fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Stanhay-precisiezaaimachines verkrijgbaar voor specialistische teelt

Een medewerker van importeur Homburg Holland zet deze 4-rijige Stanhay X30-precisiezaaimachine in werking. Stanhay maakt precisiezaaimachines voor vrijwel alle denkbare groentes en bijzondere gewassen. - Foto's: Bas van Hattum

Importeur Homburg Holland in Stiens (Fr.) is gestart met de import van Stanhay-precisiezaaimachines. Na een jaar proefdraaien met enkele machines is de importeur ervan overtuigd dat er markt is voor deze machines in de Nederlandse akkerbouw, vooral in de (vollegronds)groenteteelt. Een impressie van een Stanhay-zaaimachine.

Voor telers van gewassen als (zaai)uien, asperges, rode kool, wortelen, witlof, chicorei, rode bieten, spinazie et cetera is het Britse zaaimachinemerk Stanhay geen onbekende. Stanhay was al wel verkrijgbaar in Nederland, maar kende geen vaste importeur. Met Homburg is die er nu wel. Daarmee is de juiste kennis en kunde in huis en zijn onderdelen van de Stanhay-zaaimachines verkrijgbaar.

Stanhay is een Britse fabrikant van precisiezaaimachines. Het bedrijf heeft 30 vaste medewerkers in dienst.

Tekst gaat verder onder de foto

Stanhay is een Brits bedrijf dat zich al 150 jaar toelegt op de bouw van precisiezaaimachines voor bijzondere gewassen, zoals groenten en uien. De complete lijst telt wel 70 gewassen.

Stanhay is een Brits bedrijf dat zich al 150 jaar toelegt op de bouw van precisiezaaimachines voor bijzondere gewassen, zoals groenten en uien. De complete lijst telt wel 70 gewassen.

Twee series, vier typen zaaimachines

De Stanhay-zaaimachines zijn in te delen in twee series: de X10 en de X30-serie. Beide series omvatten een mechanische (met 16 versnellingen) en een elektrische aandrijving. In dat laatste geval heeft de machine de naam X10- of X30-‘E-drive’.

De X10 zaait één zaairij per zaaielement. De X30 kan twee, drie of vier zaairijen en zelfs een soort van breedwerpig zaaien. Bij sommige gewassen is het namelijk effectiever als de zaadjes niet precies in één rij liggen.

Tekst gaat verder onder de foto

Dit is een typisch Stanhay-zaaielement. Bijzonder is dat het zaaielement een langwerpig onderstel heeft met wielen aan de voor- en achterkant. Het zaaikouter tussen de wielen is in diverse zaaibreedtes leverbaar. De breedte hangt af van de zaaischijf die het zaad enkel- of breedwerpig aflegt op de bodem.

Dit is een typisch Stanhay-zaaielement. Bijzonder is dat het zaaielement een langwerpig onderstel heeft met wielen aan de voor- en achterkant. Het zaaikouter tussen de wielen is in diverse zaaibreedtes leverbaar. De breedte hangt af van de zaaischijf die het zaad enkel- of breedwerpig aflegt op de bodem.

Van alle zaaimachineseries is de basis van chassis en zaaielement min of meer gelijk. Het verschil zit vooral in de (vele keuzes) van zaaikouters, zaaischijven, aandrukwielen en uiteraard de werkbreedte en het aantal zaaielementen. Dat laatste kan gaan tot 18 rijen, al dan niet gecombineerd met granulaat- of kunstmestverdelers.

Tekst gaat verder onder de foto

Qua aandrijving van elementen is er keuze uit een elektrische, hydraulische of mechanische aandrijving. De mechanische is zichtbaar op deze foto. Via een tandwielenstelsel kun je de juiste zaadgift per hectare instellen. Stanhay telt altijd op basis van aantal zaadjes per hectare, nooit op basis van kilo's per hectare.

Qua aandrijving van elementen is er keuze uit een elektrische, hydraulische of mechanische aandrijving. De mechanische is zichtbaar op deze foto. Via een tandwielenstelsel kun je de juiste zaadgift per hectare instellen. Stanhay telt altijd op basis van aantal zaadjes per hectare, nooit op basis van kilo’s per hectare.

In de rij en op een bed

Elk zaaielement kan op een rijafstand zaaien van minimaal 18 centimeter. Bij de elektrische variant is de minimale rijafstand 20 of 25 centimeter. Op speciaal verzoek bouwt Stanhay zaaimachines die op bedden zaaien (tot 96 rijen op drie bedden), of zaaimachines waarbij de zaaielementen in verstek naast en achter elkaar geplaatst worden. Zo kun je volvelds heel precies zaaien.

Auteur: Bas van Hattum

Lees ook: Väderstad Farm in Duitsland geopend

Het aantal rijtjes waarin het - vaak hele fijne - zaaizaad wordt afgelegd, is herkenbaar aan het bronskleurige onderdeel onderin. Links een zaaischijfbehuizing waarin het zaad in drie rijtjes wordt afgelegd, rechts een tweerijige afleg. De zaaischijven die erin draaien, zijn slechts 0,4 millimeter dik en in duizenden varianten leverbaar (afhankelijk van zaadgrootte, -gewicht en –(breed)afleg).

Populair bij Stanhay-precisiezaaimacihines is de Disceye-camera die op elke zaaischijf (zoals linksboven) is gericht. De chauffeur houdt op die manier visueel controle op het aantal missers of dubbele zaadjes. Bij te veel afwijkingen is het doorgaans nodig de zaadafstrijker (wit element op vorige foto) beter af te stellen.

De Disceye-camera zoals die op elke zaaischijf staat gericht.

Optioneel is deze stofzuiger leverbaar. Daarmee kun je in een handomdraai elke zaadbak leegzuigen. De stofzuiger maakt gebruikt van het centrale vacuüm van de zaaischijven. De zaadbakken hebben standaard een inhoud van 2 liter. Met opzegstukken creëer je meer inhoud tot maximaal 9 liter.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

​Pöttinger Vitasem-zaaimachine heeft 25% meer tankinhoud

Pöttinger heeft zijn Vitasem-zaaimachines voorzien van 25% meer tankinhoud en een bredere vulopening van de zaadtank. En niet te vergeten: er...
Afbeelding artikel

Capaciteit Vӓderstad-zaaicombinatie Rapid 300-400C/S flink verruimd

De Zweedse machinefabrikant Väderstad verruimt de BioDrill-zaaitankcapaciteit voor zaaicombinatie Rapid 300-400C/S met 40 %.
Afbeelding artikel

Sneller en makkelijker zaaien met Monosem ValoTerra

TREKKER zag de ValoTerra-precisiezaaimachine van Monosem afgelopen voorjaar aan het werk in Nederland. Een impressie.
Beheer
WP Admin