fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

Op initiatief van het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen Universiteit & Research testen NPPL-deelnemers van mei tot en met juli een Fendt 716 met iQuus Autonomy. - Foto: Van Assendelft Fotografie (foto ter illustratie)

GPX Solutions stelt dit jaar opnieuw een trekker beschikbaar voor NPPL-deelnemers. Op basis van feedback uit 2023 verbeterde GPX zijn autonome systemen sterk en ontwikkelde een nieuw autonoom retrofit-pakket.

Op initiatief van het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen Universiteit & Research stelden De Bruijn Mechanisatie in Zundert (N.-Br.) en GPX Solutions in Erichem (Gld.) vorig jaar een Steyr Expert 4130 cvt met het autonome iQuus Control-systeem ter beschikking.

De Steyr-trekker met iQuus Control ging op tournee langs NPPL-deelnemers van Zeeuws-Vlaanderen naar Overijssel en van Noord-Holland naar Groningen, onder toezicht van NPPL-expert Koen van Boheemen. Uit hun praktijkervaringen bleek dat het autonome systeem nog niet zonder permanent toezicht kon, ook het programmeren was niet gebruiksvriendelijk.

Fendt 716 met iQuus Autonomy

In de periode mei, juni en juli wordt een Fendt 716 (171 pk) met iQuus Autonomy getest bij NPPL-deelnemers. Dit systeem, met extra veiligheidscomponenten, is autonomer en uitgebreider dan zijn voorganger.

Met deze verbeteringen hoopt GPX dat akkerbouwers met een gerust hart een kopje koffie kunnen drinken terwijl de trekker autonoom zijn ding doet. Bovendien heeft GPX gewerkt aan een systeem waarmee de akkerbouwers zelf routes voor de trekker kunnen programmeren, waardoor deze flexibeler inzetbaar is.

Auteur: Geert Hekkert

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Veldrobot SwarmBot bewerkt 10.000 hectare in 6 maanden

De SwarmBot is volledig ontworpen door boeren in Australië. TREKKER neemt een kijkje bij teler Scott Wilson. Hoe bevalt deze veldrobot?
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr introduceert budgetversie van 5-serie

De Duitse trekkerfabrikant Deutz-Fahr brengt een nieuwe budget-trekkerserie op de markt: de 5 Keyline.
Beheer
WP Admin