fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Innovatieprijzen voor robottechniek op digitale Sima

Kuhn wint een gouden innovatieprijs op de Sima met de Aura-voerrobot. De Aura oriënteert zich met RTK-gps, en binnen de stal met eenmalig 'inmeten' via begeleid rondrijden. Verder beveiligen laser en lidar tegen aanrijdingen met obstakels. Foto: Kuhn.

De Franse landbouwbeurs Sima werd dit voorjaar gecanceld, maar via een online ceremonie werden vandaag toch vijftien innovatieprijzen uitgedeeld. Vooral robottechniek valt in de prijzen.

De beursorganisatie van de tweejaarlijkse landbouwbeurs Sima in Parijs maakte vandaag vijftien prijswinnaars bekend die een innovatieprijs wonnen. Hoewel de fysieke beurs die eind februari zou plaatsvinden is gecanceld vanwege de gevolgen van het coronavirus en is verplaatst naar november 2022, ging de strijd om innovatieprijzen online wél door. Er zijn 110 noviteiten aangemeld, van 75 bedrijven (waarvan 10 startups). Een vakjury nomineerde hiervan 40 noviteiten, waarvan er vijftien daadwerkelijk een award binnensleepte. De beursorganisatie deelde de prijzen op in vier categorieën, en een drietal ‘speciale awards’.

Exact in boomgaarden

In de categorie ‘Soils & Culture’ wint Smart Apply een gouden innovatie award. Het Amerikaanse bedrijf bouwt Lidar-detectie op boomgaardspuiten. Daarmee detecteert het systeem de omvang van de (fruit)boom en stuurt automatisch de spuitnozzles aan op basis van de omvang van elke boom. De Franse fabrikant Sulky ontvangt een zilveren prijs voor het ‘Speed Control’-systeem, wat het strooibeeld aanpast aan de rijsnelheid. Het Deense Farmdroid krijgt een bronzen award voor de FD20-robot. Dit is een autonome robot die zaait en onkruid wiedt, waarbij de laatste geschied doordat de robot wéét waar het zaadgoed ligt.

Lees verder onder de foto

Downs CropVision verwijdert ongewenst materiaal uit de aardappelstroom, zodat dit geen kostbare opslagruimte inneemt. Foto: Downs.

Downs CropVision verwijdert ongewenst materiaal uit de aardappelstroom, zodat dit geen kostbare opslagruimte inneemt. Foto: Downs.

Optisch sorteren

Het Franse Downs wint met CropVision een gouden award in de categorie ‘From harvest to storage’. CropVision is een optische aardappelsorteerder. De zilveren award gaat naar New Holland, vanwege Nutrisense. Dat is een NIR-sensor die wordt gebruikt op een maaidorser om tijdens het oogsten graankwaliteit te meten. De bronzen prijs gaat naar Javelot, wat een bewaring is die op afstand te bedienen is, de buitentemperatuur monitort en op basis daarvan ook adviezen geeft.

Kuhn’s voerrobot

Kuhn wint met de Aura-voerrobot een gouden prijs in de categorie ‘Livestock farming & Renewable energy’. Zilver is voor Cogen’Air-zonnepanelen die niet alleen elktriciteit opwekken, maar ook warmte om bijvoorbeeld graan te drogen. En bron is voor Benne Deguillaume Fusion, dat is een landbouwkipper met dubbele bodem zodat er ook vloeibare producten mee kunnen worden getransporteerd.

Lees verder onder de foto

Onder de noemer ‘Agro-ecological transtion’ kreeg de Zürn Top Cut Collect-onkruidmaaier een innovatieprijs. Foto: Zürn Harvesting.

Onder de noemer ‘Agro-ecological transtion’ kreeg de Zürn Top Cut Collect-onkruidmaaier een innovatieprijs. Foto: Zürn Harvesting.

Slimme componenten

Het Franse Vitibot, wat autonome robots bouwt voor de wijnbouw, wint een gouden innovatieprijs voor VitiDrive in de categorie ‘Parts, servies and on board electronics’. De VitiDrive is een universele component wat de elektromotoren van de robots aanstuurt. Amazone krijgt de zilveren prijs voor ‘Zone Finder’, wat in samenwerking met Exatrek is ontwikkeld. Het is een kastje wat data verzameld als wielslip en dieselverbruik waarmee je bodemprofielkaarten kunt genereren. En brons is voor New Holland, voor een druksensor boven de zeven van een maaidorser, waarmee verstopping wordt gedetecteerd of wordt gealarmeerd bij een te hoge druk van de blazers.

Onkruidmaaier

Dan wees de vakjury nog drie innovaties een speciale prijs toe. Onder de noemer ‘Agro-ecological transtion’ kreeg de Zürn Top Cut Collect-onkruidmaaier een innovatieprijs. Krone EasyNet, wat het laden van rollen net op een rondebalenpers vergemakkelijkt, krijgt een prijs onder de noemer ‘Occupational health and safety working conditions’. Tot slot een prijs voor het trainingspakket ‘omgaan met telescoopladers’ van MSA Auvergne.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Franse vakbeurs Sima 2024 afgelast

ExpoSima, de organisatie van de Franse vakbeurs Sima, heeft besloten de organisatie van de beurs in 2024 te staken. De eerstvolgende...
Afbeelding artikel

John Deere niet aanwezig op SIMA-beurs 2024

Machinefabrikant John Deere is niet aanwezig op de Sima 2024 in Parijs.
Afbeelding artikel

Deze 17 innovaties winnen op Agritechnica 2022

Het Duitse DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft), organisator van de Agritechnica-beurs, maakt vandaag 17 innovatieprijzen bekend. De gouden medaille gaat naar NeXaT, wat...
Beheer
WP Admin