fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Niveauregeling en grotere bodemvrijheid voor nieuwe Ekobot WEAI-wiedrobot

Homburg Holland toonde de nieuwe versie van de Ekobot WEIA-wiedrobot vorige week op vakbeurs ATH 2024 in Biddinghuizen (Fl.). In 2025 willen Homburg en het Zweedse Ekobot 20 voertuigen bouwen voor verkoop in Nederland en Zweden. - Foto: Mark Pasveer

Homburg Holland nam eerder dit jaar het importeurschap van de Zweedse Ekobot WEAI-wiedrobot op zich. In juni werd Homburg eigenaar van de Zweedse start-up. De bedrijven werken samen aan een nieuwe versie van de wiedrobot.

De vorige versie van de Ekobot-wiedrobot maakte gebruik van het onderstel van Thorvald, een veldrobot voor de bestrijding van meeldauw in onder meer aardbeien en in wijngaarden. Deze veldrobot werkt met UV-C licht van het Noorse Saga Robotics.

Het onderstel van de Thorvald-veldrobot bleek onvoldoende overweg te kunnen met oneffenheden en spuitsporen in percelen met uien. Dat is het gewas waarop Ekobot zich in eerste instantie richt met de WEAI-wiedrobot.

Kan overweg met diepe spuitsporen

Om ervoor te zorgen dat het nieuwe onderstel overweg kan met oneffenheden en (diepe) spuitsporen, zijn zowel de voor- als achteras pendelend opgehangen. Volgens Ekobot zijn 40 tot 50 centimeter diepe spuitsporen geen probleem voor het nieuwe model.

Met behulp van camera’s en een sideshift wordt de wiedmodule met op-en-neer en heen-en-weer bewegende wiedvingers op de juiste positie boven het uienbed gehouden. De sideshift kan daartoe in de breedte 40 centimeter corrigeren.

Ook de hoogte van de wiedmodule is nu elektrohydraulisch instelbaar. De Ekobot WEAI-wiedrobot is geschikt voor uienbedden van 1,50 tot en met 3,20 centimeter breed, waarbij de rijafstand instalbaar is. De voorwielen van het voertuig zijn gestuurd, alleen de achterwielen zijn aangedreven.

Daar waar de Ekobot WEAI-wiedrobot voorheen groen en wit als hoofdkleuren had, zijn dat nu wit en blauw. De kleuren zijngewijzigd omdat er volgens Ekobot al zoveel groen wordt gebruikt voor landbouwmachines. – Foto: René Koerhuis
Daar waar de Ekobot WEAI-wiedrobot voorheen groen en wit als hoofdkleuren had, zijn dat nu wit en blauw. De kleuren zijngewijzigd omdat er volgens Ekobot al zoveel groen wordt gebruikt voor landbouwmachines. – Foto: René Koerhuis

Nieuwe kleurstelling

De vingerwieders kunnen zowel een ‘soft strike’ als een ‘hard strike’ uitvoeren. Zo’n soft strike is bedoeld voor kleine onkruiden. Met een hard strike kan de robot ook grotere en hardnekkige onkruiden goed raken.

Kenners zal het opvallen dat de nieuwe Ekobot WEAI-wiedrobot ook een andere kleurstelling heeft dan voorheen. Daar waar het voertuig voorheen groen en wit als hoofdkleuren had, zijn dat nu wit en blauw. De kleuren zijn volgens Ekobot gewijzigd omdat er al zoveel groen wordt gebruikt voor landbouwmachines.

De nieuwe Ekobot WEAI-wiedrobot weegt zo’n 1.500 kilo. Dankzij een driepuntskoppeling aan de voorzijde in de hef van een trekker is de wiedrobot te vervoeren over de openbare weg.

Aanschafprijs vanaf € 120.000

In 2025 willen Ekobot en Homburg 20 voertuigen bouwen voor verkoop in Nederland en Zweden. Reken op een aanschafprijs van € 130.000 tot € 135.000. Voor het voorgaande model vroeg Ekobot € 95.000.

Auteur: René Koerhuis

Lees ook: Hoe effectief bestrijden wiedrobots Odd.Bot en Quirky onkruiden?

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

FieldBee en Van der Sluis Agri: Een partnerschap voor efficiëntere landbouw

Om precisielandbouw voor alle boeren toegankelijk en betaalbaar te maken, is FieldBee een strategische samenwerking aangegaan met Van der Sluis Agri...
Afbeelding artikel

Trekkerautonomie Fendt 716 werkt, nu koppeling met werktuigen nog

Het had wat voeten in de aarde voordat de onbemande autonome Fendt 716 na cultivateren van een graanstoppel groenbemester kon zaaien.
Afbeelding artikel

VIDEO | Andela Robot Weeder is 24/7 inzetbaar

Bekijk de machinedemo van de 9 meter brede Andela Robot Weeder ARW-912, met 12 camera’s en 12 robotarmen. Bekijk de machinedemo.
Beheer
WP Admin