fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Voorkom diefstal op je erf; lees deze tips

Met een aantal eenvoudige maatregelen voorkom je dat criminelen hun slag slaan op jouw erf. - Foto: Jan Willem Schouten

Van november tot en met februari vinden de meeste inbraken plaats op het erf, meldt de politie. Daarom voert de politie in deze tijd van het jaar extra controles uit. Wees zelf ook waakzaam: neem preventieve maatregelen en meld verdachte situaties direct.

Allereerst is het belangrijk dat je kostbare landbouwapparatuur registereert en markeert. Hoe je dat doet, zie je in dit instructiefilmpje van brancheorganisatie Cumela.

Tekst gaat verder onder de video

Stop diefstal

Hieronder lees je nog meer praktisch uitvoerbare tips om te voorkomen dat criminelen hun slag slaan op jouw erf.

Auteur: Robin Looman

Tip 1: SLUIT DEUREN EN RAMEN AF Sluit deuren af met sloten. Sloten hoeven niet altijd met een sleutel te worden geopend, een cijferslot is ook een mogelijkheid. Het is wellicht tijdrovend om elke keer de deur van het slot te halen, maar als je spullen weg zijn je kunt het werk niet uitvoeren , ben je nog meer tijd kwijt. Vergeet niet alle zaken die je na een diefstal moet regelen met politie en verzekering. - Foto: Ronald Hissink

Tip 2: ZORG VOOR GOEDE VERLICHTING Inbrekers worden niet graag gezien tijdens hun werkzaamheden. Maak gebruik van tijdschakelaars en buitenlampen die werken met een bewegingssensor. Goede verlichting ontmoedigt inbrekers en zorgt voor ‘eigen’ arbeidsgemak. Laat ook rustig een lamp aan in de schuur als er niemand thuis is. Op die manier lijkt het of er iemand aanwezig is. - Foto: Mark Pasveer

Tip 3: BEWAAR GPS-SYSTEMEN EN HANDGEREEDSCHAP UIT HET ZICHT Berg gps-systemen en handgereedschap dat gewild is op achter slot en grendel. Haal gps-systemen uit de trekker en berg ze op in een afgesloten kast. Hier liggen de systemen uit het zicht en beschermd. Check ook je inboedelverzekering of de systemen hierop staan vermeld.

Tip 4: HANG CAMERA'S OP Hang camera’s op en bewaar de beelden in verband met opsporing. Ook verdachte situaties kunnen worden gefilmd. Zorg dat criminelen de voedingskabel van de camera’s niet eenvoudig kunnen doorknippen. Ook is het raadzaam om de camera’s aan te melden bij ‘camera in beeld’ van de politie: Zie: https://www.politie.nl/informatie/hoe-doe-ik-mee-met-camera-in-beeld.html

Tip 5: MELD VERDACHTE SITUATIES DIRECT Je kent je eigen buurt het beste en weet precies wie er thuishoort en wie niet. Als je iets verdachts ziet of iets niet vertrouwt, is dat vaak reëel. In een dergelijke situatie bel je direct noodnummer 112. Vermeld de locatie, signalementen en bijzondere kenmerken van de personen of kentekens van verdachte auto’s. Politieagenten komen liever een keer voor niets dan dat er een crimineel ontkomt. De pakkans wordt vele malen groter als de politie direct op de hoogte wordt gesteld. - Foto: Jan Willem Schouten

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Eigenaar loonbedrijf: ‘Gps-diefstal heeft veel geld gekost’

Bij loon- en grondverzetbedrijf Seegers werden in de zomer van 2020 vijf gps-systemen gestolen. Hoe verloopt de nasleep van zo’n diefstal?
Afbeelding artikel

Diefstal van gps-systemen uit trekkers in vier jaar met 60% gestegen

Politie Noord-Nederland waarschuwt voor diefstal van gps-systemen uit trekkers. Zij ziet sinds 2019 een toename van 60% in het aantal aangiftes.
Afbeelding artikel

Gps spoort gestolen Oekraïense machines op in Rusland

Russen hebben op het terrrein van dealer Agroteck-Invest in Oekraïne vijf machines gestolen.
Beheer
WP Admin