fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome AgriRobo Kubota M5 mét cvt alleen te koop in Japan

Na de 60 pk sterke AgriRobo, toont Kubota nu de 100 pk sterke versie. Die is gebaseerd op een M5002. Er ligt een traploze transmissie. - Foto’s: Mark Pasveer

De Japanse trekkerfabrikant Kubota laat op de Agritechnica 2023 een grotere versie van de autonome AgriRobo zien. Het gaat om een M5002-trekker uitgerust met gps-besturing en obstakeldetectie. Voorlopig is deze AgriRobo alleen te koop in Japan. Bijzonder: er zit een cvt in deze M5002.

De Japanse trekkerfabrikant Kubota presenteerde in 2017 al de eerste autonome trekkers voor de Japanse markt. Die worden daar al commercieel verkocht. Tot nog toe ging dat alleen om 60 pk sterke trekkers die Kubota AgriRobo noemt. Nu voegt Kubota daar de AgriRobo MR 1000 A aan toe, met een 100 pk sterke dieselmotor.

Kubota M5 met cvt

De basis van de nieuwe robottrekker van Kubota is de M5002. Deze is uitgerust met gps-ontvanger en camera’s en sensoren ten behoeve van obstakeldetectie. Daarmee kan de trekker autonoom zijn werk doen.

Helemaal standaard is deze M5002 echter niet, want er ligt een traploze transmissie in. Kubota zou die cvt zelf hebben ontwikkeld voor trekkers van 80 tot 110 pk. Daarmee kan de AgriRobo zonder chauffeur toch versnellen van stilstand tot werksnelheid.

Ook is de AgriRobo Kubota M5 voorzien van elektrische ventielen. Wanneer de gangbare trekker M5002 ook te koop is met cvt en elektrische ventielen is niet bekend.

Lees verder onder de foto

De AgriRobo is voorzien van obstakeldetectie en gps-besturing. In Japan worden de robottrekkers al commercieel verkocht.

De AgriRobo is voorzien van obstakeldetectie en gps-besturing. In Japan worden de robottrekkers al commercieel verkocht.

Besturen met afstandsbediening

Je kunt op vier manieren met de AgriRobo Kubota M5 werken. De eerste optie is volledig manueel rijden. Optie twee is besturen met een afstandsbediening. De derde optie is volledig autonoom laten werken. Tot slot is er een master-slave-principe, waarbij je één trekker zelf bestuurd en een andere trekker zónder chauffeur laat volgen.

AgriRobo Kubota M5 nog niet in Europa

De AgriRobo Kubota M5 is alleen te koop in Japan. Daar zijn namelijk de regels met betrekking tot autonoom rijden al duidelijk. Kubota redeneert: “Zodra de regelgeving in Europa in orde is, hebben wij onze autonome trekker klaarstaan.”

De trekkerfabrikant mikt op twee markten: de fruittelers (boomgaarden) en de groentetelers. Vandaar dat de trekker wordt getoond met een Kubota-schoffel die technisch gelijk is aan de Kverneland-schoffel.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Afbeelding artikel

Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Het is nog steeds vanzelfsprekend dat trekkers een dieseltank hebben. Maar hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?
Afbeelding artikel

Agrishow 2024: megadrone, veldrobots en autonome vrachtwagen

Op Agrishow 2024 zag TREKKER een megadrone, veldrobots die een Braziliaanse boerderij bemannen en multifunctionele autonome vrachtauto.
Beheer
WP Admin