fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Machines voor grondbewerking worden steeds slimmer

Het nieuwe zaaielement voor de bijna net zo nieuwe Valterra-zaaimachine van Monosem. Detail: borsteltransportsysteem voor hogere rijsnelheid. Vorig jaar werd de machine al op de Eima voorgesteld, volgend jaar is-ie leverbaar. - Foto's: Mark Pasveer

TREKKER zag op Agritechnica 2023 veel nieuwe machines, maar ook detailverbeteringen van bestaande machines en technieken. Want machines worden niet zozeer kleiner, maar wel steeds slimmer. Vooral de fabrikanten van werktuigen voor grondbewerking kondigen de eerste technieken aan om machines slimmer te maken. Daardoor zijn ze beter geschikt zijn voor toepassing achter een autonome trekker.

Dit is de autonome robot Karl. Fabrikant Kuhn stelt op Agritechnica deze 175 pk sterke diesel-elektrische variant op rupsen voor. Voor en achter is het voertuig voorzien van een hefinrichting, maar geen aftakas omdat Karl de werktuigen ook elektrisch aandrijft. De hydraulische cilinders op de werktuigen en de hef worden dan vervangen door spindelmotoren.

Eidam Landtechnik toont de knikgestuurde aan een portaalframe gekoppelde Innomade TK100 s. Het portaalframe heeft in het midden een console met een hefinrichting. Aan de achterzijde van het frame, dat wordt gedragen door een wielstel, is een tweede hefinrichting gemonteerd. De enkelassige aandrijfunit heeft een hefinrichting en PTO, zowel aan de voor- als achterzijde. Alle functies zijn hydraulisch. De energie komt uit een 102 pk sterke methaangasmotor. Volgend jaar zijn er de eerste praktijktesten.

Lemken is nog steeds niet van plan om een voertuigenfabrikant te worden, maar werkt wel vlijtig verder aan de ontwikkeling van zijn autonome trekker. Hiermee is de fabrikant in staat om slimme werktuigen voor de toekomst te ontwikkelen. Samen met de Nederlandse softwareontwikkelaar Track32 heeft Lemken iQblue ontwikkeld. Wanneer je het werktuig heft detecteert de iQblue-camera of er tanden ontbreken of uit het lood staan. Lemken gaat deze AI-techniek ook toepassen om de kwaliteit van het werk te controleren en oorzaken van het verstopt raken van het werktuig te detecteren.

De Sky Methys-cultivator is niet helemaal nieuw, maar de kleurstelling wel. De Sky Methys is specifiek ontworpen voor ondiep werken. Sky is de merknaam, met de grijze kleurstelling die nu is doorgevoerd in alle producten van de Franse fabrikant die eerder bekend stond onder de naam Sulky.

Voor hetzelfde doel, ondiep werken, heeft Lemken de Koralin-cultivator ontworpen. Anders dan de meeste cultivatoren wordt de diepte niet bepaald door de looprollen, maar rijdt het werktuig tijdens het werk op luchtbanden. In dit geval een versie zonder schijven voorop - Foto: Martin Smits

Ook Treffler levert cultivatoren specifiek voor ondiep werken. Jos Pelgrom, importeur van Treffler-machines onder de naam Man@machine, experimenteert met een horizontaal gemonteerd parallelogram aan de tanden van een ondiep werkende cultivator. Door met een veerbelaste draad aan het parallellogram te trekken, kun je de druk op de tanden traploos instellen en wordt de ondiep werkende cultivator bodemvolgend. Zo werkt het ook al jarenlang bij de Treffler-wiedeggen. Op de beurs toont Pelgrom alleen een prototype, gemonteerd aan één van de tanden. Octrooi is inmiddels aangevraagd.

Snijwalsen zijn er inmiddels ook te kust en te keur, al dan niet in combinatie met een werktuig. Treffler levert zijn dubbele snijwals voor frontmontage nu ook 6 meter opklapbare versie. - Foto: Martin Smits

Carré heeft eveneens een cultivator specifiek voor ondiep werken ontwikkeld. Om die reden laat de fabrikant de machine tijdens het werk volledig op wielen rijden. De voorste en achterste rij wielen zijn onafhankelijk van elkaar op diepte te zetten. De vlakke beitels hebben 8 centimeter overlap.

Ropa heeft zijn Keiler II tweerijïge aardappelrooier op diverse punten aangepast, zoals een andere loop van de doorvalmat met gewijzigde montage van de afstrijkers. De eerste egelband heeft een eigen hydraulische aandrijving gekregen, met wat meer power. Voor de bediening zijn er nieuwe joysticks en een CCI interface. De bediening via het touchscreen is vereenvoudigd, je hoeft minder te scrollen en te zoeken. De camera’s zijn nu digitaal in plaats van analoog. Met de vingers op het scherm kun je in- of uitzoomen.

Grimme heeft een nieuwe loofklapperserie. Toppa is de naam. De loofklapper is leverbaar voor twee, vier, zes of acht rijen. Een zes- of achtrijer wordt dan een vlindercombinatie achter met een frontklapper voor.

AVR voorziet zijn all-in-one Ceres-pootmachine nu van een radarsensor in plaats van een ultrasoon sensor voor hoogtemeting van de frees. Ultrasoon heeft als nadeel dat het kan haperen onder stoffige omstandigheden. Naast een frees is nu ook een (Maschio) rotorkopeg optie.

Dewulf heeft zijn kistenvuller op diverse details gewijzigd. De machine is nu volledig elektrisch, dus geen hydraulische functies, en kan afslaan op gewicht. Dat was eerder nog niet mogelijk. De kistenvuller werkt met kisten van 120 tot 260 centimeter. - Foto: Martin Smits

Dewulf kondigt voor volgend jaar diverse modificaties aan voor zijn Enduro 4-rijïge aardappelerooier: minder plaatwerk voor betere toegangelijkheid, 820 in plaats van 720 liter brandstoftank, grotere tassen in de ringelevator voor meer capaciteit, naar 2,80 meter verschuifbare vooras voor transport op smalle wegen, optioneel viermaal 90 centimeter (met kleine versmalling) en optioneel 550 in plaats van 450 ok motor. - Foto: Martin Smits

Het Franse Agronomic, bekend van snarenbedpootmachines, toont een prototype van een loofklapper met dubbele rotor. Het doel van de machine is het behalen van een hogere rijsnelheid en een nauwkeuriger resultaat. - Foto: Martin Smits

Dewulf toont de Certa 40 Integrale all-in-one-pootmachine en zet volgend jaar de eerste nulserie in. Kenmerkend: pootgoedbunker (3 of 3,5 ton) dicht op de trekker en voorzien van vier weegcellen, pootbuizen aan de achterzijde, vergelijkbaar met het Baselier concept. De pootbuizen zijn met een hendel ruimer of nauwer te zetten, afhankelijk van de potergrofte. - Foto: Martin Smits

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Akkergiganten: Claas Xerion 5000 met Imants 38FSX

Met 530 pk trekt de Claas Xerion 5000 een Imants 38FSX-spitter/woeler en een Horsch-zaaimachine. Met groot gemak gaan grondbewerking, zaaibedbereiding en...
Afbeelding artikel

Handige Deense akkerbouwer bouwt 12-rijige aardappelpootmachine

De Deense teler Knud Rosenlund poot dit jaar 50 hectare per dag met een nieuwe, zelf ontwikkelde 12-rijge pootmachine. In de...
Afbeelding artikel

New Holland stopt met verkoop van ploegen

New Holland stopt met de verkoop van ploegen en heeft de Zweedse fabriek verkocht. Een Duits bedrijf heeft de ploegenfabriek overgenomen.
Beheer
WP Admin