Precisiespuiten wint terrein; deze spotsprayers zijn te koop
De spotsprayer is een nieuwe techniek die in hoog tempo zijn intrede doet. Momenteel is er een handvol aanbieders met ieder hun eigen aanpak om te doen wat spotsprayers beogen te doen. Tijd voor een overzicht.
Cameragestuurde spotsprayers veroveren in rap tempo een plaats in de markt, zowel in de akkerbouw als in de veehouderij. De eerste, meest bekende en tot nu toe meest verkochte spotsprayer in de akkerbouw is de ARA-spotsprayer van Ecorobotix. Daarvan waren er vorig jaar in Nederland al een honderdtal in gebruik.
Spotsprayers Rumex en Rumbojet maakten afgelopen jaar hun debuut in de veehouderij. Dat wil zeggen, zij leveren een precisiespuitmachine die vooral is gericht op het bestrijden van onkruid in grasland. Zuring, maar ook andere met cameratechniek relatief eenvoudig herkenbare onkruiden als paardenbloem of jakobskruiskruid, worden ermee bestreden. Distels zijn nog lastig, vertelt Rumbojet-importeur Jos Dijk, maar dat is een kwestie van tijd. Een Isobus-koppeling is nu beschikbaar voor de Rumbojet en wordt ook op de bestaande machines nog toegevoegd, vult Dijk aan.
De spotsprayers, oftewel precisiespuitmachines, werken op basis van beeldherkenning – hoewel de Rumbojet meer op de grootte van het blad dan op vorm ervan selecteert. Daarvoor zijn drie zaken nodig: de juiste camera, voldoende rekencapaciteit en een goed algoritme. Camera’s en snelle computers zijn er genoeg te koop. Het ontwikkelen van het algoritme dat de beelden vertaalt naar het herkennen van onkruid en gewas is vooral het punt waarin veel ontwikkelingstijd zit. Wie dat kunstje het beste onder de knie heeft, heeft de wedstrijd al voor een groot deel gewonnen.
Lees verder onder de foto’s en de tabel met het marktoverzicht

Algoritmes herkennen steeds meer onkruiden
Het doel van een spotsprayer is een plantje individueel te raken met een bestrijdingsmiddel. Dat kan een enorme besparing op chemische middelen betekenen tegenover volvelds spuiten, maar het maakt het ook mogelijk om een middel te gebruiken waar je het cultuurgewas niet mee wilt raken.
Schoolvoorbeeld is bestrijding van aardappelopslag in bieten of uien. Dat was ook de toepassing waarmee het met de ARA-spotsprayer in Nederland al enkele jaren geleden begon. In grasland is het begonnen met de bestrijding van zuring. Het algoritme is bepalend hoe goed de spotsprayer de onkruiden en het cultuurgewas weet te herkennen. Gaandeweg worden de algoritmes beter en kunnen ze meer onkruiden herkennen.
De praktijk is echter weerbarstig. Afhankelijk van het weer of het groeistadium kunnen onkruiden er, cameratechnisch gezien, verschillend uitzien. Een lastige is melganzevoet. Dat lijkt, afhankelijk van het stadium, zoals een camera een plant ziet veel op een suikerbiet. Ook dat onderscheid kunnen camera’s herkennen, maar dat vergt wel extra ontwikkelingstijd. Kan de camera ook de cultuurplant goed onderscheiden, dan kan (zoals bij de ARA van Ecorobotix) de machine een veiligheidsmarge inbouwen om met een kritisch middel een zekere afstand tot de cultuurplant aan te houden.
Doorontwikkelen en gebruiker ondersteunen
Kortom, doorontwikkeling en ondersteuning van de gebruiker door de fabrikant zijn in de wereld van de spotsprayers van groot belang. Dat is ook de reden dat er voor de Ecorobotix de mogelijkheid is om tegen een vast bedrag per seizoen ondersteuning van de specialisten van Doorgrond in te kopen.
Voor Rumex en Rumbojet is de ondersteuning nu nog gratis. De toepassing in grasland is relatief eenvoudig, maar als de toepassing breder gaat worden, vraagt dat meer ondersteuning. Daar zal mogelijk in de toekomst ook wat voor worden gerekend, laten de importeurs weten. Meest concreet is dat bij Rumex; dat levert dit jaar de eerste variant van zijn spotsprayer voor onkruidbestrijding in bieten en uien. Ondersteuning nu nog gratis, maar voor de toekomst denken we daar wel over na, laat importeur Landkracht Agri weten.
Nieuwkomer Farm-ING komt in de loop van dit voorjaar beschikbaar voor de Nederlandse markt, laat importeur Farmstore weten.

Aanbieders spotsprayers in Nederland

Voor de duidelijkheid: de tabel met het marktoverzicht (pdf) is gericht op spotsprayers die plantjes individueel raken, heel precies. Niet in het overzicht opgenomen is de wat grovere vorm van spotsprayen van fabrikanten als Agrifac, BBLeap en Rometron. Zij leveren al langere tijd cameragestuurde spotspraytechniek voor veldspuiten, en wereldwijd gezien zijn er nog veel meer aanbieders van dit type techniek dat op stoeptegelniveau bespuitingen kan uitvoeren.
Terug naar het marktoverzicht; waar machines onderling in verschillen is de vraag of de camera’s onder een afdekkap werken, en hoe breed – of zo je wilt, hoe scherp – de dopjes kunnen spuiten. Het aantal doppen per meter werkbreedte zegt niet alles over de effectieve werkbreedte per dop. Die is ook afhankelijk van de spuithoogte. Bij enkele machines is die verstelbaar.
De akkerbouwvariant van Rumex heeft een kap boven de spuitdoppen en twee lampen per camera en kan daardoor in de ochtend en avond het aantal werkbare uren wat oprekken. In het donker is er nog geen ervaring. Bij de graslandvariant zijn lampen een optie.

Buitenlandse leveranciers van spotsprayers
In het overzicht zijn de leveranciers opgenomen die in Nederland op de markt zijn. Maar er zijn er meer. In Engeland komt Techneat dit jaar op de markt met de Weed Wizard. Gebaseerd op techniek van Tillet&Hague en nu nog specifiek gericht op uien. Nanne Kooiman in Andijk heeft plannen de Weed Wizard in Nederland op de markt te brengen.
Het Britse Garford levert de Robocrop-spotsprayer, maar volgens importeur Homburg is die nog niet voldoende in staat om interessant te zijn voor Nederland. Deze werkt net als de Weed Wizard zonder afdekkap en is in die zin meer vergelijkbaar met de Rumex.
In de Amerikaanse staat Californië is Verdant Robotics actief met de Sharpshooter. Een systeem dat veel gelijkenis heeft met de ARA van Ecorobotics. Op vakbeurs Agritechnica 2023 toonde Bayer een prototype van de 6 meter brede MagicSprayer. Deze is nog in ontwikkeling, maar eveneens vergelijkbaar met de weg die Ecorobotix heeft gekozen.
Dat de ontwikkeling van een hightech spotsprayer die aan de hoogste eisen en wensen voldoet op papier eenvoudiger is dan in de praktijk, blijkt uit het bericht van Verdant Robotics. In 2022 had het € 46,5 miljoen ‘opgehaald’ voor verdere ontwikkeling. Het bedrijf zou daarna weer actie ondernemen voor een volgende financiële injectie. Uit eerdere publicaties in de pers blijkt dat Ecorobotix eerder ook dergelijke financieringen heeft gehad.
Auteur: Martin Smits
Lees ook: Wat je altijd al wilde weten over spotsprayen: 12 vragen én antwoorden
Gerelateerde tags: Precisielandbouw, Precisiespuiten, Spuitmachines