fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Schoffels en wiedeggen op Agritechnica

'Händler Gesucht'. De Servische machinefabrikant Axonmash is een van de vele leveranciers van schoffelwerktuigen. De fabrikant pikt net als de rest graag een graantje mee op de markt van schoffels en wiedeggen, waarvan wordt verwacht dat die sterk zal groeien. - Foto: Martin Smits

Steeds meer machinefabrikanten richten zich op de markt voor mechanische onkruidbestrijding. Op vakbeurs Agritechnica in Hannover (D.) waren bij minstens 20 fabrikanten schoffelmachines te zien. In het verlengde van de schoffeltrend neemt ook het aantal aanbieders van wiedeggen toe evenals die van rotorwieders. Technisch gezien zijn rotorwieders onderling minder verschillend en is er minder innovatie dan in de schoffel- en wiedegtechniek. Camerabesturing is niet meer weg te denken. Ook het aantal in-de-rijwieders neemt toe. Daar zorgt AI-techniek voor het herkennen van planten via camerabeelden.

Zeer robuust is de uitstraling van de schoffel van Samo. Bijzonder is de hydraulische breedteverstelling van de schoffelwerktuigen. - Foto: Mark Pasveer

Een andere bijzonderheid van Samo is de sideshift: geen parallelarmen of lineaire sideshift, maar een schommelconstructie. De schoffel hangt in een verticaal draaipunt waardoor de balk iets kan roteren ten opzichte van de bok om bochten te volgen en te corrigeren aan een helling. - Foto: Martin Smits

Een nieuwkomer op de markt voor schoffelmachines is het Franse Agrisem. Hier met een 6 meter brede schoffel met elementen op 50 centimeter onderlinge afstand. - Foto's: Mark Pasveer

Bij Agrisem zijn de meshouders geklemd gemonteerd. Hendeltje omhoog halen en de houders staan los, waardoor je zonder gereedschap de messen op breedte kunt zetten. Het loopwiel verstel je door een hendel in verschillende gaten te zetten. Een constructie die Agrisem ook gebruikt bij zijn zaaimachines voor zaaidiepte per element.

Specifiek voor de graanteelt introduceert Carré een 12 meter brede driepunts gedragen schoffel met twee gescheiden sideshifts. Tweemaal 6 meter, waardoor het past bij 6 meter breed zaaien. Een bijzonderheid is de optie om de messen elektrisch iets voor- of achterover te stellen om goed in de grond te dringen. Ook de loopwielen zijn elektrisch verstelbaar.

Einböck heeft de mogelijkheid vrijwel alle afstellingen met één sleutel door gebruik van een klemsysteem snel uit te voeren. Druk of trek de klem over het dode punt en je kunt de messen of de vingerwieder afstellen. Volgens importeur Reesink zit er geen meerprijs op dit systeem.

Treffler is bekend van de wiedeggen, maar ontwikkelde ook een schoffel. De 6 meter THP 600 was afgelopen zomer voor het eerst te zien op de Biovelddag in Lelystad (Fl.).

Bijzonderheid is dat de werkbreedte van de schoffels centraal hydraulisch verstelbaar is via een ingenieus systeem. Hiermee kun je de schoffel niet tussen maar over de rij gezien in breedte instellen. Nadeel van de constructie is dat je de schoffel alleen op een vaste rijenafstand kunt gebruiken.

Ook APV sluit zich aan bij de steeds langer wordende lijst fabrikanten van schoffelmachines. De HM en de HS (met Claas-camera en optionele sectieschakeling) zijn verkrijgbaar met werkbreedtes van 3,0, 4,5 en 6,0 meter en rijafstanden van 0,30 t/m 1,50 meter. Het lineaire verschuifframe met een bereik van 40 centimeter is slechts 25 centimeter diep.

'Rollhacke' zeggen de Duitsers, 'rotary crusher' noemt APV zijn machine met de bekende Yetter-wielen van de gelijknamige Amerikaanse fabrikant. De APV-machine heeft hydraulische instelbare bodem-/veerdruk en is leverbaar met werkbreedtes van 6, 9 en 12 meter. Werkt het best met een rijsnelheid van 15 tot 25 km/u.

Eveneens nieuw van APV en een wereldpremière voor de machinefabrikant op vakbeurs Agritechnica is de RW-rotorwieder. APV ziet deze vooral in situaties met veel gewasresten aan het werk bij snelheden van 2 t/m 12 km/u. De hoek van de spaakwielen is in vijf stappen individueel verstelbaar van 0 tot 30 graden. De bodem-/veerdruk is hydraulisch instelbaar tot maximaal 25 kilo. De metaalkleurige afstrijkers op de foto zijn optioneel. De RW-rotorwieder is leverbaar in werkbreedtes van 6, 9 en 12 meter.

De Steketee-schoffeltechniek is van rood veranderd in Lemken-blauw. Lemken had afgelopen jaar een nulserie van de IC-Light Plus-camera in het veld. IC-Light was er al langer. Plus staat voor een andere camera en andere software die blauwachtige kleuren zoals bij uien, prei of broccoli beter herkent. De techniek die er achter steekt, is gebaseerd op NIR-technologie die feitelijk chlorofyl meet. Meerprijs voor de Plus-variant is €12.000.

De jonge Nederlandse ingenieur Eerke Lauwen heeft in samenwerking met Fendt een elektrische in-de-rij schoffel ontwikkeld. Op de Agritechnica stond een 6 meteruitvoering met elementen op 75 centimeter. Per rij bewegen twee messen elektrisch aangedreven in en uit de rij. Volgend jaar gaan de eerste exemplaren draaien.

Inmiddels zijn er meerdere in-de-rij schoffels op de markt. Overwegend systemen waarbij per rij twee messen heen en weer bewegen, of zoals bij Garford in een cirkel om de planten heen bewegen. Het Duitse Photoheyler is al vier jaar op de markt met een cameragestuurd rotorsysteem. Dit zou geschikt zijn voor rijsnelheden tot 3,5 km/h. PhotoHeyler combineert de rotor met een conventioneel schoffelelement van eigen fabricaat. - Foto: Martin Smits

Väderstad heeft onlangs de productie van Thyregod-schoffels overgenomen en levert die in een getrokken uitvoering tot 16 meter werkbreedte.

Een lel van een schoffel bij Garford: halfgedragen met hydraulisch aangedreven en gestuurde wielen aan een uitschuifbare as. Getoond is een 12 meter (twee keer 6) uitvoering. Het concept is volgens Garford geschikt voor werkbreedten tot 28 meter. De machine is de afgelopen twee jaar beproefd en inmiddels praktijkrijp. Met een compleet optiepakket is de prijsindicatie boven €300.000.

Ook Kuhn stapt in de mechanische onkruidbestrijding. De machinefabrikant is daarvoor een samenwerking aangegaan met Einböck. Voor volgend jaar staan een aantal schoffels en wiedeggen op het programma.

Kverneland is eveneens een nieuwkomer op de markt van mechanische onkruidbestrijding. De machinefabrikant levert schoffels, rotorwieders en nu ook een uit de kluiten gewassen wiedeg.

Zocon nam onlangs de productie van de wiedeggen van Geertsema over. Zocon getrouw zijn die volledig gegalvaniseerd. Bijzonder is de montage van de veren aan een frame dat bestaat uit uitgesneden plaat. Door hydraulisch aan de plaat te trekken, worden de veren op spanning gezet. Leverbaar tot 15 meter werkbreedte.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Slimme Nederlandse sensortechnologie Rometron Weed-IT wereldwijd bekend

Slimme camera- en sensortechniek maken wereldwijd snel opgang. Het Nederlandse Rometron heeft al meer dan 50 km spuitboom met zijn Weed-IT-sensoren...
Afbeelding artikel

Camera stuurt messen Photoheyler-rotorschoffel met precisie

Photoheyler-rotorschoffel - voorzien van 4 camera's - schoffelt onkruid in de rij. Dat kunnen er meer, maar de roterende messen maken...
Afbeelding artikel

Ondiep grond bewerken met betaalbare Herbimec-schoffelcultivator

Mechanisatiebedrijf Vomumatra levert de betaalbare Herbimec-schoffelcultivator voor ondiepe grondbewerking en zaaibedbereiding.
Beheer
WP Admin