fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Hoe staat het met John Deere’s precisiebemester ExactShot?

Precisiebemester ExactShot is op beperkte schaal beschikbaar in zaaiseizoen 2024. John Deere werkt dit seizoen samen met een aantal boeren in de Verenigde Staten die het systeem gaan gebruiken op hun zaaimachines. - Foto's: John Deere

Een jaar geleden onthulde John Deere zijn nieuwe ExactShot-technologie. Hoe staat het er voor met deze precisiebemestingstechniek, waarmee je tijdens het zaaien per zaadje afgemeten vloeibare kunstmest kunt toedienen? En wanneer kunnen boeren deze techniek gaan gebruiken? TREKKER stelt machinefabrikant John Deere 8 vragen over ExactShot.

Precisiebemester ExactShot van John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om meststoffen heel precies per zaadje toe te dienen tijdens het zaaien. Dit werkt vele malen nauwkeuriger dan een continue stroom meststof op de hele rij zaden aan te brengen. Hoe staat het nu met deze precisiebemestingstechniek?

1. Is ExactShot al beschikbaar voor de praktijk?

Op dit moment is ExactShot op beperkte schaal beschikbaar voor het zaaiseizoen van 2024. We werken dit seizoen samen met een aantal boeren in de Verenigde Staten die het systeem gaan gebruiken op hun zaaimachines. Naarmate we verdergaan, wordt de beschikbaarheid van deze precisiebemestingstechniek breder uitgerold in de VS.

2. In welke landen gaan jullie deze nieuwe technologie introduceren?

Op dit moment is ExactShot alleen beschikbaar in de VS. We blijven echter onderzoeken hoe het aan de behoeften van boeren over de hele wereld kan voldoen.

3. Wat gaat ExactShot kosten?

Officiële prijzen zijn nog niet vrijgegeven.

4. Hoe is de interesse tot nu toe voor de technologie?

We hebben uitstekende feedback ontvangen op onze precisiespuittechnologie. Afgelopen najaar hebben we ExactShot geïntroduceerd op Amerikaanse landbouwbeurzen. Veel klanten toonden interesse in ExactShot en stelden er vragen over.

5. Hoe werkt de ExactShot-technologie precies? Is de techniek te implementeren in bestaande zaaimachines?

Voor de beperkte release werd het ExactShot-systeem alleen aangeboden als een precisie-upgradekit (retrofit-kit). Een van de belangrijkste vereisten voor het ExactShot-systeem is dat de zaaimachine moet beschikken over de John Deere ExactEmerge-borstelbandtechnologie. Daarmee kan de boer vanaf de zaaimachine de plaatsing van het zaad in de zaaivoor volgen, zodat het systeem weet waar het de juiste dosis meststof moet toedienen.

Volgens John Deere hebben interne studies aangetoond dat ondanks dat ExactShot 66% minder vloeibare startersmeststof per hectare toedient, de opbrengsten gehandhaafd blijven. In sommige gevallen werden de opbrengsten zelfs hoger.

Volgens John Deere hebben interne studies aangetoond dat ondanks dat ExactShot 66% minder vloeibare startersmeststof per hectare toedient, de opbrengsten gehandhaafd blijven. In sommige gevallen werden de opbrengsten zelfs hoger.

6. Welke voordelen biedt ExactShot?

Boeren hoeven met ExactShot minder meststof toe te dienen. Dat is kostenbesparend. Bovendien plaatst ExactShot het zaad nauwkeurig op de juiste plek en diepte.

7. Is er gedetailleerde informatie beschikbaar over de resultaten van deze precisiespuittechniek?

Op dit moment tonen interne studies aan dat we in staat zijn om 66% minder vloeibare startersmeststof te doseren per hectare en daarbij toch de opbrengsten kunnen handhaven. Of in sommige gevallen de opbrengsten zelfs kunnen verhogen, in vergelijking met het gebruik van een continu toepassingssysteem bij de zaaivoor. Er komt binnenkort externe data beschikbaar die deze bevindingen ondersteunt.

8. Kan ExactShot worden gebruikt in combinatie met Furrow Vision, een camerasysteem dat exact de plaatsing van het zaad in de zaaivoor toont ?

Op dit moment kun je ExactShot en FurrowVision niet tegelijkertijd op een zaaimachine gebruiken.

Auteur: René Groeneveld

Nieuwsbrief

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang wekelijks het laatste Trekker nieuws in je inbox.

  • Hidden
    JJJJ dash MM dash DD
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische akkerbouwer in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Afbeelding artikel

Zo werkt je gps-systeem streeploos: 8 tips

Controlepunten nalopen zorgt dat een gps-systeem doet waarvoor het is bedoeld: nauwkeurig werken. TREKKER geeft je 8 tips.
Afbeelding artikel

Monosem ValoTerra zaait variabel met QuadRate Pro

Software-uitbreiding QuadRate Pro maakt het mogelijk variabel te zaaien met de elektrisch aangedreven precisiezaaier Monosem ValoTerra.
Beheer
WP Admin