Terug naar nieuwsoverzicht

Ook Bayer werkt aan gedragen spotsprayer

Bayer Crop Science presenteert op Agritechnica 2023 zijn Spotsprayer MagicSprayer 6000. De spotsprayer lijkt qua principe op de bekende EcoRobotix ARA. - Foto's: Mark Pasveer

Het Duitse concern Bayer CropScience greep vakbeurs Agritechnica aan om een prototype van zijn spotsprayer te tonen. De MagicSprayer 6000 heeft een werkbreedte van 6 meter verdeeld over drie elementen.

Spotsprayer MagicSprayer 6000 van Bayer CropScience lijkt qua principe op de bekende EcoRobotix ARA met eveneens 6 meter werkbreedte. Daarvan zijn er dit jaar maar liefst 80 verkocht in Nederland.

Bij de MagicSprayer staan de spuitdopjes echter nog net iets dichter op elkaar: op 3 in plaats van 4 centimeter afstand. Die afstand resulteert in ‘pixels’ van 4 bij 4 centimeter op de grond om onkruiden pleksgewijs te bestrijden.

Ledverlichting en camera‘s

Volgens Bayer zorgt de ledverlichting aan de onderzijde voor meer licht dan bij vergelijkbare machines, zodat de omstandigheden altijd identiek zijn. Tussen de ledverlichting aan de voor- en achterzijde zitten in de rijrichting gezien een camera voor onkruiddetectie, twee extra lichtbronnen en twee camera’s/sensoren voor de exacte plaatsbepaling van de onkruiden. Daarna volgt de rij met spuitdopjes.

Lees verder onder de foto

Volgens Bayer zorgt de ledverlichting aan de onderkant voor meer licht dan bij vergelijkbare machines, zodat de omstandigheden altijd identiek zijn.

De ledverlichting aan de onderkant zorgt volgens Bayer voor meer licht dan bij vergelijkbare machines, zodat de omstandigheden altijd identiek zijn.

Spotsprayer is prototype

Tot dusver is getest met rijsnelheden van maximaal 6 km/u. Volgens Bayer moeten uiteindelijk rijsnelheden van 8 tot 12 km/u mogelijk zijn. De machine is nog een prototype. Komend jaar wordt het verder getest en doorontwikkeld.

Bayer CropScience gaat MagicSprayer 6000 overigens niet zelf op de markt brengen. De fabrikant beschouwt de techniek als één van de systemen om herbicidegebruik terug te dringen.

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kubota’s AI-precisiespuitsysteem wint bronzen award op vakbeurs Sitevi

Kubota heeft met zijn AI-precisiespuitsysteem de bronzen medaille gewonnen op vakbeurs Sitevi in Montpellier (Fr.).
Afbeelding artikel

Een greep uit start-ups met precisie-onkruidwieders

Veel start-ups bouwden de laatste jaren autonome voertuigen als precisie-onkruidwieders. TREKKER pikte er een paar uit op de Agritechnica.
Afbeelding artikel

Foto | Schoffels en wiedeggen op Agritechnica

Steeds meer machinefabrikanten bieden schoffels en wiedeggen aan evenals in-de-rijwieders. Camerabesturing is niet meer weg te denken
Beheer
WP Admin