Trekkerautonomie Fendt 716 werkt, nu koppeling met werktuigen nog
Na het cultivateren van een graanstoppel had het wat voeten in de aarde voordat de autonome Fendt 716 bij akkerbouwer Bart van Loon groenbemester kon zaaien. De onbemande autonome trekker draaide begin augustus proef op het bedrijf van de akkerbouwer in Slootdorp (N.-H.).
De test met de onbemande autonome Fendt 716-trekker bij akkerbouwer Bart van Loon maakt deel uit van het project van Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Daarin wordt gekeken naar hoe onbemande autonome trekkers in de praktijk werken. Dit project met de Fendt 716 is een vervolg op de testen met een onbemande autonome Steyr Expert 4130 cvt in 2023.
Combinatie rijdt niet onbekommerd weg
De autonome Fendt 716 is uitgerust met het iQuus-systeem van GPX Solutions. De trekkerautonomie werkt naar behoren bij Van Loon. Maar om goed te kunnen draaien met een werktuig heeft de trekker frontgewichten nodig. Ook de veiligheidsvoorziening moet verder naar voren vanwege die gewichten, en ook vanwege de zaadbak voorop. Bij gebrek aan een frontaftakas wordt op de zaadbak een hydromotor met olieaanvoer geplaatst.
Kortom, de combinatie trekker-werktuig rijdt niet onbekommerd weg. Bovendien vindt Van Loon het systeem nog te duur en te incompleet om er direct mee aan het werk te gaan op zijn lichte grond. Al ziet de akkerbouwer wel praktische mogelijkheden voor deze techniek op zwaardere gronden met langzamere bewerkingen.
Bekijk deze video waarin je de combinatie aan het werk ziet. Bart van Loon vertelt hoe hij de kansen inschat van het iQuus-systeem om de trekker onbemand te laten werken.
Auteur: Leo Tholhuijsen
Lees ook: Welke autonome trekkers zijn inmiddels marktrijp?