fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Trekkerverkoop groeit licht in september

De trekkerverkoop tot en met september 2023 laat een lichte stijging zien ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Er zijn dit jaar tot en met september 65 stuks meer verkocht. - Foto: Mark Pasveer

In september zijn 164 nieuwe trekkers verkocht in Nederland. Dat is precies één trekker meer dan vorig jaar in dezelfde maand; toen waren dat er 163. Het totaalaantal nieuw verkochte trekkers ligt nu op 1.695. Dat zijn er 65 meer dan vorig jaar in dezelfde maand.

Fedecom publiceerde de aantallen nieuw verkochte trekkers in Nederland tot en met september 2023. Ook heeft de brancheorganisatie de verkochte aantallen per trekkermerk tot en met september 2022 gepubliceerd. Vanwege wetgeving publiceert Fedecom de verkoopcijfers per trekkermerk met een jaar vertraging.

Uit de gegevens valt op te maken dat de trekkerverkoop (trekkers en smalspoortrekkers) met 1 stuk is gestegen ten opzichte van september 2022. Hiermee volgt het de trend van het eerste halfjaar. Overigens is sinds 2021 is jaarlijks een lichte stijging te zien.

Totale trekkerverkoop loopt achter op 2021

Kijken we vervolgens naar het aantal verkochte trekkers sinds begin dit jaar, dan zien we dat er in 2023 1.695 trekkers zijn verkocht. Dat zijn er 65 stuks meer dan een jaar eerder. Wel loopt de totale trekkerverkoop nog achter ten opzichte van 2021. Destijds zijn in de eerste drie kwartalen van dat jaar 1.728 stuks verkocht. Dat zijn 33 trekkers meer dan dit jaar.

New Holland aan de leiding in september, Steyr groeit hardst

Daarnaast heeft Fedecom de verkoopcijfers per trekkermerk tot en met september 2022 gepubliceerd. De merken die geen trekkers hebben verkocht in september 2021 en september 2022 zijn niet meegenomen in de grafiek.

New Holland pakt de leiding in september 2022 en neemt daarmee de eerste plaats over van John Deere. Die laatste verkocht tot en met september 2022 de meeste trekkers. In verhouding is de daling van het aantal John Deere-trekkers het grootst. Echter, de trekkerfabrikant blijft wel op de tweede plaats staan als je kijkt naar absolute getallen. Ook Fendt ziet zijn verkoopcijfers dalen, gevolgd door Claas.

Steyr ziet zijn verkoopcijfers het hardst groeien: van 0 verkochte trekkers in 2021 naar 7 in 2022. In verhouding is Steyr dus de grootste groeier. Kubota komt daar achteraan met een groei van 300%: van 1 naar 3 stuks. Case IH volgt ook met een sterke groei van 8 trekkers in september 2021 naar 22 in september 2022. Dat is een groei van 275%. Deutz-Fahr doet het ook goed. De trekkerfabrikant heeft de verkoopcijfers bijna verdubbeld naar 20 trekkers in september 2022. In september 2021 waren dat er nog 11.

Fendt verkoopt 12 trekkers meer dan John Deere

Tellen we dan de verkoopcijfers vanaf januari tot en met september 2022 bij elkaar op, dan wint Fendt het hier van John Deere. Fendt heeft 12 trekkers meer verkocht in de eerste drie kwartalen van 2022.

New Holland volgt op de derde plaats met 286 stuks. Case IH staat op plaats vier (166) en Massey Ferguson sluit de top vijf af met 155 verkochte trekkers. In de eerste drie kwartalen van 2021 stond John Deere nog aan kop. Fendt volgde toen op plaats twee en New Holland op drie.

Auteurs: Jacco van Erkelens en Robin Looman

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Vernieuwde John Deere 6M-serie gaat tot 281 pk

John Deere vernieuwt de 6M-serie en laat de trekker vandaag voor het eerst zien op de graan- en machinebeurs Cereals in...
Afbeelding artikel

Keert trekkerfabrikant Ursus terug?

De Poolse trekkerfabrikant Ursus lijkt terug te komen. Ursus bouwt volgens een Poolse website aan een 25-pk sterke trekker, de Ursus...
Afbeelding artikel

Ronnie Smits (Aeres): ‘Unieke studie landbouw én techniek’

​Aeres start met de studie AgroTechniek en Engineering. Studieleider Ronnie Smits legt uit waarom dit een unieke en kansrijke studie is.
Beheer
WP Admin