Terug naar nieuwsoverzicht

CropVision sorteert aardappelen

Downs CropVision verwijdert ongewenst materiaal uit de aardappelstroom, zodat dit geen kostbare opslagruimte inneemt.

Het Franse bedrijf Dubrulle Downs komt met de CropVision, een optische sorteermachine die aardappelen voor het inschuren verdeelt in drie stromen: gewenst product, tweede keus en tarra.

Een rij 'vingers' wipt kluiten en tweede keus aardappelen razendsnel op een andere afvoerband.

Een rij ‘vingers’ wipt kluiten en tweede keus aardappelen razendsnel op een andere afvoerband.

De sorteermachine maakt een snelle en kwalitatieve sortering van de aardappelen mogelijk (tot 100 ton per uur) voor het inschuren. De CropVision is uitgerust met camera’s die met behulp van een algoritme en kunstmatige intelligentie (AI) elke aardappel inspecteren. Het hele oppervlak, 360 graden rondom, wordt geanalyseerd en vervolgens geclassificeerd: kluit, steen, ander afval, de gewenste aardappelen, of groene, gesneden, bedorven, misvormde en gebarsten aardappelen.

De hoofdstroom gaat door naar linksonder, rechtsonder uitgeselecteerd materiaal.

De hoofdstroom gaat door naar linksonder, rechtsonder uitgeselecteerd materiaal.

De machine verdeelt de productstroom vervolgens in drieën. De hoofdmoot betreft het te bewaren product dat doorgaat naar de bewaring. Uitwerpvingers schuiven de rest naar de andere twee stromen, tarra en tweede keus aardappelen die naar bijvoorbeeld het veevoer kunnen. Wat precies naar tarra of tweede keus gaat, is afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Die kan de instellingen maken via een touchscreen.

Voordelen zijn optimale bewaarcondities voor de goede aardappelen, geen kostbare bewaarruimte verliezen aan ongewenst materiaal, onafhankelijkheid van (schaarse) arbeid. Met deze voordelen zal de koper zijn investering, zo rond € 150.000, moeten terugverdienen, want het gaat niet om een mobiele maar om een vast opgestelde voorziening. De CropVision is nu nog alleen te combineren met overige Downs inschuurmachines; over twee jaar denkt de fabrikant het merkonafhankelijk te leveren.

De camera's en AI rubriceren elk object. De gebruiker kan van elk type bepalen of het naar tarra ofwel tweede keus aardappelen gaat.

De camera’s en AI rubriceren elk object. De gebruiker kan van elk type bepalen of het naar tarra ofwel tweede keus aardappelen gaat.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuw: 3,6 meter brede frees van Dewulf

Het Belgische Dewulf komt met een 3,6 meter brede (ruggen)frees voor de aardappelteelt. De bruto richtprijs voor deze machine begint bij...
Afbeelding artikel

Vijfde generatie Valtra T en N

Het Finse Valtra komt met een vernieuwde generatie van drie N-typen en acht T’s. Vooral de cabine is bij de tijd...
Afbeelding artikel

Soucy gestopt met rups voor grote trekkers

Het Canadese rupsbandenmerk Soucy is gestopt met het produceren van de S-Tech 800. Een rupsband (rubber track) voor trekkers met een...