fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

FOTO | Smullen van klassieke prairietrekkers in Amerikaanse Maxwell

Wie door het Amerikaanse Maxwell rijdt, ziet overal klassieke prairietrekkers. Akkerbouwers Kirk, Danny, Dennis, Lamyel en Lance praten graag over de ‘prairie tractors’, net als de bijna 80-jarige trekkerchauffeur Gil. – Foto’s: Mark Pasveer

Wie door het Noord-Californische stadje Maxwell rijdt, zal de vele klassieke prairietrekkers niet ontgaan. Uit menig bijgebouw of schuur steekt de neus van een kniktrekker. Het Steiger-gehalte is zichtbaar hoog. Akkerbouwers Kirk, Danny, Dennis, Lamyel en Lance zijn verenigd in lokale coöperaties en praten graag over ‘prairie tractors’, net als de bijna 80-jarige trekkerchauffeur Gil.

Een doorleefde Allis Chalmers 440 deelt het erf met een John Deere 4630 en een Farmall 400. Verderop staat een John Deere 8630-kniktrekker voor een rode karakteristieke schuur. In noordelijke richting zie je diverse Steigers verspreid op een gemengd bedrijf. Bij de buurman steekt het achtereind van een keurig ogende Steiger uit een schuur.

Liefhebbers van klassieke prairietrekkers

Voor de bewonderaar van klassieke ‘prairie tractors’ is Old Highway 99 in Maxwell smullen. De boeren rond Maxwell zijn liefhebbers van de klassieke Amerikaanse trekker.

De sleutel van het agrarische succes in Maxwell ligt in de prachtige leemgrond en de hoge gemiddelde temperatuur, gecombineerd met veel vers water uit de bergregio Shasta Cascade.

De boerengemeenschap Maxwell in het noorden van de Amerikaanse staat Californië telt 1.100 inwoners en is onderdeel van Colusa County, waar ruim 700 agrarische bedrijven zitten. Het is omringd door hoge bergen. De meeste boeren zijn zogenoemde homesteaders uit de 19e eeuw, die aanvankelijk als gemengd bedrijf begonnen.

Geen trekkerdealer in Maxwell

Maxwell heeft geen trekkerdealer. Voor onderdelen en aankoop is men aangewezen op naburige steden als Sacramento of Yuba City.

De meeste telers verbouwen er rijst en fruit. De rijst uit deze streek staat hoog aangeschreven en wordt vermarkt als lokale specialiteit. Grondwerk voor zowel rijst als fruitteelt vergt het nodige van het trekkend materieel. Een boomgaard vernieuwen, diepploegen of een zaaibed voorbereiden – de Maxwell-akkerbouwer grijpt naar de krachtige, klassieke kniktrekker. Dat hij cvt en rijsouplesse moet ontberen, weegt blijkbaar niet op tegen de voordelen van de oude kolossen. Ze zijn ook nog eens goedkoop en doen meestal dát wat wordt verwacht: starten en lopen.

Zwaar grondwerk in korte tijd regelen

Om de rijst in het voorjaar met het vliegtuig te kunnen zaaien, moet het zware grondwerk in korte tijd zijn geklaard. Inclusief het op orde brengen van de waterkeringen. Ook de eerste kunstmestgift en de zaaisporen moeten op orde zijn. Stof en hier en daar een dikke pluim zwarte rook verraden dat de klassieke kniktrekkers brullen in de roodbruine grond.

Auteur: Mark Pasveer

Lees ook: USA | Michigan-kniktrekkers krijgen tweede leven na Vietnamoorlog

De klassieke John Deere 4960 uit 1994 van Mike Bell is een geliefde trekker op het bedrijf in Maxwell. Tegen de achtergrond van het Californische berglandschap wordt kunstmest gezaaid.

Een Steiger Turbo Tiger wordt één met het landschap. De trekker is als donortrekker gebruikt, motor en transmissie zijn al verdwenen. Twee dikke Raba-assen zijn nog beschikbaar.

Een Case met supersmalle stalen wielen heeft een prehistorisch uiterlijk gekregen. Het tegendeel is waar: akkerbouwer Rob Shadley zet de Case nog regelmatig in als spuittrekker.

Airtractors. Zodra het zware grondwerk klaar is, worden de velden in Maxwell onder water gezet. Vervolgens komt de loonwerker met een air tractor rijst zaaien. Het zaad valt in de sporen die met de stalen rol zijn voorbereid.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Klassieker | Onder de indruk van trekker Same Trident 130

Richard Helder woonde als kind naast een loonbedrijf dat een Same Trident 130 had. Dertig jaar later kocht hij zelf een...
Afbeelding artikel

VIDEO | Klassieker Same Trident 130

Bekijk de Same Trident 130 van trekkerliefhebber Richard Helder in Oudenhoorn (Z.-H.). Deze klassieke trekker is relatief zeldzaam.
Afbeelding artikel

FOTO | Krachtmeting op Amerikaanse show ‘100 Years of Horsepower’

De Amerikaanse boer Tom Renner organiseerde de show '100 Years of Horsepower' en bracht honderden trekkers bijeen op zijn Renner Stock...
Beheer
WP Admin