fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Twee Britse bedrijven ontwikkelen spotsprayer

De spotsprayer van de Britse bedrijven Techneat engineering en Tillet and Hague is afgelopen jaar uitgebreid getest in Groot-Brittannië. De Weedwizard-spotsprayer is daar inmiddels leverbaar. - Foto: Techneat

De Britse bedrijven Techneat Engineering en Tillet and Hague hebben een spotsprayer ontwikkeld voor uien, prei en wortelen. De Weedwizard-spotsprayer was voor het eerst te zien tijdens landbouwbeurs Lamma afgelopen januari in Birmingham.

De Weedwizard-spotsprayer is het resultaat van een driejarige samenwerking tussen Techneat Engineering en softwarespecialist Tillet and Hague. Tillet and Hague is in Nederland met name bekend vanwege het leveren van camera’s op schoffelmachines.

High definition camera’s op giek

De spotsprayer maakt gebruik van drie zogenoemde high definition camera’s die op een 6 m brede giek zijn gemonteerd. De camera’s maken beelden die in milliseconden worden geanalyseerd door een ingebouwde processor.

De algoritmes herkennen vele soorten onkruiden op basis van hun grootte, vorm en kleur. Daarnaast zien ze de positie van de onkruiden ten opzichte van de gewasrijen.

Besparing middelen

De spotsprayer is te gebruiken tot de sluiting van het gewas, tot 25 à 30 cm hoogte. Volgens Techneat engineering draagt de spotsprayer bij tot minder stress voor planten en minder middelengebruik. De camera’s van Tillet and Hague detecteren de onkruiden en bespuiten het plantje met een microdosis middel. De dosis is 2% van wat gebruikelijk is met een veldspuit. De Weedwizard-spotsprayer maakt geen gebruik van AI (kunstmatige intelligentie).

6 meter werkbreedte

De machine heeft een maximale werkbreedte van 6 m. Om iedere 10 cm bevindt zich een spuitdop. Dat betekent dat er op de 6 meter brede spotsprayer dus 60 spuitdoppen zitten.

Getest en leverbaar in Groot-Brittannië

Het afgelopen jaar is de Weedwizard-spotsprayer uitgebreid getest in Groot-Brittannië. De spotsprayer is daar inmiddels leverbaar. In Nederland is de machine (nog) niet verkrijgbaar.

Auteur: Annelies Bakker

Bekijk de fotoreportage: Spotsprayer Rumbojet en meer op mechanisatiebeurs Agribex (2)

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

‘Businesscase Ecorobotix ARA-spotsprayer klopt als een bus’

Met 90 nieuwe afleveringen alleen al dit voorjaar is de gedragen 6 meter brede Ecorobotix ARA-spotsprayer een ongekend succes in Nederland.
Afbeelding artikel

Grimme levert nieuwe Toppa-loofklappers in vijf varianten

De Duitse machinefabrikant Grimme heeft een nieuwe generatie Toppa-loofklappers gebouwd. Deze zijn in vijf varianten leverbaar.
Afbeelding artikel

John Deere en GUSS Automation presenteren autonome spuitrobot Electric GUSS

John Deere en GUSS Automation tonen Electric GUSS, de eerste autonome en volledig elektrisch aangedreven spuitrobot ter wereld.
Beheer
WP Admin