fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kuhn test voerrobot in de praktijk

De fabrikant heeft enkele Aura-voerrobots op praktijkbedrijven lopen om de kinderziektes eruit te halen. Eerste verkoopmodellen worden in 2023 verwacht.

Na vele jaren productontwikkeling in het geheim, lichtte Kuhn medio september een tipje van de sluier op rond zijn voerrobot, Aura genaamd. Het gaat om een autonome zelfrijder met een mengkuip van 3 kuub en twee verticale vijzels. Die belaadt zichzelf met een laadarm met frees voorop, die van links naar rechts kan schuiven zodat de machine voor de kuil een paar freesbreedtes kan wegwerken voor hij zich moet verplaatsen.

Lees verder onder de foto

De Aura oriënteert zich met RTK-gps, en binnen de stal met eenmalig 'inmeten' via begeleid rondrijden. Verder beveiligen laser en lidar tegen aanrijdingen met obstakels.

De Aura oriënteert zich met RTK-gps, en binnen de stal met eenmalig ‘inmeten’ via begeleid rondrijden. Verder beveiligen laser en lidar tegen aanrijdingen met obstakels. Foto’s: Kuhn

3 kuub is een bescheiden volume vergeleken met voermengwagens, maar omdat de machine 24/7 aan de bevoorrading van het (melk)vee kan werken, moet dit genoeg zijn voor 250 à 300 koeien.

Gps en sensoren
Bij Reesink Agri, de Nederlandse importeur van Kuhn, zijn de technische details nog niet bekend. Ook op de site van de fabrikant zelf geen specificaties, noch bij het filmpje dat naar buiten is gebracht. Maar uit berichtgeving blijkt dat de Aura zijn weg in de stal en op het erf niet via ingegraven leidingen of sensoren vindt, maar met behulp van RTK-gps. Verder zouden sensoren aan boord als laser en lidar de omgeving scannen en de machine stoppen voor obstakels (waaronder personen of dieren).

Lees verder onder de foto

De robot laadt zichzelf autonoom. De frees kan van links naar rechts bewegen om benodigde verplaatsingen van het geheel te minimaliseren.

De robot laadt zichzelf autonoom. De frees kan van links naar rechts bewegen om benodigde verplaatsingen van het geheel te minimaliseren. 

Een Fase V-diesel van 57 pk drijft de Aura aan. Die rijdt op vier draaibare wielen, heeft daardoor een kleine draaicirkel en kan behalve voor- en achteruit ook schuin rijden om op kleine oppervlakken te manoeuvreren. Hij kan links en rechts lossen via een dwarsband achter.

Lees verder onder de foto

Met 3 kuub inhoud zou de Aura goed zijn voor het voeren van 250 tot 300 dieren.

Met 3 kuub inhoud zou de Aura goed zijn voor het voeren van 250 tot 300 dieren.

Op internet wordt gerept van productiemodellen per 2021. Reesink gaat er echter vanuit dat de voerrobot nog in de testfase zit; niet meer bij de fabrikant maar op enkele praktijkbedrijven in Frankrijk. Op basis daarvan zal Kuhn nog aanpassingen maken. De uitrol zou dan in 2023 zijn, te beginnen in Frankrijk. Nederland zal dan snel volgen. Mogelijk volgt daarna ook een eAura, met een elektrische aandrijving.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Robotkatoenplukker van Afara verzamelt overgebleven katoen

De nieuwe robotkatoenplukker van Afara is bedoeld om medewerkers te ontlasten die de katoenresten plukken die zelfrijdende oogstmachines achterlaten in katoenvelden.
Afbeelding artikel

Veldrobot Agilehelper voor smalle wijngaarden

PeK Automotive toont op robotbeurs World FIRA zijn nieuwe en kleinere veldrobot Agilehelper.
Afbeelding artikel

Japanse Yanmar presenteert elektrische veldrobot op rupsen

De elektrische veldrobot e-X1 van Yanmar staat op rupsen, heeft geen ruimte voor een bestuurder en wordt elektrisch aangedreven.
Beheer
WP Admin