fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

TU Delft ontwikkelt samen met ChatGPT veldrobot voor tomatenoogst

Veldrobot voor de oogst van tomaten in een testopstelling op de technische hogeschool EPFL in Lausanne, Zwitserland,.

Onderzoekers van TU Delft en EPFL werken samen met ChatGPT om een veldrobot voor de tomatenoogst te ontwikkelen. Het resultaat is verbluffend.

Onderzoekers van TU Delft en de technische hogeschool EPFL in Lausanne, Zwitserland, hebben slimme computers gebruikt om robots te ontwerpen. Met behulp van een slimme chatrobot genaamd ChatGPT, hebben ze succesvol een veldrobot gemaakt die tomaten kan oogsten.

De onderzoekers, waaronder universitair docent Cosimo Della Santina, promovendus Francesco Stella van  TU Delft en Josie Hughes van EPFL, kregen handige tips van ChatGPT tijdens het bedenken en bouwen van de robot. De chatrobot stelde voor om de belangrijkste gewassen automatisch te oogsten en gaf praktische adviezen, zoals het gebruik van een siliconen of rubberen grijper om de tomaten te beschermen. Ook raadde ChatGPT een Dynamixel-motor aan als meest geschikte optie om de robot aan te drijven.

ChatGPT als onderzoeker en ingenieur

De onderzoekers vonden het gezamenlijke ontwerpproces positief en leerzaam, hoewel ze erkenden dat hun rol als ingenieurs veranderde. Ze namen meer technische verantwoordelijkheden op zich, terwijl ChatGPT fungeerde als onderzoeker en ingenieur. Deze samenwerking tussen mens en AI heeft geleid tot een efficiënte robot voor het oogsten van tomaten.

Hoewel ze benadrukken dat werken met ChatGPT voordelen heeft, erkent het onderzoeksteam ook de risico’s van uitsluitend vertrouwen op AI voor robotontwerp. De output van ChatGPT kan mogelijk misleidende informatie of vooringenomenheden genereren, omdat AI-modellen zijn getraind om de meest waarschijnlijke antwoorden te geven zonder menselijke validatie. Het team benadrukt ook belangrijke overwegingen zoals plagiaat, traceerbaarheid en intellectueel eigendom bij het werken met AI-modellen.

Lees ook: Robot One van Prixelfarming getest bij bollenteler

AI versnelt ontwikkeling van robots

Ondanks de uitdagingen en risico’s zijn de onderzoekers enthousiast over de toekomstige mogelijkheden van het gebruik van AI, zoals ChatGPT, bij het ontwerpen van robots. Ze blijven de veldrobot voorde tomatenoogst inzetten voor verder onderzoek. Het uiteindelijke doel is chatbots te gebruiken om robotontwikkelaars te ondersteunen bij het aanpakken van de uitdagingen van de 21e eeuw, terwijl creativiteit en innovatie behouden blijven in het onderzoeksveld.

Auteur: Geert Hekkert

Lees ook: Australische teler: ‘Van 360 pk autonome trekker naar veldrobot van 152 pk’

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Amerika doet Chinese landbouwdrones in de ban

Drones maken een razendsnelle opmars in de Amerkaanse landbouw, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn als de landbouwdrones in verkeerde handen...
Afbeelding artikel

Waarom investeert grote Australische teler in LaserWeeder van €1,3 miljoen?

Door groeiende onkruiddruk en een tekort aan arbeidskrachten ontdekt het Australische Tripod Farmers de LaserWeeder van €1,3 miljoen.
Beheer
WP Admin