fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Veilig de weg op met je trekker: 10 tips

Goed functionerende verlichting op landbouwvoertuigen is de belangrijkste tip als je veilig met je trekker de weg op wil. Maar ook: maak je trekker schoon, gebruik reflecterende markeringsborden, en monteer een trekkerbumper. - Foto's: Michel Velderman, Mark Pasveer, Jan Willem Schouten

Gelukkig gebeuren er niet veel ongelukken waarbij trekkers betrokken zijn. Maar als het fout gaat met een landbouwvoertuig, zijn de gevolgen vaak ernstig en komt het in het nieuws. Drie loonbedrijven geven aan waar zij naast een goede verlichting nog meer op letten. Lees deze 10 tips zodat je veilig met je trekker kunt deelnemen aan het verkeer.

Goed functionerende verlichting op landbouwvoertuigen is de belangrijkste tip als je veilig met je trekker de weg op wil. Zorg dus dat je goed zichtbaar bent. Heb je nog geen ledverlichting, vervang dan koplampen, achterlichten, werklampen, markeringsverlichting, zwaailampen, is het advies van branchevereniging Cumela. Ledlampen zijn feller en veel beter zichtbaar.

Drie loonbedrijven geven aan waar zij naast goede verlichting nog meer op letten. Denk daarbij aan je rust bewaren in het verkeer, trekkerbumpers plaatsen als aanrijdbeveiliging en zorgen voor een wasplaats op je bedrijf. Denk ook aan schone spiegels, en gebruik de mobiele telefoon alleen handsfree. Rijdend bellen is niet alleen levensgevaarlijk, je krijgt ook een torenhoge boete als de politie je aanhoudt.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Veilig de weg op? Check je K80-koppeling of trekhaak

Tip 4. Zicht rond frontlader - Een fronthef of frontlader met speciale uitrustingsstukken als een balenklem of kantelbak steekt vaak naar voren. Dit kan bij op- en afritten, rotondes en kruispunten het gezichtsveld beperken. Speciale hulpmiddelen als een cameraset of spiegels kunnen helpen. Wat ook kan bijdragen aan de veiligheid is het naar boven halen van een voorlader. - Foto: Henk Riswick

Tip 5. Reflecterende markeringsborden of gevarendriehoek - Waarschuw weggebruikers met duidelijke markeringsborden dat er een breed landbouwvoertuig aankomt. Door reflecterende strepen worden de machines in het donker beter en eerder herkend. Voorzie ook de zijkant van het voertuig van reflecterende markeringsborden. - Foto: Mark Pasveer

Tip 6. Keren op de weg - Keren op de weg of naar links afslaan brengt altijd risico’s met zich mee. Let op dat de achteruitrijspiegel schoon is en goed afgesteld. Geef op tijd richting aan, zo'n breedtelampje is perfect. Kijk goed over je schouder bij het afslaan. Wees extra alert op fietsers, en op auto’s, motoren, vrachtwagens die willen inhalen. Neem een ruime bocht bij naar rechts afslaan als je een extra grote landbouwmachine bestuurt. Houd ook tegemoetkomend verkeer in de gaten. - Foto: Jan Willem Schouten

Tip 7. Uitstekende delen - Uitstekende delen van een werktuig (hark, schudder, maaier, ploeg) kunnen gevaarlijk zijn. Markeer ze duidelijk en plaats waarschuwingsborden. - Foto: Marten Sandburg Fotografie

Tip 8. Mobiele telefoon - Je mag een mobiele telefoon niet vasthouden tijdens het rijden, en ook niet tussen oor en schouder klemmen. Laat je niet afleiden en zet hem voor vertrek op niet storen (vliegtuigstand). Doe regelwerk tijdens de lunchpauze. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Tip 9. Remsysteem - Controleer regelmatig het remsysteem. Zijn de remmen in orde? - Foto: Hans Prinsen

Tip 10. Banden en bandendruk - Zijn de banden in orde en is de bandendruk goed ingesteld? Zitten er bijvoorbeeld geen scheuren in? - Foto: Henk Riswick

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fors minder trekkers in Italië verkocht in eerste kwartaal

Stijgende rentetarieven in combinatie met stijgende machineprijzen veroorzaakt een flinke daling in de trekkerverkoop in Italië.
Afbeelding artikel

New Holland viert 60 jaar Basildon met T7.300 Special Edition

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van zijn trekkerfabriek in het Britse Basildon ontwierp New Holland een T7.300 Special Edition.
Afbeelding artikel

Aeres start met studie Agrotechniek & Engineering

Vanwege groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis van landbouw en techniek introduceert Aeres de studie Agrotechniek & Engineering.
Beheer
WP Admin