fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

1 juli 2022: registratie landbouwvoertuig en kenteken verplicht

De zogenoemde GAIK-plaat is een gele plaat met een blauw NL-logo. GAIK staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten. Deze plaat mag je links, rechts of in het midden achter op het voertuig monteren tot maximaal 4 meter hoogte. - Foto: Michel Velderman

Per 1 juli 2022 geldt voor alle geregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg een kentekenbewijs. Een kenteken is vanaf deze datum verplicht, op een enkele uitzondering na.

Sinds 1 januari 2022 moesten eigenaren hun registratieplichtige landbouwvoertuigen registreren bij RDW. Als een bestuurder wordt aangehouden, moet hij het kentekenbewijs van zijn voertuig kunnen tonen.

Kentekenplaat verplicht

Voor vrijwel alle (land)bouwvoertuigen is een kenteken verplicht, al zijn er enkele uitzonderingen. Voor deze voertuigen geldt een kentekenplicht:

  • Bestaande trekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, getrokken machines die sneller rijden dan 25 km/u.

  • Machines waarvoor een ontheffing nodig is in verband met overschrijding van afmetingen of gewicht.

  • Voertuigen die in het buitenland rijden.

Uitzondering kentekenplicht

Tot 1 januari 2025 is er geen kentekenplicht voor voertuigen die vóór 1 januari 2021 in gebruik zijn genomen en die niet sneller rijden dan 25 km/u. Vanaf 1 januari 2025 moet elk zelfrijdend of getrokken voertuig voorzien zijn van een gele of witte kentekenplaat.

Grensverkeer

Zelfrijdende machines die in Duitsland of in België rijden, moeten twee kentekenplaten voeren. Naast de gele kentekenplaat op de achterkant van het voertuig is het verplicht aan de voorkant een witte volgplaat te monteren. In Nederland wordt immers maar één gele kentekenplaat per geregistreerd landbouwvoertuig afgegeven.

Positie kentekenplaat

Een gele kentekenplaat is een zogenoemde GAIK-plaat. GAIK staat voor Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten. De GAIK-plaat is een gele plaat met een blauw NL-logo. Deze plaat mag je links, rechts of in het midden achter op het voertuig monteren tot maximaal 4 meter hoogte. Het kenteken moet tot een afstand van 20 meter volledig zichtbaar zijn.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kentekenplaatplicht vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt een generieke kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen, ongeacht constructiesnelheid of rijsnelheid.
Afbeelding artikel

Verkoop John Deere-trekkers plust 29% in Nederland

In de eerste helft van 2023 zijn 115 John Deere-trekkers (+29%) meer op kenteken gezet ten opzichte van 2022. Steyr en...
Afbeelding artikel

Zo krijgt een nieuwe machine RDW-goedkeuring

Je mag met landbouwtrekkers alleen op de weg rijden als ze gekentekend zijn. Wat komt er zoal kijken bij een RDW-goedkeuring?
Beheer
WP Admin