fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Blog | ‘Bermleven sparen met ecologisch maaien’

Bermleven sparen door ecologisch te maaien is een wens van opdrachtgevers. Het is aan de machinefabrikanten en loonwerkers om een draai aan ecologisch maaien te geven, schrijft TREKKER-hoofdredacteur Bas van Hattum in zijn blog.- Foto: Peter Roek

Het maaien van een berm, wat kan je daaraan fout doen? Nou, je moet ‘ecologisch’ maaien. We hebben ons verbaasd over gesprekken met leveranciers en loonwerkers die actief zijn op dit vlak. Tijden lijken op het gebied van bermen maaien voorgoed te veranderen.

Overheidsinstellingen, en overigens ook de meeste burgers, kijken heel anders naar een gemaaide berm of uiterwaard dan boeren en loonwerkers. Want gras maaien is één, maar hoe zorg je ervoor dat je het leven er niet uitslaat? Dus: hoe geef je de insecten de grootste overlevingskans en geef je (on)kruiden en bijzondere bloemen een goede kans op overleving of herstel?

Het is verbazingwekkend wat er allemaal bij het ecologisch maaien van bermen komt kijken. En nee, nu niet meteen de hakken in het zand zetten en bang zijn overspoeld te raken met nieuwe regels en onnodige kosten. Zover is het niet en zover lijkt het ook niet te komen. Bermleven sparen is gewoon een wens van opdrachtgevers. Het is aan de machinefabrikanten en loonwerkers om een draai te geven aan het ecologisch maaien.

Oplossing voor sparen van bermleven?

Wat blijkt? De oplossing in bermleven sparen door ecologisch maaien zit hem eigenlijk in twee zaken.

  • Maai met een maaier die geen zuigende werking heeft, zodat insecten en zaadjes onder de maaier door glippen.

  • Maai met verstand. In de praktijk komt het erop neer dat klepelmaaiers van andere messen worden voorzien en dat het maai/zuigen steeds minder populair wordt.

En soms moet je het gras eerst afmaaien om het vervolgens te laten liggen, zodat zaadjes eruit kunnen vallen. En soms moet je gewoon niet alles ineens maaien, maar gefaseerd. Ook bijzonder: het lijkt erop dat de ouderwetse maaibalk (met knippende messen) gestaag terrein terugwint. Niet alleen bij cultuurtechnische loonwerkers, ook boeren lijken er heil in te zien.

Auteur: Bas van Hattum

Lees meer over trends in de wereld van sloot- en bermmaaiers in het thema cultuurtechniek in TREKKER nr. 416 (mei 2023)

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Alpego TL50-klepelmaaier verkrijgbaar in Nederland

De Italiaanse machinefabrikant Alpego introduceerde vorig najaar zijn TL50-klepelmaaier. Deze maaier is nu te koop in Nederland.
Afbeelding artikel

McConnel bouwt elektrische bermmaaier met afstandsbediening

McConnel heeft een volledig elektrische bermmaaier gebouwd. De Robocut S300E is te besturen met afstandsbediening.
Afbeelding artikel

Meer vraag naar armmaaiers in driepunt: een marktoverzicht

TREKKER richt zich in het marktoverzicht op armmaaiers in de driepunt met een horizontale reikwijdte tussen 5 en 6,50 meter.
Beheer
WP Admin