Terug naar nieuwsoverzicht

Aardappelvriendelijk rooien met Ropa Keiler 2 Classic

Aardappelrooier Ropa Keiler 2 Classic heeft twee egelbanden minder dan de Keiler 2 (L). Er zijn meer verschillen. TREKKER test de rooier.- Foto: Sönke Schulz

De tweerijige getrokken Keiler 2-aardappelrooier van Ropa kreeg twee jaar geleden gezelschap van de Keiler 2 Classic. Het belangrijkste verschil is dat de Ropa Keiler 2 Classic twee egelbanden heeft en de ‘gewone’ Ropa Keiler 2 vier. De Classic is daarmee bij uitstek bedoeld voor lichtere grondsoorten. TREKKER test de Ropa Keiler 2 Classic-aardappelrooier.

Op de kop af tien jaar geleden nam rooimachinespecialist Ropa WM-Kartoffeltechnik over, de aardappeldivisie van de Duitse Haller Gruppe. Met die overname stapte Ropa in de productie en verkoop van aardappelrooiers.

Gebaseerd op de techniek van WM introduceerde Ropa tot dusver de éénrijige Keiler 1 en de tweerijige Keiler 2 (L). Sinds twee jaar is ook de Ropa Keiler 2 Classic leverbaar. Alle Keilers zijn getrokken rooiers.

De Ropa Keiler 2 Classic is gebaseerd op de in 2015 geïntroduceerde Keiler 2 maar kent enkele verschillen. Dit betreft met name de reiniging met twee in plaats van vier egelbanden, en daarnaast de leestafel en de bunkergrootte. De bunker van de Classic is met 8 ton (tegen 7,5 ton van de Keiler 2) net iets groter.

Vanwege de grote gelijkenis tussen beide modellen en omdat er nog geen Nederlandse gebruikers van de Classic-uitvoering zijn, hebben we twee gebruikers van een Keiler 2 naar hun ervaringen gevraagd. Temeer omdat de fabrikant in Nederland wel degelijk potentie ziet voor de Ropa Keiler 2 Classic. Beide gebruikers werken met een L-uitvoering met rijdend-lossenbunker.

Opname top, schaarhouders gemodificeerd

De Classic beschikt net als de ‘gewone’ Keiler 2 over hydraulische aandrijving en Isobus-aansturing. Daarvoor koppel je drie loadsensingslangen aan en – natuurlijk – de Isobus-stekker. Voor de bediening van de steunpoot is een dubbelwerkend ventiel nodig.

Tijdens de werktuigtest merkten we dat de steunpoot net niet ver genoeg zakt om de kogel van de John Deere 6250 R onder de K80-koppeling van de rooier te kunnen rijden. Anderzijds bevalt de optionele disselbescherming met het oog op kort draaien (€ 525) juist heel goed. Het eveneens optionele (en forse!) opbergvak kan achterwege blijven.

Over de opname kunnen we kort zijn, daarover zijn we bijzonder tevreden. De geduwde uitvoering kun je in combinatie met de (standaard) hydraulische diepte-instelling zeer fijngevoelig instellen.

Tekst gaat verder onder de foto

Zowel de rugontlasting als de drukregeling zijn eenvoudig in te stellen. - Foto: Stefan Tovornik

Zowel de rugontlasting als de drukregeling zijn eenvoudig in te stellen. – Foto: Stefan Tovornik

Daarentegen waren we niet tevreden over de prototype schaarhouders, bedoeld voor steenachtige omstandigheden. Die bevatten zoveel schroefverbindingen dat ze instabiel zijn, en daardoor niet meer in staat de ingestelde rooidiepte te handhaven. Eenmaal omgebouwd naar standaard (bewezen) schaarhouders was dat probleem opgelost en hadden de stenen in onze testregio (de Lüneburger Heide met lichte tot middelzware grond) geen invloed meer op de rooidiepte.

Tussen de twee diabolo’s monteert Ropa een beugel met een rubberen matje erop. Die moet voorkomen dat aardappelen bij het uitheffen terugrollen. Omdat zich daarop af en toe loof ophoopte, schakelden wij die beugel uit. Ook daarna zagen we op de kopakkers geen noemenswaardige verliezen.

Zeefmat met praktische details

Voor het openen van een perceel kun je de rechter rooischaren afzonderlijk uitheffen en alleen de linker rug rooien. De telescopische as van de rooier is dan ingeschoven zodat de breedte onder de 3 meter blijft. Met uitgeschoven as is de rooier 3,5 meter breed.

Mooi is dat de eerste 1,60 meter brede zeefmat is uitgerust met roestvaststalen elementen. De mat loopt relatief vlak en mooi geleidelijk omhoog. In combinatie met de hydraulisch aangedreven schudders bevalt dit zeer goed op de lichtere grondsoorten.

Tekst gaat verder onder de foto

Typerend voor de Keiler is de relatief vlakke eerste mat. In combinatie met de hydraulisch aangedreven schudders beviel dit zeer goed op de lichtere grondsoorten. Tussen de twee diabolo’s monteert Ropa een beugel met een rubberen matje die moet voorkomen dat aardappelen bij het uitheffen terugrollen. - Foto: Stefan Tovornik

Typerend voor de Keiler is de relatief vlakke eerste mat. In combinatie met de hydraulisch aangedreven schudders beviel dit zeer goed op de lichtere grondsoorten. Tussen de twee diabolo’s monteert Ropa een beugel met een rubberen matje die moet voorkomen dat aardappelen bij het uitheffen terugrollen. – Foto: Stefan Tovornik

Op verzoek levert Ropa voor de retour van deze mat een uitschakelbare reinigingswals. Die hadden wij echter niet nodig. Aan de onderzijde is het wel oppassen met de spanner van de zeefmat. Die hangt gevaarlijk laag zodra hij over het dode punt heen naar achteren beweegt.

Dankzij de geïntegreerde overnamesluiting tussen de eerste en de tweede zeefmat (optie, € 465) waren verliezen daar niet aan de orde. Constructief zijn we te spreken over de open en toegankelijke bouwwijze van het frame naast de eerste en tweede zeefmat. Dit levert een goede toegankelijkheid op. Zo kun je geleiderollen heel eenvoudig vervangen. Die rollen zijn op een vanaf de buitenzijde toegankelijke stalen strip gemonteerd, zodat je ze eenvoudig losschroeft, uitneemt en vervangt.

Tekst gaat verder onder de foto

Constructief zijn we bijzonder te spreken over de open en toegankelijke bouwwijze van het frame naast de eerste en tweede zeefmat. Hierdoor is vervanging van geleiderollen zeer eenvoudig. - Foto: Stefan Tovornik

Constructief zijn we bijzonder te spreken over de open en toegankelijke bouwwijze van het frame naast de eerste en tweede zeefmat. Hierdoor is vervanging van geleiderollen zeer eenvoudig. – Foto: Stefan Tovornik

Boven de loofmat houden maximaal zeven loofvingers verdeeld over twee groepen (drie voor en vier achter) de knollen tegen. Je kunt beide groepen traploos instellen vanaf de leestafel of vanuit de trekker. Indien nodig kun je de werking ervan ondersteunen door drie afstrijkbuizen te monteren. Dat doe je het snelst met z’n tweeën. Dan nog zou een geleiding voor de montage ervan handiger zijn. De derde afstrijkbuis heeft wat ons betreft niet zoveel nut, omdat die de aardappelen aan de buitenzijde pas na de afdrijfrollen afstrijkt.

Tekst gaat verder onder de foto

De vierrijige vingerkam laat zich in combinatie met de egelband fijntjes instellen. - Foto: Stefan Tovornik

De vierrijige vingerkam laat zich in combinatie met de egelband fijntjes instellen. – Foto: Stefan Tovornik

Gemak van extra afvoerbandje

De reiniging en afscheiding functioneren goed en aardappelvriendelijk. Boven de eerste egelband komen de knollen en de grond tegen drie afdrijfrollen, waarbij de grondtarra op onze testmachine terechtkwam op een optioneel leverbaar afvoerbandje (€ 4.780). Het voordeel hiervan is dat de tarra niet op de loofmat valt. Een ander voordeel is dat loof en grond zo niet op de flank van de naastgelegen rug belanden. Een beschermkap tegen stenen tussen het frame en de hydromotor van het afvoerbandje blijft wenselijk.

De hoogte van de afdrijfrollen stel je elektrisch in. Het toerental ervan is gekoppeld aan dat van de egelband. De toerental- en lastafhankelijke regeling van de zeefmatten en de eerste egelband werkt erg goed en betrouwbaar. De regeling beschermt effectief tegen overbelasting en schakelt de aandrijving indien nodig uit.

De intensiteit en aardappelvriendelijkheid van de reiniging kun je beïnvloeden door de hellingshoek van de zeefmatten hydraulisch te wijzigen met maximaal 12 graden. Het bevalt ons prima. In heuvelachtige omstandigheden kun je hiermee de hellingshoek in de rijrichting automatisch aanpassen.

De vlakke overgang van de eerste naar de tweede egelband bevalt prima. Wel probeerden we drie verschillende typen egelstaven voordat we over de reiniging en afscheiding tevreden waren. De bouten voor de montage van de egelstaven op de riemen mogen wat korter. Die dringen vrij diep door in het rubberen egelprofiel. Dat kan door slijtage op een gegeven moment tot beschadigingen leiden. De vingerkammen boven de tweede egelband zijn technisch goed uitgerijpt. Je kunt hoogte en toerental aan weerszijden apart instellen zonder dat er loof omheen wikkelt of dat vingers breken.

Het systeem loopt vanwege de constructie tegen zijn grenzen aan als je te maken krijgt met grote stenen, kluiten en aardappelen. Bij ons deden de vingerkammen hun werk prima, maar je kunt ook kiezen voor een drievoudige afdrijfrol (zonder tarra-afvoerbandje).

Tekst gaat verder onder de foto

Rooi je een aardappelras met ronde knollen, dan willen wel eens enkele knollen op de leesband achterblijven doordat meenemers ontbreken. Vanwege nauwe overgangen monteert Ropa die niet. - Foto: Stefan Tovornik

Rooi je een aardappelras met ronde knollen, dan willen wel eens enkele knollen op de leesband achterblijven doordat meenemers ontbreken. Vanwege nauwe overgangen monteert Ropa die niet. – Foto: Stefan Tovornik

Ruime leestafel

Dankzij het ontbreken van twee egelbanden is er op de Keiler 2 Classic ruimte voor een grotere leestafel dan op de ‘gewone’ Keiler 2 (L). Bij aankomst op het perceel schuif je het platform handmatig uit. Dan creëer je voldoende ruimte voor maximaal zes personen. Er zijn drie platformhoogtes mogelijk. Dat mogen er wat ons betreft een aantal meer zijn.

De licht hellende leesband en de breedte ervan bevallen ons in combinatie met het lange tarra-afvoerbandje prima. Vanwege de nauwe overgangen monteert Ropa geen meenemers op de leesband. Dat zorgt met name bij ronde knollen voor wat achterblijvers in de onderste hoek van de leesband. Ook bij de overgang van de leesband naar de bunker zouden meenemers van pas komen.

Laat je de bunker automatisch afvullen, dan krijg je er 8 ton aardappelen in. Dan moet de leesband echter ver omhoog, en loopt die op het eind zeer steil. Wij losten dat op door een maximale bunkervulgraad van 90% in te stellen. Bij aanvang is de valhoogte in de bunker met 80 cm vrij hoog. Desgewenst is valbreking leverbaar. Je moet na het uitklappen van de bunker even goed op het bunkerbodemdoek letten, daarna glijdt het steeds netjes terug.

Kiezen voor weeginstallatie

Van de nieuwe Isobus-geschikte Potato Scale-weeginstallatie voor de bunker zijn we zeer gecharmeerd. Die bepaalt voordat je de bunker uitheft het gewicht ervan. Daarvoor moet je weliswaar 2 seconden stilstaan, maar dat is absoluut de moeite waard. Dan heb je nauwgezet zicht op de opbrengst en kun je – indien nodig – kippers en trailers gericht vullen zonder dat je ze overlaadt. Een aparte Isobus-app op de terminal in de trekker toont de weeginformatie.

We moesten de trekker vaak tweemaal starten alvorens de meegeleverde CCI 1200 Isobus-terminal de bediening van de rooier wilde laden. Een probleempje dat inmiddels is opgelost, volgens Ropa. Met die terminal, in combinatie met de Isobus-joystick, konden we goed overweg.

Het rechter bedieningskastje gebruik je maar voor een beperkt aantal functies. Het linker bedieningskastje dient hoofdzakelijk voor functies rond het legen van de bunker. Doordat je functies vrij kunt toewijzen aan toetsen en dankzij de kruishendel werkt dit erg gebruiksvriendelijk.

De monitoren voor de camerabeelden mogen wat groter. De minder goede kabelgeleiding in de cabine doet wat afbreuk aan het algehele kwaliteitsgevoel van de machine.

Op juiste moment scheutje vet

Van het totaalgewicht van 13,5 ton rust tijdens transport bijna 3 ton op de kogel, 9 ton op de hoofdas en 1,5 ton op de hulp-as. Met de optionele smeerautomaat krijgen alle belangrijke smeerpunten op het juiste (instelbare) moment een scheutje vet. De overige smeerpunten hoef je maar eens per 100 uur door te smeren, en dat is prettig.

Hier en daar vind je bloksmering. Dankzij de hydraulische aandrijving verwachten we op dat gebied relatief geringe onderhoudskosten.

Tekst gaat verder onder de foto

De uitschuifbare as is bekend van de Keiler 2 (L) en resulteert in een buitenbreedte van 3,0 of 3,5 meter. Met een lege bunker rust 9.040 kilo van de 13,5 ton wegende rooier op deze as. - Foto: Stefan Tovornik

De uitschuifbare as is bekend van de Keiler 2 (L) en resulteert in een buitenbreedte van 3,0 of 3,5 meter. Met een lege bunker rust 9.040 kilo van de 13,5 ton wegende rooier op deze as. – Foto: Stefan Tovornik

Opties Ropa Keiler 2 Classic

De Ropa Keiler 2 Classic is te koop vanaf € 218.950. De testmachine was uitgerust met een aantal opties die in Nederland niet allemaal even gebruikelijk zijn:

  • Trelleborg 850/50 R30,5-banden (€ 3.130)

  • smeerautomaat (€ 2.900)

  • vingerkammen (€ 6.800)

  • tarra-afvoerbandje (€ 4.780)

  • hydraulische bunkerknik (€ 4.660)

  • kistenvuller (€ 2.545)

  • lastafhankelijke regeling van de zeefmatten en eerste egelband (€ 3.130)

  • weeginstallatie (€ 7.110).

Al met al resulteerde dit in een totaalprijs van ruim € 250.000. In de praktijk bepaalt vooral het aantal gekozen opties de totaalprijs.

Met de Keiler 2 Classic investeer je hoe dan ook in een technisch solide, tweerijige getrokken aardappelrooier die qua prestaties en ook qua prijs in de eredivisie meedoet.

Lees het TREKKER-testoordeel van de Ropa Keiler 2 Classic in het digitale TREKKER magazine nr. 411 (december 2022)

Auteurs: Sönke Schulz, René Koerhuis

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Gespot: prototype drie-assige maaidorser

Profi publiceert een video van een prototype drie-assige maaidorser. Foto's van deze combine circuleerden al rond op sociale media.
Afbeelding artikel

Degelijke Krone Vendro 1120 gedragen schudder levert net werk

Krone introduceerde de nieuwe Vendro-serie gedragen schudders twee jaar geleden. TREKKER test de Krone Vendro 1120.
Afbeelding artikel

Case IH vernieuwt Axial-Flow 150-serie combines

Case IH voorziet zijn Axial Flow 150-serie combines van een nieuwe AFS Pro 700-bedieningsterminal en snellere gps correctie-signaalontvanger.
Beheer
WP Admin