fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Zo houd je de stoomcleaner in topconditie

Een uitgebreide onderhoudsbeurt waarbij manchetten, plunjers, kleppen, filters, ontstekingselektrode en dergelijke worden vervangen kost rond € 350, exclusief arbeid en btw. Maar dan is de stoomcleaner onderhuids weer als nieuw.- Foto's: Hans Prinsen

Veel bedrijven hebben een stoomcleaner of hogedrukreiniger. In de periode dat onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd, draait deze apparatuur vaak volop. Maar het onderhoud ervan wordt vaak vergeten – die heeft geen onderhoud nodig, zo klinkt het. TREKKER zoekt uit hoe je een stoomcleaner in topconditie houdt.

Het belangrijkste bij een hogedrukreiniger is dat je schoon water gebruikt. Dat is om storingen te voorkomen. Verkopers van diverse fabrikanten adviseren om altijd leidingwater te gebruiken, dan kunnen geen beschadigingen ontstaan in de pomp. De meeste agrarische bedrijven hebben wel een eigen bron of puntstuk. Na wat navragen blijkt dat grondwater ook volstaat, zolang er maar geen zand in zit. Door een simpel touw- en koolstoffilter van grofweg € 90 te monteren ontdoe je het water van onzuiverheden. Dat kan veel ellende en kosten voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat de machine de beschikking heeft over voldoende kalkbinder. Dit middel zorgt ervoor dat de kalk niet in de machine blijft hangen, maar wordt meegevoerd met het water. Vervolgens blijft het op de ramen van de machine plakken; daarvoor zou je dan een waterontharder kunnen monteren. In sommige gebieden komt het zelfs voor dat het grondwater minder kalk bevat dan het leidingwater.

Tekst gaat verder onder de foto

Door de knop te verdraaien pas je de weerstand op de veer aan, hiermee stel je de druk af. Blijft de pomp van de hogedrukspuit te lang doorlopen zonder dat er druk wordt gevraagd, dan kan dit duiden op een defecte drukregelaar.

Door de knop te verdraaien pas je de weerstand op de veer aan, hiermee stel je de druk af. Blijft de pomp van de hogedrukspuit te lang doorlopen zonder dat er druk wordt gevraagd, dan kan dit duiden op een defecte drukregelaar.

Opbouw van de stoomcleaner

Bijna iedereen gebruikt wel eens een hogedrukreiniger. In essentie een elektromotor die een pomp aandrijft, waarmee je vervolgens onder hoge druk met water een machine schoon kunt spuiten.

Waterkracht is importeur van Portotechnica-hogedrukspuiten. De Waterkracht-stoomcleaner op de foto’s heeft een pompcapaciteit van 21 liter per minuut bij 190 bar, dit is een wat ouder model. Het water wordt verwarmd door een brander in combinatie met een spiraal van grofweg 40 meter. Daar wordt het water doorheen gepompt. Spuit na gebruik van warm water het apparaat altijd nog 2 minuten door met koud water. Op die manier kan het geheel afkoelen.

De meeste warmwater-hogedrukspuiten van dit kaliber zijn uitgerust met een plunjerpomp, ook deze Portotechnica. Afhankelijk van merk en uitvoering zijn de plunjers volledig keramisch, of er zit slechts een laagje keramisch materiaal op de plunjer. Dit materiaal wordt gebruikt omdat keramiek extreem hard en slijtvast is. Ook het materiaal van het pomphuis en de pompkop varieert per merk. Portotechnica maakt gebruik van een messing pompkop in combinatie met een aluminium huis.

Tekst gaat verder onder de foto; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel

Drukverlies kan ontstaan door beschadigde plunjers. Die kunnen slijten, ook al zijn ze van keramiek. Slijtage is met het blote oog bijna niet te zien, met de nagel is dit vaak wel voelbaar. Als er water tussen de pompkop en het huis door komt, kan dit duiden op een gebarsten plunjer. Vervang deze direct om meer schade te voorkomen.

Drukverlies kan ontstaan door beschadigde plunjers. Die kunnen slijten, ook al zijn ze van keramiek. Slijtage is met het blote oog bijna niet te zien, met de nagel is dit vaak wel voelbaar. Als er water tussen de pompkop en het huis door komt, kan dit duiden op een gebarsten plunjer. Vervang deze direct om meer schade te voorkomen.

Te weinig druk

Te weinig druk op het spuitpistool kan meerdere oorzaken hebben: beschadigde plunjers, lekkende kleppen of een defecte drukregelaar. Een drukregelautomaat kan ook defect raken of haperen als de pomp te lang door blijft draaien zonder dat er druk wordt gevraagd. Verstandig is om jaarlijks, of om de 200 à 250 uur, de drukregelaar te testen.

Een jaarlijkse onderhoudsbeurt kan vrij simpel óf uitgebreid, dit is afhankelijk van de leeftijd van de machine en mate waarin je deze gebruikt. Een simpele beurt bestaat uit verversen van de pompolie, controleren van de drukregelautomaat, vervangen van het brandstoffilter, en het verstuiverfiltertje bij een stoomcleaner.

Lees ook: Werkplaatstarieven: een uurtje schroeven, wat kost dat?

Uitgebreid onderhoud of revisie

Volgens specialisten is het bij intensief gebruik verstandig om een onderhoudscontract af te sluiten. Als gebruiker sta je dan nooit voor verrassingen: je weet immers wanneer de machine stilstaat voor onderhoud.

Bij een dergelijk onderhoudscontract worden naast onderhoud, zoals verversen van olie en vervangen van filters, vaak ook preventief onderdelen vervangen. De manchetten, plunjers, kleppen, drukregelautomaat en de ontstekingselektrode bij een warmwatermachine. Door deze onderdelen tijdig te vervangen, voorkom je grote reparaties. Als de manchetten te laat worden vervangen, slaan deze in het pomphuis in. Als het pomphuis te ver is beschadigd of ingeslagen, moet dit worden vervangen. In veel gevallen is de hogedrukpomp dan total loss.

Een uitgebreide onderhoudsbeurt waarbij de manchetten, plunjers, kleppen, filters, ontstekingselektrode en dergelijke worden vervangen kost rond de € 350. Dat is exclusief arbeid en btw. Maar dan is de stoomcleaner onderhuids in principe weer als nieuw. Voor een nieuwe stoomcleaner die rond de 17 liter per minuut levert bij 200 bar, betaal je grofweg € 4.000, afhankelijk van het merk en de opties.

Auteur: Robin Looman

Lees ook: Verstopt roetfilter? Reinig filter in plaats van vervangen

In theorie kun je de kop eraf halen door acht bouten los te draaien. Vaak is het praktischer om de aanvoerleiding en dergelijke van tevoren los te draaien. Dit maakt het eenvoudiger om later de manchetten te vervangen en de kleppen te controleren.

Als de kop eraf is, zijn de manchetten eenvoudig te verwijderen. Op de foto is goed te zien dat de (nieuwe) rechter manchet veel strakker van vorm is. Het advies is om met de plunjers ook altijd de manchettenset van alle plunjers te vervangen. Zo’n nieuw setje plunjers en manchetten kost € 110.

Ook de in- of uitlaatkleppen kunnen op den duur gaan lekken. Dit kan een oorzaak zijn van drukverlies. In het geval van de Portotechnica-stoomcleaner zijn de in- en uitlaatkleppen identiek. Bij een onderhoudscontract van Waterkracht worden de kleppen om de 500 uur vervangen. Een set nieuwe kleppen komt op circa € 50 excl. btw.

Belangrijk is om behalve het dieseloliefilter (€ 10) ook de verstuiver (€ 15) te vervangen bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt. Daarnaast worden ontstekingspunten op den duur ook stomper. Vervang deze bij intensief gebruik om de 500 uur of twee jaar. Een nieuwe ontstekingselektrode kost slechts € 50.

De ventilator zorgt voor de juiste hoeveelheid lucht voor de verbranding. Let erop dat deze wel de juiste richting op draait. Anders twee fasen omwisselen in de stekker, dan keert de draairichting. De ventilator drijft ook het brandstofpompje aan.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Elk doel vraagt zijn eigen smeervet

Diverse toepassingen vragen om hun eigen variant smeervet. Maar wat is smeervet eigenlijk? TREKKER duikt in deze glibberige materie.
Afbeelding artikel

Zuid-Afrikaanse sloperij speelt in op groeiende vraag

Sloperij Discount Used Tractor Parts heeft naast ontelbare gebruikte onderdelen inmiddels ook 8.000 nieuwe producten in de schappen.
Afbeelding artikel

Veilig de weg op? Check je K80-koppeling of trekhaak

Elke aanhangerkoppeling staat bloot aan grote belastingen en slijtage. Wat kun je zelf 'reviseren' en wat niet?
Beheer
WP Admin