fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Trekkerautonomie Fendt 716 werkt, nu koppeling met werktuigen nog

Het had wat voeten in de aarde voordat de onbemande autonome Fendt 716 na het cultivateren van een graanstoppel bij akkerbouwer Bart van Loon in Slootdorp (N.-H.) groenbemester kon zaaien. – Foto: Peter Roek

Na het cultivateren van een graanstoppel had het wat voeten in de aarde voordat de autonome Fendt 716 bij akkerbouwer Bart van Loon groenbemester kon zaaien. De onbemande autonome trekker draaide begin augustus proef op het bedrijf van de akkerbouwer in Slootdorp (N.-H.).

De test met de onbemande autonome Fendt 716-trekker bij akkerbouwer Bart van Loon maakt deel uit van het project van Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Daarin wordt gekeken naar hoe onbemande autonome trekkers in de praktijk werken. Dit project met de Fendt 716 is een vervolg op de testen met een onbemande autonome Steyr Expert 4130 cvt in 2023.

Combinatie rijdt niet onbekommerd weg

De autonome Fendt 716 is uitgerust met het iQuus-systeem van GPX Solutions. De trekkerautonomie werkt naar behoren bij Van Loon. Maar om goed te kunnen draaien met een werktuig heeft de trekker frontgewichten nodig. Ook de veiligheidsvoorziening moet verder naar voren vanwege die gewichten, en ook vanwege de zaadbak voorop. Bij gebrek aan een frontaftakas wordt op de zaadbak een hydromotor met olieaanvoer geplaatst.

Kortom, de combinatie trekker-werktuig rijdt niet onbekommerd weg. Bovendien vindt Van Loon het systeem nog te duur en te incompleet om er direct mee aan het werk te gaan op zijn lichte grond. Al ziet de akkerbouwer wel praktische mogelijkheden voor deze techniek op zwaardere gronden met langzamere bewerkingen.

Bekijk deze video waarin je de combinatie aan het werk ziet. Bart van Loon vertelt hoe hij de kansen inschat van het iQuus-systeem om de trekker onbemand te laten werken.

Auteur: Leo Tholhuijsen

Lees ook: Welke autonome trekkers zijn inmiddels marktrijp?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome trekker of veldrobot; welke machine past op jouw bedrijf?

Autonome trekkers en robots vormen nog maar een piepklein deel van het machinepark in de landbouw, maar de vraag ernaar stijgt....
Afbeelding artikel

Trump dreigt John Deere met strafheffing

Presidentskandidaat Donald Trump dreigt John Deere met strafheffingen tot 200% als de machinefabrikant banen naar Mexico verplaatst.
Afbeelding artikel

FOTO | Krachtmeting op Amerikaanse show ‘100 Years of Horsepower’

De Amerikaanse boer Tom Renner organiseerde de show '100 Years of Horsepower' en bracht honderden trekkers bijeen op zijn Renner Stock...
Beheer
WP Admin