fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Eigenaar loonbedrijf: ‘Gps-diefstal heeft veel geld gekost’

Joël Seegers is eigenaar van loon- en grondverzetbedrijf Seegers in Drempt. Hij vertelt over de nasleep van de diefstal van vijf gps-systemen op zijn bedrijf in de zomer van 2020. - Foto's: Jan Willem Schouten / Joël Seegers

In de nacht van vrijdag 24 juli 2020 werden bij loon- en grondverzetbedrijf Seegers in Drempt (Gld.) vijf gps-systemen gestolen. Driemaal John Deere, eentje van Trimble en een Topcon. Hoe verloopt de nasleep van zo’n diefstal? TREKKER vraagt het aan Joël Seegers, eigenaar van het bedrijf.

Hoe reageerde je toen je de diefstal ontdekte?

“Je staat perplex. Je ontdekt de diefstal en schade, en denkt: hoe kan dit in vredesnaam? We hebben drie schuren, twee zijn open aan de voorkant. De machines met gps-systemen staan in de derde schuur, achter slot en grendel. De gps-bollen halen we er altijd af, die liggen elders opgeborgen. De dieven namen de helft van de systemen mee.”

Had je camera’s hangen?

“Op beveiligingscamera’s zag ik later dat ze aan de achterkant de damwand hadden opengebroken. Eerst rommelde iemand aan de deur. Het lukte hem niet binnen te komen. Vervolgens is hij via de achterkant – net buiten het beeld van de camera – naar binnen gekomen. Bij de eerste schuur brak hij ook de damwand open.”

Welke stappen heb je vervolgens genomen?

“Ik nam direct contact op met de politie en de verzekering. De politie kwam meteen en heeft alles genoteerd. Op zondagochtend kwam een rechercheteam voor uitvoerig sporenonderzoek. Zelfs Europol was erbij betrokken.”

Was je voor de diefstal verzekerd?

“Nou, dat dacht ik ja. Maar dan zegt de verzekering: het zijn vijf aparte objecten, en dus vijf keer eigen risico. Om minder premie te betalen hadden wij ons eigen risico verhoogd naar € 1.500 omdat we bijna geen schades maken. Dat was al € 7.500 die je zelf moet aftikken. Met de gps-apparatuur van nog geen jaar oud was de verzekering redelijk coulant. Maar voor de al iets oudere apparatuur van andere machines krijg je de dagwaarde. Voor een systeem dat € 15.000 kost keert de verzekering dan slechts € 2.000 uit. En dan de schade aan de schuur. De hele damwand was opengebroken, en een nieuwe plaat kost al snel € 1.000. De verzekering zegt dan: Je bent alleen voor brand- en stormschade verzekerd.”

Wat was de totale schade?

“De schade was ongeveer € 75.000. Uitgekeerd door de verzekering: € 30.000. En dat valt flink tegen.”

Heb je tips?

“Het enige wat je kunt doen is de schuren goed afsluiten, hekken eromheen, camera’s, en zorg voor goede verlichting met sensoren die aangaan als er iemand langs loopt. Meer kun je in mijn ogen niet doen.”

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Voorkom diefstal op je erf; lees deze tips

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Diefstal van gps-systemen uit trekkers in vier jaar met 60% gestegen

Politie Noord-Nederland waarschuwt voor diefstal van gps-systemen uit trekkers. Zij ziet sinds 2019 een toename van 60% in het aantal aangiftes.
Afbeelding artikel

Voorkom diefstal op je erf; lees deze tips

Voorkom diefstal op je erf. Neem preventieve maatregelen en meld verdachte situaties direct. Lees de tips.
Afbeelding artikel

Gps spoort gestolen Oekraïense machines op in Rusland

Russen hebben op het terrrein van dealer Agroteck-Invest in Oekraïne vijf machines gestolen.
Beheer
WP Admin