fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kentekenplaatplicht vanaf 1 januari 2025

In de meeste gevallen rijden landbouwvoertuigen sneller dan 25 kilometer per uur en hebben voertuigeigenaren een kenteken gemonteerd op hun trekker of machine. - Foto: Hans Prinsen

Vanaf 1 januari 2025 geldt een generieke kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen. Ongeacht de constructiesnelheid of rijsnelheid van het voertuig op de weg.

Tot 1 januari 2025 hoeven geregistreerde landbouwvoertuigen die niet sneller kunnen of niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur, nog geen kentekenplaat te voeren. In de meeste gevallen rijden de voertuigen sneller dan 25 kilometer per uur en hebben voertuigeigenaren een kenteken gemonteerd op hun trekker of machine.

In sommige gevallen zijn aanhangwagens niet geregistreerd. Dan biedt de witte volgplaat uitkomst. Wanneer een witte volgplaat op de aanhanger gemonteerd is, mag de gehele combinatie ongeachte de constructiesnelheid niet sneller rijden dan 25 kilometer per uur.

Kentekenplaat bestellen

Voertuigregistratie is al verplicht sinds 1 januari 2021. Na de registratie ontvang je van RDW een kentekenbewijs in creditcardformaat. Daarnaast ontvang je in een aparte brief de tenaamstellingscode. Met deze gegevens kun je bij een RDW-erkend bedrijf een kentekenplaat bestellen. Veel mechanisatiebedrijven hebben een dergelijke erkenning.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Trekker niet op kenteken verzekerd? € 400 boete

RDW kondigt aan vanaf 1 januari actief te gaan controleren op de verzekering op kenteken van (land)bouwvoertuigen.
Afbeelding artikel

Is mijn trekker apk-plichtig?

Is de maximumconstructiesnelheid van je trekker hoger dan 40 km/u, dan is-ie apk-plichtig. Let wel: er zijn uitzonderingen.
Afbeelding artikel

Zo schrijf je een gekentekend voertuig over

Een trekker gekocht of verkocht? TREKKER legt uit waaraan je moet denken bij het overschrijven van een gekentekend voertuig.
Beheer
WP Admin