Machinepark met slagkracht: vlot 25.000 balen persen
Met 120 hectare grasland in beheer moet je slagvaardig zijn om kwaliteitshooi te maken. Het machinepark van de familie Bronkhorst is afgestemd op snelle actie in hooiproductie en de fouragehandel, waarin ze jaarlijks 800 ton stro en bijna evenveel hooi verwerken.
In het Veluwse Speuld is AJ Bedrijfsdiensten actief in een goed renderende nichemarkt. We treffen eigenaar Martien Bronkhorst samen met zoon Reinald en dochter Maaike in een loods vol met hooi en stro. Buiten is het grijs en regenachtig, binnen geurt het goudgele stro.
Het machinepark toont onmiddellijk dat ze hier professioneel werken met de nodige slagkracht, maar ook dat we te maken hebben met liefhebbers. Twee machtige MB Tracs in topstaat zijn zelfs op deze grauwe winterdag blinkende verschijningen.
Lees verder onder de foto’s
2024 is nog maar pas begonnen. Toch heeft de familie al een fonkelnieuwe trekker in de schuur. Een Deutz 6165 TTV gaat het machinepark versterken. Dat de ondernemer trouw is aan Deutz blijkt wel uit zijn keuze. Martien: “Mijn vader had altijd Deutz, de eerste was een D40 met zo’n rond neusje. Daarna zijn er nog wel eens wat andere merken geweest, zoals John Deere en zelfs een Leyland, maar altijd kwam Deutz weer terug.”
Lastig geld verdienen met agrarisch loonwerk
Op het bedrijf van Bronkhorst senior in Uddel (Gld.) begon het allemaal met melk- en vleesvee. Nadat het melkvee vertrok, richtte de ondernemer zich op vleesvee en loonwerk. Met loonwerk bleek het lastig om wat te verdienen. Het gebied telde toen veel kleine kalverhouders die ook allemaal wel wat loonwerk deden. Velen werkten onder de kostprijs. Bij toeval kwam Martien in gesprek met vakantieparkenexploitant Landal GreenParks. Hier was veel werk in het groenonderhoud, maar ook in faciliteren en dienstverlening. Daar zat meer geld in dan in het agrarisch loonwerk.
Maaien met Krone Easycut F3200-duomaaier
Ook de vele paarden in de buurt bleken een nieuwe markt. Toppaarden worden gepresenteerd op mooi goudgeel stro, en in de voerruif hoort geurend hooi. Naast het werk voor vakantieparken begon Bronkhorst zich toe te leggen op de productie van hooi en handel in stro. Martien: “Hooi van hoge kwaliteit maak je niet zomaar. Kennis en timing zijn belangrijk, plus de capaciteit om op het juiste moment toe te slaan.”
Voor het maaien is de Deutz 6180 TTV gekoppeld aan een Krone Easycut F3200-duomaaier. Bewust zonder kneuzer, omwille van de hooikwaliteit; een kneuzer breekt het blad, wat de smaak niet ten goede komt. Voor de beste kwaliteit wenst de ondernemer mooi lang gras dat in bloei staat.
Ook het schudden heeft invloed op de kwaliteit, vertelt Reinald. Overdaad schaadt, elke bewerking kan de grashalm onnodig beschadigen. Het persen van kleine pakken doen ze met een New Holland BC5070-kleinpakpers. Die maakt in een seizoen probleemloos 25.000 baaltjes. Ook hier is het oppassen: persen doe je op het goede moment. Niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat op de dag. Gouden regel: probeer een pluk hooi met beide handen stuk te trekken. Gaat dat binnen drie pogingen, dan is het rijp voor de pers. Zodra de pers op het land bezig is, worden de zaken echt hectisch. “Dan zijn er altijd drie trekkers aan het werk”, vertelt Reinald.
Harken, persen en bundelen gaan rap achter elkaar door. Zodra de hark klaar is, komt de chauffeur met de transportwagen en verreiker. Voor het bundelen van 14 balen tot één groot pak gebruiken de ondernemers een bijzondere machine van het Spaanse Arcusin. De Arcusin-balenwikkelaar blinkt uit in gebruiksgemak, veel functie zijn vanuit de cabine te regelen, zoals de persdruk. De bundelmaat is afgestemd op de transportwagens.
Meerdere vrachten per week met Agroliner
Transport is ook een serieuze zaak. Bronkhorst werkt uit oogpunt van veiligheid uitsluitend met luchtremmen. Met hydraulische remmen ging het te vaak bijna fout. AJ Bedrijfsdiensten transporteert het hele jaar door. Iedere week leveren ze meerdere vrachten af.
Sinds enkele jaren heeft de ondernemer een Agroliner van het Duitse Kröger. De transportwagen van 11,6 meter en een totaalgewicht van 24 ton heeft een stuurbare achteras, wat wringen voorkomt. “De polderboeren zien ons graag komen met deze wagen”, vertelt Reinald. “Verder is het systeem om de balen vast te zetten makkelijk in gebruik en zeer veilig.”
Sleeptechniek op maat
In Ermelo zijn regelmatig grote evenementen, vooral gerelateerd aan paarden en schapen. Het Nationaal Hippisch Centrum trekt paardenliefhebbers uit alle windstreken. Maaike Bronkhorst houdt zelf paarden en zag kansen. Ze zette in korte tijd een business op met een breed bereik in deze branche. Zo worden dressuurbanen voorbereid en onderhouden, en stallen uitgemest en ingestrooid. Dat gaat met minishovels en stroblazers, maar er is ook gewoon veel handwerk, legt Maaike uit.
Afhankelijk van de categorie en het type paardensport moet de ondergrond zacht of hard zijn. Daarvoor zijn er verschillende werktuigen, zoals een plaatsleep voor springpaarden en een vorksleep voor dressuur. De handzame Deutz 5095 is favoriet voor dit werk. Verder regelt Maaike de op- en afbouw van evenementen.
MB Trac: hobby- en transporttrekkers
Martien had altijd al een voorliefde voor MB Trac. Vier jaar terug werd een MB Trac 1500 uit 1984 aangeboden in Duitsland voor € 44.000. Voor dit type trekker een aantrekkelijke prijs, vertelt Martien. De dikke MB Trac draaide oorspronkelijk als bosbouwtrekker in Zweden. Sporen van een hard leven in de bossen waren duidelijk aanwezig, maar er was voldoende potentieel voor restauratie. Vooral het plaatwerk vergde veel aandacht.
Korte tijd later kocht hij een tweede MB Trac, een 1300 uit 1982. Het Duitse duo past goed samen, beide trekkers zijn voorzien van de befaamde zescilinder turbo OM352A-dieselmotor. Hoewel de MB Tracs zijn aangekocht als hobbyproject, zijn ze wel degelijk inzetbaar. Een MB Trac is een echte transporttrekker, meldt Reinald, die al menige strolading verplaatste met de Duitse krachtpatser.
Inmiddels is de 1500 verkocht. Daarmee is de liefde voor bijzondere trekkers uit de jaren tachtig niet voorbij. Integendeel, het kan zo maar zijn dat er plotseling nog eens een grote Schlüter op de dam staat, aldus Martien.
Auteur: Mark Pasveer
Lees ook: Vijf Fendt-trekkers samen goed voor 100.000 draaiuren
Gerelateerde tags: Deutz, Machinepark, MB Trac, Trekkers