fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Autonome trekker of veldrobot, wat past op jouw bedrijf?

Een onbemande autonome Fendt aan het werk bij akkerbouwer Bart van Loon in Slootdorp (N.-H.). Autonome trekkers en robots vormen nog maar een piepklein deel van het machinepark in de landbouw, maar de vraag naar automatisering stijgt. Tijdens het webinar ‘Autonome trekker of veldrobot’ op woensdag 2 oktober bespreken boeren, onderzoekers en experts de voors en tegens van autonome landbouwmachines. – Foto: Peter Roek

Al vormen autonome trekkers en robots nog maar een piepklein deel van het machinepark in de landbouw, de vraag naar automatisering stijgt. Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR houden op 2 oktober een webinar waarin onder meer de resultaten van twee jaar testen met autonome trekkers aan bod komt.

NPPL staat in de frontlinie van de ontwikkeling van autonome trekkers. Samen met Wageningen UR houdt NPPL op 2 oktober een boeiend en informatief webinar met onder meer de resultaten van twee jaar autonome trekkers testen.

Meer vraag naar automatisering

Autonome trekkers en robots vormen nog maar een piepklein deel van het machinepark in de landbouw, maar de vraag naar automatisering stijgt. Tekorten aan gekwalificeerd personeel en het verminderde enthousiasme voor repetitieve handarbeid drijven deze ontwikkeling.

De technologische vooruitgang op het gebied van gebruiksgemak en betrouwbaarheid is indrukwekkend, terwijl de aanschafkosten dankzij het groeiende aanbod dalen. Dit maakt deze technologie toegankelijker voor boeren. Een goed voorbeeld is het retrofit-systeem van GPX Solutions, dat tijdens de praktijkproeven van NPPL aanzienlijk verbeterde in vergelijking met het eerste proefjaar.

Interactief webinar vanuit werktuigenloods

Tijdens het webinar ‘Autonome trekker of veldrobot: wie neemt het stuur over’ op woensdag 2 oktober bespreken boeren, onderzoekers en experts de voors en tegens van autonome landbouwmachines. NPPL zoomt in op technologische innovaties, praktische toepassingen en specifieke situaties waarin autonomie snel rendabel kan zijn.

Het webinar wordt op 2 oktober vanaf 19.00 uur uitgezonden vanuit een werktuigenloods, te midden van robots en autonome trekkers. Het is interactief: deelnemers kunnen vragen stellen en in gesprek gaan met experts, onderzoekers en ervaringsdeskundigen.

Auteur: Geert Hekkert

Lees ook: Welke autonome trekkers zijn inmiddels marktrijp?

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Niveauregeling en grotere bodemvrijheid voor nieuwe Ekobot WEAI-wiedrobot

In 2025 willen Homburg Holland en het Zweedse Ekobot 20 WEAI-wiedrobots bouwen voor verkoop in Nederland en Zweden.
Afbeelding artikel

FieldBee en Van der Sluis Agri: Een partnerschap voor efficiëntere landbouw

Om precisielandbouw voor alle boeren toegankelijk en betaalbaar te maken, is FieldBee een strategische samenwerking aangegaan met Van der Sluis Agri...
Afbeelding artikel

Trekkerautonomie Fendt 716 werkt, nu koppeling met werktuigen nog

Het had wat voeten in de aarde voordat de onbemande autonome Fendt 716 na cultivateren van een graanstoppel groenbemester kon zaaien.
Beheer
WP Admin