Terug naar nieuwsoverzicht

Waar bestel ik mijn kentekenplaat

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen met het nieuwe trekkerkenteken.

Na de registratie stuurt de RDW een kentekencard en aansluitend de meldcode. Maar hoe kom je vervolgens aan een kentekenplaat? En welke formatenformaten zijn er verkrijgbaar voor landbouwvoertuigen. Dat lees je in dit artikel

Een kentekenplaat bestellen in Nederland kan alleen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Deze erkende fabrikanten zijn te herken aan het RDW-erkenningsschild en een sticker met de tekst ‘afgifte kentekenplaten’. Vaak zijn dit automateriaal handelaren als een Brezan of Technische Centrale. Sinds dit jaar zijn er ook veel mechanisatiebedrijven aangesloten bij de RDW, het is ook mogelijk via deze bedrijven platen te bestellen.

Kentekencard, meldcode en identiteitsbewijs meenemen

Voor het aanvragen van een kentekenplaat moet je de volgende documenten kunnen overleggen. De kentekencard, de meldcode en identiteitsbewijs. Als één van deze documenten ontbreekt kun je geen kentekenplaat bestellen. Dit is om fraude met kentekens te voorkomen.

Online bestellen is niet mogelijk

Om vervalsing tegen te gaan is het volgens de RDW verboden om online kentekenplaten te verkopen. Een kentekenplaat vervangen of aankopen moet fysiek gebeuren bij een erkende kentekenplaatfabrikant van het RDW. Op de website van de RDW staat een lijst met alle bedrijven waar je een nieuwe kentekenplaat kunt kopen. Online kunnen er wel kentekens besteld worden met korte teksten of woorden. Echter zijn deze online-bestelde-platen niet gecertificeerd.

3 verschillende formaten

Kentekenplaten voor landbouwvoertuigen zijn er in drie verschillende afmetingen. Dit zijn formaten die verkrijgbaar zijn voor landbouwvoertuigen: 520 x 110 mm (bekend van auto’s) 340 X 210 mm en de 210 x 143 mm (motorfiets).

Historische plaat voor 1978

Als duidelijk is dat het bouwjaar een trekker vóór 1978 is, is er de mogelijkheid om een historisch blauwe kentekenplaat aan te vragen. Ook deze kentekens zijn verkrijgbaar in drie verschillende formaten.

Gerelateerde tags: , ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Trekker niet op kenteken verzekerd? € 400 boete

RDW kondigt aan vanaf 1 januari actief te gaan controleren op de verzekering op kenteken van (land)bouwvoertuigen.
Afbeelding artikel

Zo schrijf je een gekentekend voertuig over

Een trekker gekocht of verkocht? TREKKER legt uit waaraan je moet denken bij het overschrijven van een gekentekend voertuig.
Afbeelding artikel

RDW controleert WAM-registratie op (land)bouwvoertuigen

Zorg dat je trekkers en zelfrijdende werktuigen met een kenteken WAM-geregistreerd zijn bij RDW.
Beheer
WP Admin