeveel later? Dat zal helemaal afhangen van het prijsverschil, de prijs van diesel én van overheidsregelingen en subsidies om ook de landbouw meer emissiearm te maken. Overheid, kom maar op.

Auteur: Bas van Hattum


Lees ook deze blog van Bas: ‘De (on)zin van elektrificatie’

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Terex TL120-wiellader is simpel en degelijk, maar krappe cabine

TREKKER neemt een TL120-wiellader op de korrel. We vertellen je over de uitvoeringen en waarop te letten bij aanschaf van een...
Afbeelding artikel

Kleine Kaweco-shovel KW25-27 Farmer oogt fors

De Kaweco-shovel KW25-27 Farmer oogt fors en is langgerekt, met 354 centimeter van snelwissel tot achterbumper. Een impressie.
Afbeelding artikel

Manitou-miniverreiker versus Manitou-minishovel: verschillen én overeenkomsten

Miniverreiker versus minishovel is eigenlijk appels met peren vergelijken. Toch hebben beide Manitou's verrassend veel overeenkomsten.
Beheer
WP Admin