Een grondige reiniging van de trekker bestaat uit drie fases: schoonmaken, polijsten dan wel poetsen, en het aanbrengen van een goede beschermlaag. In dit artikel over het onderhoud van je trekker focussen we op het reinigen van de machine aan de buitenzijde. – Foto’s: Koos Groenewold
De trekker schoonmaken is essentieel voor een lange levensduur, de waarde en de uitstraling van de machine. Maar hoe krijg je een trekker grondig schoon en weer glimmend? We beginnen met deel 1: het reinigen. In deel 2 gaan we binnenkort in op het herstellen en poetsen van laklagen. Ten slotte komt in deel 3 het reinigen van de cabine aan de orde.
TREKKER spreekt met De Trekkerpoetser Mark Lukhver, die fulltime bezig is met het grondig reinigen van trekkers, shovels, verreikers en hakselaars. Landbouwmechanisatiebedrijven of boeren huren De Trekkerpoetser in. Het doel van de reiniging kan zijn het klaarmaken van een trekker voor de verhuur of verkoop. Of een boer huurt De Trekkerpoetser in om zijn materieel eens een goede poetsbeurt te geven.
Een grondige reiniging bestaat uit drie fases: schoonmaken, polijsten dan wel poetsen, en het aanbrengen van een goede beschermlaag. In dit artikel focussen we op het reinigen van de trekker aan de buitenzijde.
Kans op lakschade
De lak van de trekker, shovel, verreiker of hakselaar kan dof worden of verkleuren. Dit is meestal het gevolg van zonlicht. Met name roodkleurige trekkers zijn hier gevoelig voor. Lakschade aan een trekker door beregenen komt ook voor. Water bevat kalk en dat slaat neer op de trekker.
Ook maissappen tijdens de oogstperiode kunnen de lak aantasten, ze bevatten bepaalde stoffen die corrosie kunnen veroorzaken. Verder is mest of klei die te lang op de machine zit ook niet goed. Spuit dus na het werk de trekker schoon met de hogedrukreiniger.
Laat schoonmaakmiddelen kort inwerken
Een belangrijk punt is dat je gebruikte middelen niet te lang laat intrekken. Doe je dat wel (vaak langer dan 5 minuten) dan kan dat schade berokkenen aan de lak. “Er zijn praktisch geen verkeerde middelen, wel een verkeerd gebruik ervan”, aldus De Trekkerpoetser. “Lees altijd de omschrijving op de verpakking en let op dat je de correcte mengverhouding aanhoudt.”
Lees verder onder de foto’s; bekijk meer foto’s onderaan dit artikel
Fase 1: trekker reinigen
Bij het reinigen van de trekker doorloop je de volgende stappen:
Veeg de binnenkant van de trekkercabine schoon. Ga stofzuigen, of blaas schoon met lucht. Haal zoveel mogelijk modder, zand, stro, handschoenen, pennen, aanstekers, en de vetspuit uit de cabine. Verwijder de vloermat. Het schoonmaken gaat zoveel beter als die mat eruit is. Dit is belangrijk om te voorkomen dat cabinevuil op de buitenzijde van de trekker komt.
Controleer de trekker aan de buitenzijde op beschadigingen, lakschade, en of de lak eraf is geblazen. Check of er kabels loszitten.
Verwijder bij een erg vervuilde trekker eerst de kluiten met de hand.
Spuit vervolgens de trekker in met een draagspuitje met water en shampoo (truckwas). Verdun dit volgens de voorschriften van de leverancier. Vergeet de loopvlakken van de banden niet. Laat dit ongeveer vijf minuten intrekken.
Spuit met een schuimlans op de hogedrukreiniger. Die vulje met water en shampoo (truckwas). Let goed op de mengverhouding. Advies: doe eerst een proefstukje om te ontdekken wat het effect is. Doe dit ook op kunststofdelen, zoals motorkap, banden en velgen. Laat dit maximaal vijf minuten intrekken.
Verzet de trekker iets, zodat je het hele loopvlak van alle banden kan schoonspuiten. Trek het stuur links- en rechtsom, zodat je ook de binnenzijde van de wielen kan reinigen. Vergeet de plekken onder de spatborden niet.
Spuit vervolgens de trekker van boven naar onder schoon.
Herhaal dit nog een keer met water.
Laat de trekker uitlekken. Zet hem buiten neer en laat hem drogen. Je kan er eventueel nog met een speciale droogdoek overheen gaan om het proces te versnellen.
Fase 2: trekker polijsten en poetsen
Het poetsen van een trekker wordt ook wel polijsten genoemd. Polijsten is lakherstel. Dus je zorgt ervoor dat doffe lak weer gaat glimmen. Voordat je de trekker gaat beschermen tegen weerinvloeden, polijst je de lak eerst. Vaak heeft de keuze te maken met het doel van de reiniging. Gaat de trekker in de verhuur, staat hij in de showroom om te worden verkocht, of wil de eindgebruiker een mooie glimmende trekker? De meeste mensen hebben geen speciale machine om de lak te polijsten. Neem de volgende stappen:
Controleer of er zand, steentjes of rommel op de lak ligt. Dit kan schade en krassen veroorzaken. Verwijder alles.
Schuur met een professionele polijstmachine de bovenste laag van de lak eraf. De laklaag polijsten houdt in dat je krassen en andere oneffenheden verwijdert. Ga net zolang door tot de lak er weer glanzend uitziet. Het merendeel van de trekkers knapt hier goed van op. Afhankelijk van de staat van de lak stop je een grof, medium of fijn polijstmiddel in de polijstmachine.
Fase 3: trekker beschermen
Om het resultaat van de inspanningen te verduurzamen, geef je de lak na het wassen of polijsten een beschermlaag. Ga als volgt te werk:
Wax de kappen als deze niet dof zijn. Hierbij kun je denken aan de motorkap, het dak van de cabine, spatborden. Dus niet de kunststofdelen, zoals spatbordverbreder, brandstoftank, spatlappen en dergelijke. Dit verschilt per merk trekker.
Wil je kunststofdelen laten glimmen, dan is het aan te raden om deze in te spuiten met een beschermingsmiddel (met glim). Dit is een soort bandenzwart. Alles wat zwart is aan een trekker kun je hiermee verfraaien. Denk aan het zwarte spatbord, de lampjes, de brandstoftank et cetera.
Ook het glimmende lakgedeelte, zoals spiegels, brandstoftank, het trapje de cabine in of lampen in de neus kun je goed oppoetsen met een poetsmiddel. Dit verfraait de trekker en geeft hem een mooiere uitstraling.
Welke schoonmaakmiddelen gebruik je?
In de praktijk zijn heel veel schoonmaakmiddelen te koop waarmee je trekkers, verreikers, shovels en overige landbouwvoertuigen kunt reinigen. Maar welke zijn nu goed? De Trekkerpoetser adviseert om, afhankelijk van het budget dat je wilt spenderen, eens wat middelen uit te proberen.
Probeer zo veel mogelijk verschillende middelen.
Lees voor het gebruik eerst de voorschriften grondig door.
Vraag rond welke middelen goed zijn.
Test een middel eerst uit op een proefstukje.
Een duur middel is net per se het beste middel.
Auteur: Annelies Bakker
Nadat De Trekkerpoetser Mark Lukhver de trekker heeft gecontroleerd op beschadigingen, spuit hij de machine in met een draagspuitje gevuld met water en zeep. Laat het schoonmaakmiddel maximaal 5 minuten intrekken.
Het is belangrijk dat je alles langsgaat. Naast de loopvlakken van de banden spuit je ook de ventielen.
Een grondige reiniging van de trekker bestaat uit drie fases: schoonmaken, polijsten dan wel poetsen, en het aanbrengen van een goede beschermlaag. In dit artikel over het onderhoud van je trekker focussen we op het reinigen van de machine aan de buitenzijde. – Foto’s: Koos Groenewold
Spuit de trekker goed af. Vergeet ook moeilijk bereikbare plekken niet.
Gebruik tenslotte een beschermmiddel om de lak te beschermen tegen zonlicht, maissappen en overige schadelijke stoffen.
Voor een goed resultaat gebruik je glasdoeken en microvezeldoeken.