Terug naar nieuwsoverzicht

Fendt voorop in achterblijvende Nederlandse trekkerverkoop

De trekkerverkoop loopt begin 2023 achter op voorgaande jaren. Met een jaar vertraging maakt brancheorganisatie Fedecom de verkoopaantallen per merk bekend: Fendt loopt voorop. - Foto: Mark Pasveer

In de eerste vijf maanden van 2023 zijn er in Nederland 979 nieuwe trekkers en smalspoortrekkers verkocht. Daarmee loopt de verkoop achter op het meerjarige gemiddelde. Wie kijkt naar de aantallen per merk, ziet dat Fendt de koppositie inneemt.

In de maand mei zijn er 145 nieuwe trekkers en smalspoortrekkers verkocht in Nederland. Daarmee loopt de verkoop achter op het meerjarige gemiddelde. Want de afgelopen vijftien jaar werden er in de maand mei gemiddeld 232 stuks verkocht.

Wie kijkt naar het totaalaantal verkochte trekkers in de eerste vijf maanden van dit jaar, komt tot de conclusie dat de trekkerverkoop achterloopt. Want in de eerste vijf maanden van 2023 zijn 979 trekkers verkocht, terwijl dat er gemiddeld over de laatste vijftien jaar 1.219 stuks waren. Dat blijkt uit de gegevens die brancheorganisatie Fedecom publiceert.

De markt van compacttrekkers loopt overigens wel voor op het meerjarige gemiddelde. In 2023 zijn er tot en met mei 386 verkocht, terwijl dat er gemiddeld 313 zijn.

Fendt loopt voorop

Vanwege de mededingingswet worden verkoopaantallen per merk altijd met een jaar vertraging vrijgegeven. Daarom maakt Fedecom de verkoopcijfers per merk van 2022 nu pas bekend. Daaruit blijkt dat Fendt in de eerste vijf maanden het meeste trekkers verkocht: 228. Daarna volgt John Deere (197 trekkers), New Holland (115), Massey Ferguson (81) en Case IH (80).

In de grafiek staan van ieder trekkermerk de verkoopaantallen in de eerste vijf maanden van 2022, met ernaast het vijfjarige gemiddelde in diezelfde periode. Opvallend is dat de verkoopaantallen in 2022 bij de meeste merken achterloopt ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde. Dat is het geval bij bij New Holland (-66 trekkers), John Deere (-47), Deutz-Fahr (-32) en Case IH (-30). De merken die voorlopen op het vijfjarige gemiddelde zijn Fendt (+14 trekkers) en Claas (+6).

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

John Deere overtreft eigen winstverwachtingen

John Deere overtreft met de jaarcijfers zijn eigen vooruitzichten en komt met een hogere winst dan verwacht.
Afbeelding artikel

Modderfestijn tijdens de maisoogst in 5 video's

Op YouTube ziet TREKKER video’s voorbijkomen met barre oogsttaferelen. Boeren gaan tot het uiterste om mais van het land te krijgen.
Afbeelding artikel

Onbemande autonome trekker ‘vooral interessant voor grondbewerking’

Dit najaar hebben een aantal boeren en telers een onbemande autonome trekker getest op hun bedrijf. Wat zijn hun conclusies?
Beheer
WP Admin