fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ropa toont geüpdatete Keiler 2 RK22 op Agritechnica

Machinefabrikant Ropa heeft zijn Keiler 2 RK 22 een facelift gegeven. De hydrauliek is opnieuw ontworpen en zorgt volgens de fabrikant voor een nauwkeurige besturing van alle aandrijvingen en functies, met als resultaat meer aandrijfvermogen. - Foto's: Ropa

De Duitse machinefabrikant Ropa heeft zijn tweerijige getrokken aardappelrooier Keiler 2 RK22 grondig onder handen genomen, zowel op technisch gebied als qua design. Deze Keiler 2 RK22 kun je voor het eerst bekijken op Agritechnica 2023.

Een van de belangrijkste verbeteringen is te vinden in het hydraulische systeem van de vernieuwde tweerijige getrokken aardappelrooier Keiler 2 RK22. Dit systeem is opnieuw ontworpen en biedt nauwkeurige controle op alle aandrijvingen en functies, met als gevolg meer aandrijfvermogen. Er is een volledig hydraulisch aandrijfsysteem voor alle scheidingssystemen, transportbanden en kettingen in combinatie met een elektronische hydraulische regeling.

Twee extra plunjerpompen

Daarnaast zijn twee extra axiale plunjerpompen met variabele cilinderinhoud toegevoegd aan het hydraulische aandrijfsysteem. Voor de aandrijvingen in de pick-up is een tandwielpomp vervangen door een axiale plunjerpomp. Een tweede extra plunjerpomp voedt de aandrijvingen voor de roterende vingerkam en de deflectorrollen van de eerste egelband.

Bovendien is de snelheid van de deflectorrollen op de eerste egelband afzonderlijk aan te passen, waardoor een traploze en individuele snelheidsregeling mogelijk is voor elke reinigingsunit. Ook kun je de draairichting van verschillende banden wisselen om bijvoorbeeld blokkades op de lossen.

Volgens de fabrikant zorgen deze vernieuwingen ervoor dat de Keiler 2 RK22 energie-efficiënter werkt, een lager brandstofverbruik heeft en minder geluidsoverlast veroorzaakt vergeleken met traditionele aandrijfsystemen.

Gepatenteerde hydraulische componenten

Verder zijn in de Keiler 2 RK22 gepatenteerde hydraulische componenten van Hydac Technology geïntegreerd. Dat betekent dat de trekkerhydrauliek de aardappelrooier alleen van olie voorziet wanneer het hydraulisch vermogen dit nodig heeft.

Een andere innovatie is de hydraulisch gestuurde dieptegeleider. Daarmee is de rooidiepte volgens Ropa nog nauwkeuriger te regelen. Dit systeem maakt gebruik van regelsystemen van Ropa-bietenrooiers Tiger 6S en Panther 2S.

Met het snelwisselsysteem kun je eenvoudig zonder speciaal gereedschap verschillende rooibekken wisselen. Zodoende is de machine makkelijk in te zetten in gewassen als uien, wortelen, knolselderij, pastinaak, aardperen en rode bieten.

Lees verder onder de foto

Met het snelwisselsysteem kun je zonder speciaal gereedschap rooibekken wisselen. Daarmee is de machine makkelijk in te zetten in een gewas als uien.

Met het snelwisselsysteem kun je zonder speciaal gereedschap rooibekken wisselen. Daarmee is de machine makkelijk in te zetten in een gewas als uien.

Optionele functie Twin-Clean

Een optionele functie genaamd Twin-Clean splitst de eerste zeefband in een rooimat en een zeefband. Beide transportbanden zijn met verschillende afstanden en snelheden te gebruiken. Dit is handig om de eerste zeefketting snel te vervangen of bij het overschakelen op uien. Het zeefkanaal is zo ontworpen dat de Twin-Clean ook achteraf kan worden gemonteerd. De eerste rooiketting of zeeftransportband op de Keiler 2 RK22 is nu hydraulisch omkeerbaar.

Optie DoubleSelect vanaf 2025

Vanaf 2025 is de DoubleSelect-optie beschikbaar voor betere scheidingsprestaties op bodems met kluiten en stenen. Met deze optie beschikt de rooier over een extra driedubbele vingerkam op de tweede egelband met aparte afvoerband voor afval evenals een uitschuifbaar sorteerplatform naast de derde egelband. De extra vingerkam is volgens de fabrikant nauwkeurig in hoogte te verstellen aan beide zijden van de Ropa 2 RK22 dankzij elektrische hefspindelmotoren.

Zeven digitale camera’s en R-Connect

Aardappelrooier Keiler 2 RK22 is uitgerust met zeven digitale camera‘s. De camera’s zorgen volgens de fabrikant voor een beter comfort voor de chauffeur en meer gemak tijdens het werken.

Daarnaast biedt Ropa’s telematicamodule R-Connect realtime assistentie en service. Servicemonteurs kunnen rechtstreeks verbinding maken met de terminal van de machine om samen met de bestuurder problemen op te lossen.

Lees verder onder de foto

Ropa Keiler 2 met overlaadbunker met een inhoud van 5,5 ton.

Ropa Keiler 2 met overlaadbunker met een inhoud van 5,5 ton.

Bunkerweegschaal en andere toevoegingen

Tijdens het rooien registreert de bunkerweegschaal van Potato Scale oogstgegevens via in totaal zes weegschalen. Daarnaast biedt de nieuwe getrokken rooier een telescopische as met volgens Ropa 30% meer stuurkracht en een grotere zwenkhoek. Ook is de LED-verlichting uitgebreid met meer koplampen, zitten er drie noodstopschakelaar en nieuwe machinesoftware op de Keiler 2 RK22. Bovendien is de machine in het midden voorzien van een hydraulische steunpoot.

Lees verder onder de foto

Een volledige uitgeklapte Ropa Keiler 2 RK22. Op vakbeurs Agritechnica in november toont de Duitse machinefabrikant Ropa deze vernieuwde aardappelrooier.

Een volledige uitgeklapte Ropa Keiler 2 RK22. Op vakbeurs Agritechnica in november toont de Duitse machinefabrikant Ropa deze vernieuwde aardappelrooier.

Machinefabrikant Ropa toont de nieuwe Keiler 2 RK22 in november op vakbeurs Agritechnica 2023. Tot die tijd houdt de fabrikant de prijs van de rooier geheim.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook de werktuigtest: Aardappelvriendelijk rooien met Ropa Keiler 2 Classic

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Krone SmartBale-app en BaleTagger koppelen data aan elke baal

Met de Krone SmartBale-app en BaleTagger koppel je data aan elke baal. Zo kun je deze tijdens het laden, lossen en...
Afbeelding artikel

Baler Automation leverbaar op Case IH-balenpers

Met het Baler Automation claimt Case IH een betere baalkwaliteit, een hogere capaciteit en meer gemak voor de trekkerchauffeur.
Afbeelding artikel

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-maaidorser

De Amerikaanse machinefabrikant Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser; een slagschip van 775 pk met een dubbele rotor. De graantank heeft...
Beheer
WP Admin