fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

ExactShot van John Deere dient meststof per zaadje toe

Precisiespuittechnologie ExactShot van machinefabrikant John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om de meststof nauwkeurig toe te dienen op zaden tijdens het planten.- Foto: John Deere

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere onthulde zijn precisiespuitsysteem ExactShot op de Amerikaanse elektronicabeurs CES 2023 in Las Vegas. Volgens de fabrikant stelt ExactShot boeren in staat de hoeveelheid benodigde meststoffen tijdens het zaaien met meer dan 60% te verminderen.

De ExactShot-precisiespuittechnologie van John Deere maakt gebruik van sensoren en robotica om meststof precies op zaden te plaatsen wanneer deze worden geplant. Dit vervangt het toedienen van een continue stroom meststof in de hele rij zaden.

Robot spuit exacte hoeveelheid kunstmest

Een sensor registreert wanneer elk individueel zaadje de grond in gaat. Als dit gebeurt, spuit een robot alleen de benodigde hoeveelheid kunstmest, ongeveer 0,2 ml, direct op het zaadje.

Volgens John Deere bespaart ExactShot tijdens de Amerikaanse maisoogst jaarlijks meer dan 93 miljoen liter mest. Ook voorkomt deze technologie dat verspilde meststoffen de groei van onkruid bevorderen of in nabijgelegen sloten terechtkomen.

Auteur: Hugo Claver

Lees ook: Rode leds presteren beter dan blauwe bij precisiespuiten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Onderhoud van de mestpomp? Zo gaat dat in de praktijk

Mest in de tussenkamer, een mestpomp die niet wil pompen. Wat kun je voorkomen en welke onderdelen van de mestpomp vervang...
Afbeelding artikel

Briri introduceert vaste mestverspreider Manure Professor

Briri omschrijft de vaste mestverspreider Manure Professor als een ‘high performer’ die met Isobus-besturing tot 50 meter breed kan strooien.
Afbeelding artikel

Veldrobot SwarmBot bewerkt 10.000 hectare in 6 maanden

De SwarmBot is volledig ontworpen door boeren in Australië. TREKKER neemt een kijkje bij teler Scott Wilson. Hoe bevalt deze veldrobot?
Beheer
WP Admin