fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Dickson-Kerner introduceert digitale rotorwieder

DicksonKerner heeft zijn Varioroll-rotorwieder uitgerust met een centrale hydraulische drukinstelling die digitaal kan worden afgelezen. De machinefabrikant start met een 6,5 meter brede uitvoering. - Foto's: DicksonKerner

De Duitse specialist in mechanische onkruidbestrijding DicksonKerner introduceert de Varioroll-rotorwieder met een sensorgestuurde hydraulische drukregeling.

Rolschoffel, rotorwieder of ‘Rollhacke’ zoals de Duitsers zeggen. Er zijn diverse benamingen in omloop voor de grond-aangedreven roterende wieders met zogenoemde Yetter-wielen om een harde korst te breken of kleine onkruiden te bestrijden.

Al meer dan een halve eeuw geleden waren deze rotorwieders vooral in de Verenigde Staten en Australië populair om in geïrrigeerde landbouw dichtgeslagen grond los te maken. Steeds meer machinefabrikanten ontdekken dat je grond-aangedreven rotorwieders kunt inzetten om mechanisch onkruid te bestrijden.

Hydraulische drukinstelling digitaal aflezen

Twee variabelen bepalen het resultaat van een rotorwieder: de rijsnelheid en de druk op de sterwielen. DicksonKerner heeft zijn Varioroll-rotorwieder uitgerust met een centrale hydraulische drukinstelling die digitaal kan worden afgelezen. De machinefabrikant start met een 6,5 meter brede uitvoering.

Lees verder onder de foto’s

Op dit moment is er alleen een 6,50 meter breed model leverbaar (opgeklapt 299 centimeter breed).  De afstand tussen de rotors bedraagt i 9,5 centimeter, afstrijkers zijn optie.

Op dit moment is er alleen een 6,50 meter breed model leverbaar (opgeklapt 299 centimeter breed). De afstand tussen de rotors bedraagt i 9,5 centimeter, afstrijkers zijn optie.

Maximaal 50 kilo druk op rotors

De rotors zijn individueel uit het werk te tillen, bijvoorbeeld om gewasrijen te ontzien. Naarmate er minder rotors worden gebruikt, is de druk op de rotor ook hoger op te voeren. De maximaal bereikbare druk op de rotors is 50 kilo. Worden alle rotors gebruikt, dan is extra ballast noodzakelijk op de 1.800 kilo zware en 6,50 meter brede machine.

De rotors zijn individueel uit het werk te zetten. Biivoorbeeld om een gewasrij te ontzien.

De rotors zijn individueel uit het werk te zetten, bijvoorbeeld om een gewasrij te ontzien.

Keuze uit diverse opties

Je kunt kiezen voor vier steunwielen in plaats van de standaard twee wielen waarmee de Varioroll-rotorwieder is uitgerust. Ook ledverlichting en afstrijkers op de rotors zijn een optie. De steunwielen zijn naar keuze tussen 1,50 en 2,25 meter breed te monteren. Steunpoten voor het afkoppelen en de digitale hydraulische drukregeling zijn standaard.

Met een hydraulische cilinder op het loopwiel wordt er druk op de rotors gezet. Afhankelijk van de gewenste maximale druk kan het nodig zijn extra gewichten te monteren.

Met een hydraulische cilinder op het loopwiel wordt er druk op de rotors gezet. Afhankelijk van de gewenste maximale druk kan het nodig zijn extra gewichten te monteren.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: Een greep uit start-ups met precisie-onkruidwieders

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Lemken-camerabesturing via iQblue Weeder op één Isobus-terminal

Met de software iQblue Weeder is Lemken er in geslaagd de complete Isobus-besturing van de schoffelmachine op één scherm weer te...
Afbeelding artikel

Claas-camera op sideshiftbok Wifo DSD-Z 300 Smartshift

DSD-Z 300 Smartshift van Doorgrond/Wifo is geüpdatet. De sideshiftbok is verkrijgbaar met de Claas Culticam of met het Tillet and Hague-systeem.
Afbeelding artikel

Schoffelmachinefabriek Lemken in Dinteloord draait

Nog geen jaar nadat de eerste paal de grond in ging, is de productie van schoffelmachines in de nieuwe fabriek van...
Beheer
WP Admin