fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

ExactShot van John Deere dient meststof per zaadje toe

Precisiespuittechnologie ExactShot van machinefabrikant John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om de meststof nauwkeurig toe te dienen op zaden tijdens het planten.- Foto: John Deere

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere onthulde zijn precisiespuitsysteem ExactShot op de Amerikaanse elektronicabeurs CES 2023 in Las Vegas. Volgens de fabrikant stelt ExactShot boeren in staat de hoeveelheid benodigde meststoffen tijdens het zaaien met meer dan 60% te verminderen.

De ExactShot-precisiespuittechnologie van John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om meststof precies op zaden te plaatsen wanneer deze worden geplant. Dit vervangt het toedienen van een continue stroom meststof in de hele rij zaden.

Robot spuit exacte hoeveelheid kunstmest

Een sensor registreert wanneer elk individueel zaadje de grond in gaat. Als dit gebeurt, spuit een robot alleen de benodigde hoeveelheid kunstmest, ongeveer 0,2 ml, direct op het zaadje.

Volgens John Deere bespaart ExactShot tijdens de Amerikaanse maisoogst jaarlijks meer dan 93 miljoen liter mest. Ook voorkomt deze technologie dat verspilde meststoffen de groei van onkruid bevorderen of in nabijgelegen sloten terechtkomen.

Auteur: Hugo Claver

Lees ook: Rode leds presteren beter dan blauwe bij precisiespuiten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nexat en Amazone ontwikkelen kunstmeststrooier

Nexat heeft samen met Amazone een nieuwe kunstmeststrooier ontwikkeld voor de Nexat-werktuigendrager. Het prototype wordt nu getest.
Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Vlakstelling van kunstmeststrooier (automatisch) corrigeren

Valtra-systeem Smart Top Link corrigeert de hoek van de kunstmeststrooier automatisch. Aanleiding voor TREKKER om zich hierin te verdiepen. Bestaan er...
Beheer
WP Admin