Terug naar nieuwsoverzicht

ExactShot van John Deere dient meststof per zaadje toe

Precisiespuittechnologie ExactShot van machinefabrikant John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om de meststof nauwkeurig toe te dienen op zaden tijdens het planten.- Foto: John Deere

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere onthulde zijn precisiespuitsysteem ExactShot op de Amerikaanse elektronicabeurs CES 2023 in Las Vegas. Volgens de fabrikant stelt ExactShot boeren in staat de hoeveelheid benodigde meststoffen tijdens het zaaien met meer dan 60% te verminderen.

De ExactShot-precisiespuittechnologie van John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om meststof precies op zaden te plaatsen wanneer deze worden geplant. Dit vervangt het toedienen van een continue stroom meststof in de hele rij zaden.

Robot spuit exacte hoeveelheid kunstmest

Een sensor registreert wanneer elk individueel zaadje de grond in gaat. Als dit gebeurt, spuit een robot alleen de benodigde hoeveelheid kunstmest, ongeveer 0,2 ml, direct op het zaadje.

Volgens John Deere bespaart ExactShot tijdens de Amerikaanse maisoogst jaarlijks meer dan 93 miljoen liter mest. Ook voorkomt deze technologie dat verspilde meststoffen de groei van onkruid bevorderen of in nabijgelegen sloten terechtkomen.

Auteur: Hugo Claver

Lees ook: Rode leds presteren beter dan blauwe bij precisiespuiten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

CNH Industrial en One Smart Spray werken aan geavanceerd spuitsysteem

One Smart Spray komt binnenkort beschikbaar via de merken Case IH en New Holland
Afbeelding artikel

NPPL-demo met spuitdrone op Future Farming & Food Experience

De Chinese spuitdrone DJI-type XXX is op donderdag 25 mei te zien op de Future Farming & Food Experience in Lelystad.
Afbeelding artikel

Vervaet Quad XL: 40 kuub mest in één keer mee

De Vervaet Quad XL is een Quad 550-mestzelfrijder gekoppeld aan een getrokken mesttank, die 40 kuub mest in één keer meeneemt.
Beheer
WP Admin