Terug naar nieuwsoverzicht

Rema bouwt faunavriendelijke maaikorf voor slotenonderhoud

Rema Environmental Machinery uit Ferwert (Fr.) heeft een faunavriendelijke maaikorf gebouwd met een open kooiconstructie. - Foto's: Rema Environmental Machinery

Machinefabrikant Rema Environmental Machinery in Ferwerd (Fr.) heeft een eco-maaikorf met diverse openingen geconstrueerd voor slotenonderhoud. Via de openingen kunnen vissen en overige waterdiertjes ontsnappen.

Om tegemoet te komen aan de in 2019 opgestelde richtlijnen voor het ecologische beheer van bermen, sloten en groenstroken heeft Rema de ecologische maaikorf ontwikkeld. Het is een maaikorf met open kooiconstructie die volgens de machinebouwer voor minder turbulentie — opschudding van zand op de slootbodem — in het water zorgt. Dit is beter voor het bodemleven. Vissen en waterdiertjes hebben zo meer kans om te overleven.

Open kooiconstructie

De open kooiconstructie moet ervoor zorgen dat de maaikorf zo min mogelijk vissen en waterdiertjes schept. De horizontaal liggende openingen in de korfconstructie trekken het maaisel op het talud, maar voorkomt het meescheppen van vissen. Deze kunnen ontsnappen door de openingen. De horizontale sleuven zorgen dat ook grotere vissen kunnen ontsnappen.

Tekst gaat verder onder de foto

Enkele waterplanten laten zich moeilijk verwijderen uit de maaibak. De bak leegt makkelijker door de vlakke maaibalkconstructie.

Enkele waterplanten lieten zich moeilijk verwijderen uit de maaibak. De bak leegt nu makkelijker door de vlakke maaibalkconstructie.

Maaibalk aangepast

De maaibalk is zo geconstrueerd dat deze niet vlak over de bodem schraapt. Kikkers, vissen en overige waterdieren kunnen nog ontsnappen. Niet kort maaien is beter voor de habitat, want kikkers, klein wild en andere dieren zoeken vaak bescherming op het talud. Enkele waterplanten vielen voorheen slecht uit de maaibak. De bak leegt nu makkelijker door de vlakke maaibalkconstructie.

Gebruiksvriendelijk voor de chauffeur

Van belang is dat de aansluiting van maaiarm en maaibak aan de trekker snel verloopt. Daarnaast moet de chauffeur het maaisel makkelijk en vlot kunnen lossen. Daarbij is het belangrijk dat het werk eco-vriendelijk wordt verricht. Met deze uitgangspunten heeft Rema de ecologische maaikorf gebouwd.

Tekst gaat verder onder de foto

Rema probeert het onderhoud van de sloten praktisch en faunavriendelijker te maken met zijn eco-maaikorf met diverse openingen.

Rema probeert het onderhoud van de sloten praktisch en faunavriendelijker te maken met zijn eco-maaikorf met diverse openingen.

Richtlijnen eco-vriendelijke machines

Op taluds met kruiden bevinden zich veel insecten en kleine diertjes. Rema heeft voor het bouwen van de maaikorf contact gehad met aannemers en de Vlinderstichting. De laatste heeft voor bermonderhoud een keurmerk ontwikkeld (kleurkeur). Daarnaast heeft de Vlinderstichting richtlijnen opgesteld voor eco-vriendelijke machines. Sommige gemeenten en provincies verplichten kleurkeur bij aanbestedingen van slootonderhoud.

Waterschappen hebben inmiddels de eerste eco-maaikorven van Rema succesvol beproefd tijdens het zomeronderhoud.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: Herder Ecochopper maait bermen

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Conver levert eerste elektrische maaiboot met speciale F-mast

Conver heeft de eerste elektrische maaiboot met een F-mast afgeleverd aan waterschap Brabantse Delta.
Afbeelding artikel

Machinaal zwerfafval opruimen met bermreiniger EnviClean

Wegbeheerders kunnen met de EnviClean van Rema Environmental Machinery eenvoudig machinaal wegbermen en groenstroken schoonmaken.
Afbeelding artikel

Gebruikte klepelmaaier aanschaffen? Lees deze 9 tips

Uit het grote aanbod van gebruikte klepelmaaiers wil je een goede keuze maken. TREKKER geeft 9 tips.
Beheer
WP Admin