fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Omzet Agco groeit met bijna 14% in 2023

De Amerikaanse machinefabrikant Agco, moederbedrijf van trekkermerken Fendt, Valtra en Massey Ferguson, ziet zijn netto-omzet over heel 2023 stijgen met 13,9%. Het laatste kwartaal is minder positief en laat een daling zien van 2,5%. - Foto: Mark Pasveer

De Amerikaanse machinefabrikant Agco, moederbedrijf van trekkermerken Fendt, Valtra en Massey Ferguson, ziet in 2023 de netto-omzet groeien tot 14,4 miljard dollar. Dat is een toename van 13,9% ten opzichte van 2022.

Agco heeft boekjaar 2023 afgesloten met een recordomzet van 14,4 miljard dollar. Het moederbedrijf van Fendt, Valtra en Massey Ferguson ziet daarmee een groei van 13,9% in vergelijking tot boekjaar 2022.

Forse omzetdaling in Zuid-Amerika

Kijken we naar de regionale resultaten, dan valt voor het laatste kwartaal van 2023 op dat de netto-omzet in Zuid-Amerika hard is gedaald, met maar liefst 38,9%.

Daarentegen steeg de netto-omzet in de laatste drie maanden van het kwartaal in Noord-Amerika (+8,3%), Europa en het Midden-Oosten (+3,3%). Dat gebeurde eveneens in Azië, het gebied rondom de Stille Oceaan en Afrika (+11,3%).

Tellen we de cijfers bij elkaar op dan bedraagt de netto-omzetdaling 2,5% in het laatste kwartaal van 2023. Dit is een contrast ten opzichte van het derde kwartaal van 2023, waar Agco bijna 11% groei boekte.

Sterke groei in Noord-Amerika, Europa en Midden-Oosten

Hoewel er dus in het laatste kwartaal een forse omzetdaling is geweest in Zuid-Amerika, ziet Agco over het gehele jaar 2023 wel een stijging in de trekkermarkt. De markt groeide met 5,3%.

Noord-Amerika (+18,2%), Europa en het Midden-Oosten (+17%) zijn sterk gestegen qua omzet. Azië, het gebied rondom de Stille Oceaan en Afrika lieten echter een daling zien wat betreft de totale netto-omzet. Deze is gezakt met 2,5%.

Agco verwacht daling van 5,9% in boekjaar 2024

Agco verwacht dat de netto-omzet in 2024 zo’n 13,6 miljard dollar zal bedragen. Dat betekent een daling van 5,9% ten opzichte van het resultaat in boekjaar 2023. De oorzaak van de omzetdaling ligt volgens CEO Eric Hansotia in de ‘uitdagende marktomstandigheden vanwege lagere grondstoffenprijzen en lagere inkomensverwachtingen’. Daarnaast heeft Agco de afgelopen drie jaar een groot deel van de bedrijfsvloot vernieuwd en de voorraden bij dealers aangevuld.

Auteur: Jacco van Erkelens

Lees ook: Agco zet in op precisielandbouw met overname FarmFacts

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Manitou ziet winst in 2023 groeien met 22%

De verkoop van nieuwe machines groeide met 25%. Deze productdivisie van Manitou droeg het meeste bij aan de winststijging in 2023.
Afbeelding artikel

Omzet Kärcher gegroeid in 2023

Kärcher, aanbieder van reinigingssystemen en -producten, heeft zijn omzet in 2023 verhoogd met 4,2% ten opzichte van 2022.
Afbeelding artikel

Werktuigenbouwer Kuhn ziet vraag naar machines met bijna 30% afnemen

Uit het jaarresultaat over 2023 blijkt dat werktuigenbouwer Kuhn na twee zeer goede jaren de vraag naar machines ziet afnemen.
Beheer
WP Admin